Ο Κώστας Μυλώσης στα Gegonota -Οι Δυτικές Συνοικίες και η νέα πορεία

H  ιστορία πίσω από τις «Δυτικές Συνοικίες», είχε  ευχή και κατάρα να γραφεί πάνω στον  απόλυτο ύμνο,  τα «Καλοκαιρινά Ραντεβού». Ένα τραγούδι που αγαπήθηκε όσο ελάχιστα, και παίχτηκε με μανία από κάθε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Κώστας Μυλώσης ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής του αγαπημένου συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες» μιλά στα gegonota.news για την απόφαση να διαλύσουν το  συγκρότημα  και για την δική του  καλλιτεχνική του μετάβαση ακολουθώντας την προσωπική του μουσική πορεία.

Ο Κώστας Μυλώσης γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Μενεμένη στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία δώδεκα ετών, με παρότρυνση των γονιών του, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας, στην αρχή με τον Μπάμπη Κουρκούδιαλο, αργότερα στο πνευματικό κέντρο Μενεμένης και τελικά στο ωδείο του αξέχαστου Πέτρου Τσέντογλου.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έπαιξε κιθάρα στο πρώτο του συγκρότημα, τους «Ταξιδιώτες», στη Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων. Συνεχίζοντας ως κιθαρίστας, έφτιαξε μια μπάντα με συμμαθητές του στο σχολείο και άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια.

Το 1988, ηχογράφησαν με τον παιδικό του φίλο, Βασίλη Μαντζουράνη, το πρώτο τους demo σε μπομπίνα. Με τον Βασίλη Μαντζουράνη και τον Κώστα Αράπη δημιούργησαν το 1996 το συγκρότημα «Δυτικές Συνοικίες», με το οποίο γνώρισαν πανελλαδική αναγνώριση και καταξίωση από το τραγούδι «Καλοκαιρινά ραντεβού», αλλά και από τις τέσσερις δισκογραφικές τους δουλειές και τις πολυάριθμες συναυλίες τους.

Το 2010, έναν χρόνο μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Κώστας Μυλώσης συστήνεται εκ νέου στο κοινό με το πρώτο του προσωπικό, ανεξάρτητο CD με τίτλο «Καλλιτέχνης του δρόμου», που περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια: «Πόσο πολύ σ’ αγαπάω», «Καλλιτέχνης του δρόμου», «Απόψε θέλω να σε δω» και «Πες πόσα θες», στο οποίο συμμετέχει στα φωνητικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου .

Το 2013, κυκλοφόρησε τα τραγούδια «Φύγαν τα χρόνια» και το «Στοιχειωμένο σπίτι», ένα ντουέτο με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Γκουλούση. Το 2015 επανήλθε με το τραγούδι «Μια καρδιά σάπιο καράβι», ενώ το 2017 παρουσίασε το τραγούδι «Να πέφτω μόνος»
Μέσα από την συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία Final Touch παρουσίασε τα τραγούδια με τίτλο «Μη με μισείς», σε στίχους και μουσική του τραγουδοποιού Θοδωρή Παρασκευόπουλου και τις «Οι Σειρήνες» σε μουσική δική του και στίχους του Βαγγέλη Ιωσηφίδη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σήμερα επιστρέφει δυναμικά με το ολοκαίνουργιο single «Φύσηξε Αέρας» σε στίχους και μουσική του Σταύρου Παπαδόπουλου, με την συμμετοχή του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Κώστα Βρετού ο οποίος έχει επιμεληθεί και την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Το «Φύσηξε Αέρας» κυκλοφορεί από την Alpha Records .

Συνέντευξη: Δημήτρης Ι. Χορταργιάς

Ζεις και εργάζεσαι στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει για σένα η συγκεκριμένη πόλη;

Η Θεσσαλονίκη είναι πηγή έμπνευσης, είναι η πόλη όπου στα δυτικά της, στην Μενεμένη, μεγάλωσα, έμαθα μουσική, ονειρεύτηκα, ερωτεύτηκα, δημιούργησα.

Υπήρξες ιδρυτικό μέλος ως τραγουδιστής στις ‘’Δυτικές συνοικίες’’. Μετά από 13 χρόνια από την διάλυση του συγκροτήματος πιστεύεις πως η απόφαση που πήρατε ήταν η σωστή;

Όταν το 2009 πήραμε την απόφαση να σταματήσουμε τις δραστηριότητες του  συγκροτήματος, πιστεύω ότι δεν γινόταν αλλιώς. Την συγκεκριμένη περίοδο, λόγω
προσωπικών υποχρεώσεων που είχαμε κάποια από τα μέλη, δεν μπορούσαμε να
ανταποκριθούμε στους επαγγελματικούς ρυθμούς που είχαν αναπτύξει οι ‘’Δυτικές
συνοικίες’’. Θεωρώ ότι έτσι το συγκρότημα πάγωσε το χρόνο και έμεινε σε ένα καλό
επίπεδο στη συνείδηση του κόσμου.

‘’Όλο το νησί ένα βότσαλο στα πόδια σου’’. Σε ποιο βαθμό επηρέασε την καθημερινότητά σου η τεράστια επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού;

Είναι πολύ ωραίο όταν οι προσπάθειες αποδίδουν. Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια το
‘’Καλοκαιρινά ραντεβού’’ που γράψαμε μαζί με τον Βασίλη Μαντζουράνη, εξακολουθεί να
ακούγεται και να σηματοδοτεί κάθε καλοκαίρι που έρχεται. Για εμένα προσωπικά το
συγκεκριμένο τραγούδι είναι μια αισιόδοξη νότα στη ζωή μου και μου δίνει δύναμη να
συνεχίζω την μουσική μου πορεία.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ξεκίνησες την προσωπική σου καλλιτεχνική διαδρομή. Πως διαχειρίστηκες τη συγκεκριμένη μετάβαση;

Η μετάβαση ήταν αρκετά δύσκολη. Ήμουν (και ενδεχομένως να είμαι ακόμα) ταυτισμένος
με τις ‘’Δυτικές συνοικίες’’, είναι κομμάτι του εαυτού μου, τις κουβαλώ μέσα μου. Με τους
εξαιρετικούς μουσικούς συνεργάτες μου που έχω από την αρχή της προσωπικής μου
καλλιτεχνικής διαδρομής, συνεχίζω να τραγουδώ, να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα
από την μουσική.

Εδώ και ένα μήνα κυκλοφορεί από την Alpha records, το νέο σου single με τίτλο ‘’Φύσηξε αέρας’’, με τη συμμετοχή του σπουδαίου κιθαρίστα Κώστα Βρετού. Ετοιμάζεις κάτι άλλο δισκογραφικά;

Η συνεργασία μου με την Alpha records είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο. Ο Αντώνης
Μαρκόγιαννης πιστεύει πολύ σε εμένα και μου δίνει το βήμα που χρειάζομαι για να
επικοινωνήσω τα τραγούδια μου. Πιστεύω ότι θα προκύψουν ωραία πράγματα από την
σύμπραξη αυτή.
Το τραγούδι που κυκλοφορήσαμε πριν από ένα μήνα περίπου, έχει τίτλο ‘’ Φύσηξε αέρας’’ .
Οι στίχοι και η μουσική είναι του Σταύρου Παπαδόπουλου και η ενορχήστρωση του Κώστα
Βρετού. Ο Κώστας Βρετός συμμετέχει επίσης παίζοντας κιθάρα με το ιδιαίτερο στυλ που
έχει, το οποίο θαυμάζω.
Ηχογραφώ αυτές τις μέρες ένα καινούριο τραγούδι σε στίχους του Δημήτρη Τσιολακίδη και
μουσική δική μου, σε ενορχήστρωση και πάλι του Κώστα Βρετού. Σύντομα θα είναι έτοιμο.

Από την εμπειρία σου όλα αυτά τα χρόνια, τι θα συμβούλευες στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την μουσική;

Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης. Εκφράζει συναισθήματα, είναι ψυχοθεραπεία. Δεν έχω
να συμβουλέψω κάτι, πέρα από το ακούν την καρδιά τους και να ακολουθούν τα όνειρά
τους.