Μια προσωπική ματιά στο βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω 1934-1967»

Του Δημήτρη Δερβένη

Είναι πολλοί οι λόγοι που κρατάω με συγκίνηση το βιβλίο του αγαπημένου φίλου Πάνου Σκοτινιώτη!
Πρώτον, γιατί έζησα από κοντά την πολύχρονη και επίπονη προσπάθειά του να συγκεντρώσει το ογκωδέστατο υλικό, από δυσπρόσιτες πηγές και να το ταξινομήσει. Κυρίως, όμως, να καταφέρει να του δώσει δομή και μορφή, με τρόπο που να αποτελέσει ένα μοναδικό επιστημονικό πολιτικο-ιστορικό σύγγραμμα και ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που σε ταξιδεύει στην τοπική πολιτική ιστορία της Μαγνησίας, ενταγμένης στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο μιας εποχής που βρίσκεται στο μεταίχμιο της βιωματικής μνήμης.

Δεύτερος λόγος είναι γιατί μου κάνει την τιμή να αναφερθεί διεξοδικά στην πολιτική δραστηριότητα του πατέρα μου, Κώστα Δερβένη, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, χρησιμοποιώντας αυθεντικά στοιχεία από το αρχείο του, τα οποία “ανέσκαψα” και με μεγάλη χαρά του παραχώρησα. Ένα από αυτά είναι και η παραπάνω φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του ’60, με τον Δήμαρχο Κονταράτο να με κρατάει από το χέρι, δίπλα στον πατέρα μου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην παραλία του Βόλου, πριν την παρέλαση!

Τρίτος, σημαντικός λόγος είναι γιατί το εξαιρετικό εκδοτικό αποτέλεσμα οφείλεται στην απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναλάβει την έκδοση και στην κοπιώδη εργασία των συναδέλφων μου στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις, στο Πανεπιστημιακό Τυπογραφείο και στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα δύσκολο υλικό, με κείμενα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και εγγράφων, υποσημειώσεις, παραπομπές, παραρτήματα και άπειρους πίνακες με ονόματα και αριθμούς, έπρεπε να μπει σε τάξη και να υποταχθεί στους τεχνικούς περιορισμούς της σελιδοποίησης. Αυτό το περίπλοκο έργο υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Μπορώ να απαριθμήσω και άλλους λόγους, αλλά λίγη σημασία θα είχε.
Σημασία έχει ότι το βιβλίο του Πάνου, βρίσκεται ολοζώντανο κοντά μας και αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στην καταγραφή της τοπική μας ιστορίας.
Ο πολιτικός Πάνος Σκοτινιώτης, εκτός από όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, με αυτό το βιβλίο, αφήνει μια σπάνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.