Έκρηξη κρατήσεων τον Ιανουάριο για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα

Στις παλιές καλές συνήθειες επέστρεψαν οι Ευρωπαίοι τον φετινό Ιανουάριο, οι οποίοι προχωρούν μαζικά σε κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών. Στις πρώτες προτιμήσεις Βρετανών, Γερμανών, Σκανδιναβών και Ολλανδών βρίσκεται η Ελλάδα.

Με βάση τα όσα καταγράφουν οι μεγάλοι tour operator της Ευρώπης, η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια δεν εξαντλήθηκε στο περσινό revenge travel, αντίθετα αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από την πιεστική καθημερινότητα. Ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις τους ωθούν να αναζητήσουν ελκυστικά πακέτα οργανωμένων διακοπών, που τους προστατεύουν οικονομικά καθώς διασφαλίζουν ότι δεν θα προκύψουν επιπλέον έξοδα από όσα έχουν προγραμματίσει. Όπως αναφέρεται σε έρευνα του online tour operator loveholidays, το 41% των Βρετανών είναι πιο πιθανό να επιλέξουν πακέτο διακοπών ενώ η ιδανική διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών είναι οι 10 ημέρες.

Πάντως, οι Βρετανοί φαίνεται να πιέζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση στη χώρα τους. Σύμφωνα με έρευνα της Aviva Uk σε δείγμα 4.000 Βρετανών, το 34% εξ αυτών σκοπεύει να μειώσει το κόστος των διακοπών, ενώ ένα 16% θα παραλείψει εντελώς τις διακοπές το 2023. Από αυτούς που σκοπεύουν να εξοικονομήσουν χρήματα στα ταξίδια, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα το κάνουν επιλέγοντας ταξίδια εντός του Ην. Βασιλείου (28%) και ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν το καλοκαίρι (26%). Άλλοι σκοπεύουν να μειώσουν τη διάρκεια διακοπών τους (25%), να γευματίζουν μακριά από τουριστικές ατραξιόν (13%) και να επισκέπτονται λιγότερο γνωστούς προορισμούς (13%).

Πού θα κάνουν διακοπές φέτος οι Ευρωπαίοι
Το κριτήριο της τιμής φαίνεται ότι καθορίζει αυτές τις πρώιμες κρατήσεις. Εξ ου και η Τουρκία που προσφέρει πακέτα με πολύ ελκυστικές τιμές, φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών αυτή την εποχή. Ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ οι Βρετανοί εντάσσουν στα καλοκαιρινά τους πλάνα και την Ιταλία.

Η μεγάλη αγορά της Γερμανίας επανέρχεται δυναμικά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πωλήσεων που παρουσιάζει η Travel Data + Analytics (TDA), τα οποία βασίζονται σε δεδομένα κρατήσεων των παραδοσιακών ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και των online ταξιδιωτικών portal της Γερμανίας, η επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2023 θα παρουσιάσει αυξημένες πωλήσεις κατά 44% έναντι της περυσινής χρονιάς, συνεχίζοντας να κλείνει την ψαλίδα από το καλοκαίρι του 2019. Ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει απόσταση σε επίπεδο πωλήσεων από το καλοκαίρι του 2019 της τάξης του 29%.

Η Τουρκία συγκεντρώνει πολύ υψηλή ζήτηση για το καλοκαίρι του 2023 και ακολουθεί η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αντιπροσωπεύουν το 42% των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για το καλοκαίρι, αυξημένες κατά 68% έναντι της περυσινής χρονιάς και μειωμένες κατά 10% έναντι του 2019.

Οι σκανδιναβικές αγορές από την άλλη, ψηφίζουν Ελλάδα. Ο σκανδιναβικός tour operator Apollo, που ανήκει στην DER Touristik του ομίλου REWE, καταγράφει μια απίστευτη έκρηξη κρατήσεων τον Ιανουάριο, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον tour operator, πάνω από το 70% των κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές αφορούν την Ελλάδα, με την Κρήτη να είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός.

«Τα ελληνικά νησιά ξεχωρίζουν ως οι πλέον αγαπημένοι προορισμοί, ενώ εάν οι πωλήσεις συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, τα ταξίδια στην Ελλάδα θα είναι sold out πριν το καλοκαίρι», υπογραμμίζει η επικεφαλής επικοινωνίας του Apollo, Sandra Miller.

Και οι Ολλανδοί επιστρέφουν στις προκρατήσεις. Ο tour operator Sunweb Group κατέγραψε τον Ιανουάριο κρατήσεις κατά 49% υψηλότερες έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022, αγγίζοντας τα επίπεδα 2019. Δημοφιλέστερος προορισμός για το καλοκαίρι είναι η Τουρκία, λόγω των προσιτών τιμών που προσφέρει, και ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Επιπλέον, οι πελάτες του Sunweb προτιμούν να κάνουν κράτηση για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας καθώς και διαμονή σε καταλύματα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πολλοί επιλέγουν πακέτα all in προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό διακοπών.
Πηγή: www.powergame.gr