SOS από τους κτηνοτρόφους: Θα μας λείψει το γάλα και το τυρί

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Απογοητευμένοι οι εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και παραγωγοί στη Μαγνησία καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έκρηξη του κόστους παραγωγής καθώς  πλέον αυτό υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης. Δεν τους μένει άλλος δρόμος από το να σφάζουν διαρκώς τα κοπάδια τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα έχει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της φέτας.
Για να ανατραπεί έστω και τώρα η κατάσταση,  η τιμή πώλησης πρέπει να ξεκινάει πάνω από το 1.80 ευρώ το κιλό του πρόβειου γάλακτος. Σήμερα η τιμή ξεκινάει από το 1.30 και φτάνει έως και 1.40 σύμφωνα με τους παραγωγούς. Η ραγδαία αύξηση όμως μέσα σ’ έναν χρόνο των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει «στραγγαλίσει» τους παραγωγούς που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ως εναλλακτική προτείνουν μια γενναία επιχορήγηση από την Πολιτεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αν την αύξηση της τιμής δεν την απορροφήσει η μεταποίηση, τότε θα μετακυλιστεί ολόκληρη στους καταναλωτές.
Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά το τριφύλλι από 17 λεπτά να έχει πάει στα 27, κριθάρι από 17 λεπτά στα 35, το καλαμπόκι από τα 21 λεπτά στα 42 λεπτά. Η σόγια από τα 40 πάει στα 45. Σε σύγκριση με το 2021, στη φετινή σεζόν του 2022 έχουμε μια αύξηση γύρω στο 40% στο κόστος παραγωγής αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή.
Το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλατος σήμερα στοιχίζει 1.65 και πληρώνονται με μόλις 1.30, ενώ η απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου φτάνει ηδη στο 15%.