Παρασκευής: Νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον στις ΗΠΑ αυξάνει τις νοσηλείες

Το φαινόμενο στην Κίνα επιτηρείται και αν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα

Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο επιτηρείται. Η χώρα μας συμμετέχει στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι στιγμής η κοινή απόφαση είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα». Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση με αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα για συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ. «Η συνεδρίαση αυτή έχει πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και αποφασίστηκε ότι θα είμαστε όλες οι χώρες σε κοινή γραμμή. Αναφορικά με το επίπεδο ανησυχίας δεν είναι υψηλό και αν τυχόν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, στην Κίνα η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται στην αναστολή των μέτρων για τη στρατηγική μηδενικής διασποράς, τη γνωστή στρατηγική zero covid, που λόγω του ότι ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί μέχρι τώρα και αυτή η στρατηγική έπαψε να υπάρχει, ο ιός έχει προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Αυτή η έξαρση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία προς το παρόν δεδομένου ότι ο πληθυσμός των υπολοίπων χώρων έχει αυξημένη ανοσία, λόγω υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης και έκθεσης στον ιό. Αν είχαμε κάποια υπό παραλλαγή με δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη έξαρση, να έχει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, θα ανησυχούσαμε, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει στην παρούσα φάση»

Σύντομα αναμένεται κορύφωση των ιογενών λοιμώξεων

Σχετικά με μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την ΧΧΒΒ15 που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Παρασκευής διευκρινίζει ότι παρουσιάζει αυξητική τάση στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να υπάρχει και μία μικρή αύξηση στον αριθμό των απλών νοσηλειών. «Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, όπως και με τον ιό της γρίπης από δω και στο εξής. Θα έχουμε σε κάποια χρονικά διαστήματα μικρές εξάρσεις του κορονοϊού, οι οποίες όμως δεν θα θυμίζουν τις εξάρσεις που έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Διαθέτουμε τα μέσα και την εμπειρία για την αντιμετώπιση αυτών των εξάρσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή, ειδικά από τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τα οποία θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τις συστάσεις για αυτές τις ομάδες». Για τη μολυσματικότητα του κορονοϊού, ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο μεταβάλλεται στο χρόνο. Εξαρτάται από την ανοσία που έχει ο πληθυσμός στην κοινότητα και πόσο πρόσφατη είναι.

Η διασπορά του κορονοϊού θα μας απασχολήσει στο μέλλον

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε έξαρση, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτιμά ότι σύντομα αναμένεται κορύφωση και σιγά σιγά αποκλιμάκωση.

Και το εύλογο ερώτημα που βεβαίως ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα τρία χρόνια μετά, είναι αν η πανδημία τελειώνει ή περνάει σε ενδημική φάση, όπως πρόσφατα υποστήριξε ο σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο Κρίστιαν Ντρόστεν.

«Σίγουρα η πανδημία έχει μεταβεί σε άλλο στάδιο, το οποίο δεν προκαλεί συνεχόμενες εξάρσεις και δεν μπορεί να κυριαρχήσει έναντι άλλων λοιμώξεων, όπως της γρίπης. Κάτι το οποίο είδαμε για πρώτη φορά φέτος στα 3 τελευταία χρόνια της πανδημίας. Ναι είμαστε σε άλλη φάση και βιώνουμε μία διαφορετική κατάσταση, χωρίς να σημαίνει όμως ότι η διασπορά του κορονοϊού έχει σταματήσει, ή ότι δεν θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

DailyPharmaNews