Προσωπικός γιατρός: Σε ποιες περιοχές θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών

Από 31 Ιουλίου ο προσωπικός γιατρός θα «ανοίξει» για τους πολίτες κάποιων περιοχών της χώρας.

Σάρκα και οστά θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει ο προσωπικός γιατρός, καθώς υπάρχουν περιοχές που φαίνεται να έχουν επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν σύντομα να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό που επιθυμούν και να εγγραφούν στο σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, το σύστημα θα κλείσει και δεν θα δοθεί παράταση ώστε να γίνουν νέες συμβάσεις με γιατρούς.

Περιοχές με επάρκεια γιατρών

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στις περιοχές που έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των γιατρών που απαιτούνται, οι εγγραφές για τους πολίτες θα ανοίξουν στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για περίπου 15 με 20 Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η Κρήτη, η Πελοπόννησος ενώ και σε πολλά μεγάλα νησιά του Αιγαίου έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γιατρών που έχει κάνει σύμβαση για το σύστημα του «προσωπικού γιατρού».

Στο ιατρικό προσωπικό που θα αναλάβει να παράσχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες συμπεριλαμβάνονται και οι 2159 γιατροί των δημοσίων δομών (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και Πολυϊατρεία), οι 800 οικογενειακοί γιατροί που είχαν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι νέες εγγραφές των γιατρών είναι περίπου 600 πλέον.

Όχι ιδιώτης προσωπικός γιατρός με πληρωμή

Στο μεταξύ όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, ακόμη κι αν σε κάποιες περιοχές δεν συμβληθούν αρκετοί γιατροί για να καλυφθεί ο πληθυσμός, δεν θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να γίνουν προσωπικοί γιατροί έναντι αμοιβής από τους πολίτες.

Πρόκειται για την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο HealthReport.gr, καθώς ο νέος θεσμός θα είναι απολύτως δωρεάν για τους ασθενείς.

Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί δικαίωμα να μπουν στο νέο σύστημα γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως στις περιοχές που δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών θα δοθεί παράταση ώστε αν αποφασίσουν κι άλλοι γιατροί να γίνουν «προσωπικοί» να έχουν τη δυνατότητα.

Αν και πάλι δεν συμπληρωθεί το ιατρικό προσωπικό, τότε θα ενεργοποιηθεί η παράγραφος του νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικοί γιατροί ειδικά εάν παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.