Γρεβενά: Τα όργανα του 6χρονου Θωμά δωρίζονται σε λήπτες από Ελλάδα και Ιταλία

Ζωή σε λήπτες οργάνων από Ελλάδα και Ιταλία θα δώσει ο 6χρονος Θωμάς, ο οποίος υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα οι γιατροί να διαπιστώσουν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός. Οι γονείς του παιδιού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του και η διαδικασία για να βρεθούν οι κατάλληλοι λήπτες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως έγινε γνωστό, τα όργανά του, θα διαμοιραστούν σε Ελλάδα και Ιταλία. Ομάδα γιατρών από τις δύο χώρες θα μεταβούν εντός της ημέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο προκειμένου να παραλάβουν τα όργανα του μικρού παιδιού.

Το ήπαρ, η καρδιά και ίσως οι πνεύμονες θα δοθούν σε λήπτες στην Ιταλία, ενώ οι κερατοειδείς και οι νεφροί σε λήπτες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης είπε: «Υποκλινόμαστε στους γονείς του παιδιού και στον μικρό Θωμά από τα Γρεβενά που θα δώσει ζωή σε άλλα παιδιά που χαροπαλεύουν σε κάποια εντατική. Ενημερώθηκαν τι είναι η δωρεά οργάνων και χωρίς δεύτερη κουβέντα συναίνεσαν και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους παιδιού. Αυτό είναι το συγκλονιστικό. Είναι και τα Θεοφάνια, είναι σημαδιακά» είπε. Την Πέμπτη έγινε η ύστατη προσπάθεια των γιατρών για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή.

Ο 6χρονος που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο σπίτι του, διακομίσθηκε διασωλημένος στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ελλείψει διαθέσιμης κλίνης στην Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί της ΜΕΘ προχώρησαν στη διαδικασία «ψύξης» του εγκεφάλου, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης «δυστυχώς η καρδιακή ανακοπή ήταν τέτοιας φύσης, που προκάλεσε δυστυχώς ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος». Από την πρώτη στιγμή, εστάλη γενετικό υλικό στο Ωνάσειο, προκειμένου να εντοπιστεί από τι προκλήθηκε η ανακοπή με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα