Καφές espresso «made in Greece» στην Ιαπωνία

Με επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας και μείωσης του ενεργειακού βάρος του εργοστασίου στα Οινόφυτα αλλά και έμφαση στην καινοτομία στα προϊόντα καφέ η διοίκηση της Nestlé Ελλάς δίνει ισχυρό “παρών” στο εσωτερικό οικοσύστημα του πολυεθνικού κολοσσού. Έτσι κρατά την ηγετική θέση στην εσωτερική αγορά, “αμύνεται” στις επιθέσεις της ενεργειακής κρίσης και τονώνει την εξαγωγική της παρουσία με προϊόντα εσπρέσο που φτάνουν ακόμη και στην Ιαπωνία.
Αυτά είναι βασικά σημεία που τεκμαίρονται από όσα ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ.

Οι επενδύσεις
Αναλυτικά, στο μέτωπο των επενδύσεων, ολοκληρώνεται η δημιουργία του νέου αποθηκευτικού χώρου στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, σε μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2023 η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σε μια επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ήδη, όπως είπε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ στη δεκαετία, ενώ μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ. Σε ένα εργοστάσιο που, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Σοφοκλή Αρβανιτίδη, μετρά σχεδόν 50 χρόνια ζωής και διαθέτει δέκα μονάδες παραγωγής αλλά και ένα υπερσύγχρονο καβουρδιστήρι που εγκαινιάστηκε το 2018, αλλά κι ένα νέο πειραματικό. Εκεί μια ομάδα 5 επιστημόνων, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, γίνονται δοκιμές σε νέα χαρμάνια και γεύσεις και παράγονται νέα προϊόντα που φτάνουν σε 10 και πλέον χώρες. Συγκεκριμένα η Nestlé Ελλάς εξάγει το 9% – 10% της παραγωγής του ελληνικού καφέ, ενώ η premium μπράντα εσπρέσο Roastelier, που ξεκίνησε να παράγεται στην Ελλάδα το 2021, είναι μεταξύ των προϊόντων που εξάγονται και φτάνει μέχρι την Ιαπωνία. Μάλιστα το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του εργοστασίου μπορεί να παράξει και custom made συνταγές από το μηδέν ενώ ήδη 40 κωδικοί εσπρέσο από 2019 παράγονται στα Οινόφυτα καλύπτοντας κύρια τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.
Ειδικοί στον καφέ

“Θεωρούμαστε ειδικοί στον καφέ κάτι που ενισχύει τη θέση μας στον οικοσύστημα της εταιρείας. Από τη μονάδα εδώ,καλύπτουμε, σε εσπρέσο, τις εγχώριες ανάγκες και προσπαθούμε να εξάγουμε και περισσότερο” ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Παράλληλα σε σχέση με την εσωτερική αγορά ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι παρά τις αλλαγές στις τάσεις η εταιρία προσπαθεί να είναι ένα βήμα μπροστά με τη την προώθηση νέων προϊόντων. “Φέρνουμε νέες κατηγορίες προϊόντων για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες”, τόνισε, παραδεχόμενος ότι η νέα πραγματικότητα είναι γεμάτη προκλήσεις. “Η σκόνη δεν έχει κάτσει ακόμη… Η πανδημία άλλαξε την αγορά του καφέ. Τα μεταφορικά κόστη εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Υπάρχει πληθωριστική τάση στον καφέ”, παραδέχθηκε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η εταιρία προσπαθεί με προωθητικές ενέργειες να στηρίξει την αγορά και τους καταναλωτές διατηρώντας τα μερίδιά της. Μάλιστα όπως είπε η Nestlé Ελλάς προχώρησε σε μεσοσταθμική ανατίμηση 3% σε όλες τις κατηγορίες του καφέ, όταν, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της «οι ανατιμήσεις στην αγορά κυμαίνονται στο 4%». «Η ανατίμηση 3% δεν είναι ονομαστική αφού περικλείει και το κομμάτι της προωθητικής ενέργειας» τόνισε, εξηγώντας πως οι ανατιμήσεις που έχει περάσει η εταιρεία στις κατηγορίες τις οποίες δραστηριοποιείται είναι χαμηλότερες από τις αυξήσεις τιμών που έχουν καταγραφεί, αντίστοιχα, στα είδη τροφίμων.

Μερίδια
Να σημειωθεί ότι Nestlé Ελλάς σε όγκους έχει το 57% της αγοράς στη λιανική με το 20% να το έχει η JD και 10% τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

“Υπάρχει σταθερότητα στην κατανάλωση απλά μετακινείται από κανάλι σε κανάλι. Πχ περίπου 4% φέτος είναι πιο κάτω η κατανάλωση στο σπίτι με τον κλάδο εστίασης να έχει άνοδο” τόνισε η διοίκηση της εταιρίας σημειώνοντας ότι σε επίπεδο όγκων δε φαίνεται να επηρεάζεται από τη συγκυρία η ζήτηση και δεν μεταφέρεται πχ σε άλλα προϊόντα όπως το τσάι ή στην μπύρα, όπως σε άλλες χώρες.

Παράλληλα η εταιρία με καινοτομία προσπαθεί να απαντήσει σε προκλήσεις όπως η είσοδος στην κάψουλα πολλών παικτών. “Υπάρχει η τάση για την κάψουλα καθώς ο καταναλωτής έμαθε να ζητά στο σπίτι γεύσεις κοντά στα όσα έχει ως εμπειρία έξω. Είναι θετικό ότι αναπτύσσεται η αγορά κάτι στο οποίο συμβάλλει και η “δημοκρατικοποίηση” με τις μηχανές. Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε ακόμη καλύτερη εμπειρία με τις νέες μηχανές και τα χαρμάνια” ανέφεραν τα στελέχη της εταιρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Βιωσιμότητα
Με αφορμή, πάντως, την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, η Nestlé Ελλάς, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον καφέ και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες της εταιρίας, οι οποίες δημιουργούν αξία για τον άνθρωπο και το μέλλον, έχοντας στο επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρίας και των προϊόντων της με δράσεις που εστιάζουν στην ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών της, την υπεύθυνη προέλευση του καφέ, και τη δέσμευσή της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050.

Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στις γραμμές παραγωγής και συσκευασίας του ελληνικού καφέ Λουμίδη Παπαγάλου, του καφέ Nescafe και του καφέ espresso Buondi και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το υπερσύγχρονο καρβουδιστήρι και τις 10 γραμμές παραγωγής. Κατά την εκδήλωση ανακοινώθηκε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί και η νέα αποθήκη του εργοστασίου που θα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ. Επίσης, παρουσιάστηκε και το Σχέδιο NESCAFÉ 2030, που στοχεύει στην 100% υπεύθυνη προμήθεια του καφέ, έως το 2025 και στην υποστήριξη των καλλιεργητών καφέ για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.

Η εταιρεία μάλιστα επένδυσε σε δύο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα που δίνουν ευελιξία στη διαδικασία συσκευασίας, ένα για τον Λουμίδη, που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, και ένα για τον Nescafé, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και 1,5 χρόνο, συνολικού προϋπολογισμού €700 χιλ., τα οποία καλύπτουν 100% τις ανάγκες της εταιρείας.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα, ως την κινητήριο δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της εταιρείας: «Σχεδιάζουμε και χτίζουμε μακροπρόθεσμα, ενεργούμε με προσήλωση στους στόχους μας και συνδυάζουμε την παγκόσμια τεχνογνωσία μας με τους τοπικούς πόρους μας ώστε να δημιουργήσουμε αμοιβαίο όφελος για την κοινωνία. Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας μετρήσει όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, γυρίζοντας πίσω και θέτοντας ως έτος βάσης το 2018.Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά το ποσοστό των εκπομπών από τη δραστηριότητα μας στους τομείς των συστατικών, των συσκευασιών, των έμμεσων δραστηριοτήτων μας, των τελικών προϊόντων, της διανομής και της παραγωγής. Αυτή η γνώση καθοδηγεί τις ενέργειες μας προς την επίτευξη των δεσμεύσεων μας. Και η πορεία μας έως τώρα δείχνει ότι οι ενέργειες μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.»

Παράλληλα, ο Διευθυντής του εργοστασίου του Καφέ των Οινοφύτων, Σοφοκλής Αρβανιτίδης, μίλησε για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου και τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το διάστημα 2018 – 2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, εντάσσεται και η συνεργασία με τους οργανισμούς Aegean Rebreath, Staramaki και Εναλεία, οι οποίοι οραματίζονται και αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.

Ο Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής της Aegean Rebreath, που δρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και την ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων δήλωσε σχετικά: «Για δεύτερο χρόνο προχωράμε μαζί με τον καφέ Nescafé στην υλοποίηση σύνθετων εγχειρημάτων για τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Συνδυάζοντας την καινοτομία με την τεχνολογία, και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος μας αφορά όλους!»

Ο Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki, που δημιουργεί καλαμάκια από το στέλεχος του σιταριού, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το brand του Nescafé: «Ο καφές Nescafé υποστηρίζει τη δουλειά που κάνουμε στο Staramaki και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα μας βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου».

Τέλος, ο Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής της Εναλείας που συνεργάζεται με επαγγελματίες αλιείς για τον καθαρισμό θαλασσών από τα πλαστικά, ανέφερε: «Σε συνεργασία με τον καφέ Nescafé, ενδυναμώνουμε τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκου Κόλπου έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας με τον καφέ Nescafé φροντίζουμε η πλειοψηφία αυτού του πλαστικού να εντάσσεται στην κυκλική οικονομία κα να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Βασίλης Περγάλιας, εκπροσωπώντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την παρουσία του, ο κ. Περγάλιας έκανε λόγο για τη συμβολή της Nestlé Ελλάς στην τοπική κοινωνία, σημειώνοντας: «Ο Δήμος Τανάγρας «συμβιώνει» με μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας. Η Nestlé αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της βιομηχανικής ζώνης, προσφέροντας όχι μόνο εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα αλλά και θέσεις εργασίας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας».

Πηγή: Reporter.gr