“Ξεπαγώνει” ο δασικός χάρτης της Μαγνησίας αλλά το χάος παραμένει- 9000 ιδιοκτησίες στον “αέρα”

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την ανάρτηση του νέου Αναθεωρημένου Δασικού Χάρτη στη Μαγνησία και δυστυχώς διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν τους Δασωμένους Αγρούς , τις Εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένουν άλυτα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιδιοκτήτες κυρίως στο Πήλιο , αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων να δούν  τα ακίνητα τους να παραμένουν ακόμα δασικά . Και αυτό γιατί παρόλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες νομοθετικές διατάξεις που θα έλυναν τα προβλήματα για να έχουμε έναν ορθολογικό χάρτη. Ήδη το Πήλιο έχει πληγεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ που περιορίζουν την ιδιοκτησία και ο Δασικός Χάρτης είναι το <<κερασάκι στην τούρτα >>. Η τοπογράφος μηχανικός κ. Γραμματή Μπακλατσή σημειώνει ότι   θα πρέπει σύσσωμοι όλοι οι φορείς , οι πολιτικοί και οι αγροτικές ενώσεις να πιέσουν για τη λύση αυτού του θέματος που κρατά σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ποια ειναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη Μαγνησια 
-Εληξε στις 25 Φεβρουαρίου η διόρθωση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων. Η Δ/νση Δασών Μαγνησίας , γραπτώς είχε ζητήσει 20ημερη παράταση από το ΥΠΕΝ , προκειμένου να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες διορθώσεις λόγω αιτημάτων πολιτών για πρόδηλα σφάλματα, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό ακόμη.
-Δεν έχουν περαστεί ορθά στο χάρτη πολλές Πράξεις Χαρακτηρισμού και αποφάσεις δικαστηρίων .
– Πολλές περιοχές εμφανίζονται ως αναδασωτέες ενώ αφορούν καλλιεργήσιμες ιδιωτικές εκτάσεις.
– Τα ήμερα καστανωτά καθώς και άλλα δένδρα , κυρίως στο Ανατολικό αλλά και Κεντρικό Πήλιο ,ενώ αποτελούν καλλιέργειες που δηλώνονται από τους ιδιώτες και επιδοτούνται από το ΟΣΔΕ , το δασαρχείο δεν αναγνωρίζει ότι είναι ιδιόκτητα και τα θεωρεί δάση.
– Πολλά ελαιοπερίβολα σε μεγάλο μέρος του Παλιουρίου παραμένουν στον διορθωμένο χάρτης ως δασικές εκτάσεις.
– Στο Πουρί όπου η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με προϊόντα ΠΟΠ χαρακτηρίζονται ως ΔΑ, διότι δεν λήφθηκε υπόψη το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνοδεύεται από τους τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εκτάσεις ως αγροτικές. Σχετικό αίτημα απηύθυνε προς το Υπουργείο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου καταγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αναφέροντας εκτός των άλλων ότι στο Πουρί, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ 2019, 574,6 στρέμματα που αφορούν κυρίως μηλιές και ελιές (περίπου 31% των εκτάσεων μηλιάς και ελιάς) δεν πληρώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες εκτάσεις από κυρωμένους δασικούς χάρτες.
-Σε εκκρεμότητα παραμένουν χιλιάδες αιτήματα αντιρρήσεων, πρόδηλα σφάλματα και αιτήματα αναμόρφωσης. Περίπου το 10% από τις 12000 Αντιρρήσεις έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων προς γνωμοδότηση.
-Προβλήματα επίσης υπάρχουν στο Δασικό Χάρτη Μαγνησία και στα όρια των Οικισμών στο Πήλιο , τα οποία έχουν ακυρωθεί απο το 2019 με απόφαση του ΣτΕ. Έτσι δεν έχουν περαστεί τα νέα όρια των προϋφιστάμενων του 1923 Οικισμών του Πηλίου σε συνεννόηση με τις Δασικές Υπηρεσίες και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καταθέτουν πλέον αίτηση για Πράξη Χαρακτηρισμού ακόμα και μέσα στα χωριά.

– Δεν λύθηκε το θέμα με την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1945 για τους δασωμένους αγρούς. Οι κάτοικοι του Πηλίου λόγω της φτώχιας , του εμφυλίου πολέμου και του εθιμικού δικαίου περνούσαν την περιουσία απο τον πατέρα στο γιο δια λόγου, ενώ υπάρχουν στα κτήματα σαφείς ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας ( γκρεμισμένα καλύβια , πεζούλες , στέρνες κλπ.) – Επίσης στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι , κάηκε στις 4-10-1943 από τους Γερμανούς το Υποθηκοφυλάκειο Μηλεών με αποτέλεσμα να καταστραφεί όλο το αρχείο.
– Μεγάλο θέμα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμών του Ανατολικού Πηλίου όπως :Τσαγκαράδα, Μούρεσι , Κισσός , Αγ. Δημήτριος, Ανήλιο , Αγ. Ιωάννης κλπ που πληροφορήθηκαν κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου, ότι το δασαρχείο κάνοντας χρήση τις αεροφωτογραφίες του έτους 1945 ή και του 1960 , χαρακτήρισε ως δασικές τις εκτάσεις και διεκδικούνται πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά περίπου 9000 ιδιοκτήτες εντός και εκτός οικισμών στο Πήλιο ενημερώθηκαν από το κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το ελληνικό δημόσιο.

Τι πρέπει να γίνει 

1. Να φέρει σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ τις νομοθετικές ρυθμίσεις για Δασωμένους Αγρούς και Εκχερσωμένες Εκτάσεις.
2. Να λειτουργήσει άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα για τη δήλωση των δασικών αυθαιρέτων , για να υπάρξει η καταγραφή τους.
3. Να ψηφίσει το ΥΠΕΝ διάταξη για οριζόντια παράταση 45 ημερών στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, όπως δόθηκε στην Κρήτη , ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις Δ/νσεις Δασών να διορθώσουν τα λάθη και να ενσωματώσουν πρόδηλα σφάλματα.
4. Να ληφθεί υπόψη στους Δασικούς Χάρτες και να αξιολογηθεί , το αμπελουργικό και ελαιοκομικό μητρώο (κτηματολόγιο) καθώς και το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υποβάλουν τις δηλώσεις τους κάθε χρόνο οι αγρότες .
5. Να ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ που θα επιτρέπει την διόρθωση των Δασικών Χαρτών στο διηνεκές κατά τα πρότυπα της Πολεοδομικής Νομοθεσίας π.χ. Τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης . Δεν μπορεί όλα να διορθώνονται και ο Δασικός Χάρτης να έχει το << αλάθητο του Πάπα >> .
6. Να δίνεται το δικαίωμα της Αποδοχής Κληρονομιάς των Δασωμένων Αγρών με τη δέσμευση των κληρονόμων ότι θα αναλάβουν τα βάρη του ακινήτου και τη λύση του χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με τους δασικούς χάρτες.
7. Να δοθεί παράταση ενός χρόνου τουλάχιστον στη δυνατότητα δόμησης των κατά παρέκκλιση γηπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων , λόγω <<εμπλοκής >> με τους Δασικούς Χάρτες.