Ενεργειακό: Ώρα αποφάσεων για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών καλείται να στείλει η σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 κρατών – μελών δίνουν σήμερα και αύριο ραντεβού στις Βρυξέλλες σε μία ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο με στόχο την συγκράτηση των τιμών και την διασφάλιση της επάρκειας στο ενεργειακό πεδίο. Η Κομισιόν έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά της παρουσιάζοντας ένα πακέτο προτάσεων που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, καθώς τα κράτη έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και επομένως διαφορετικά συμφέροντα.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συνολική απάντηση και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η κάθε χώρα χωριστά.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, ώστε αυτή να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Εφόσον βγει λευκός καπνός θα ακολουθήσει Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών. Στην Αθήνα εκτιμούν πως το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δεν είναι ανεξάρτητο από το ό,τι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοικτή.