Στον Ατζάι Μπάνγκα δίνει ο Μπάιντεν τα κλειδιά της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο 63χρόνος Ατζάι Μπάνγκα, πρώην επικεφαλής της Mastercard και νυν αντιπρόεδρος της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων General Atlantic, είναι ο υποψήφιος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γεννημένος στην Ινδία, ο Μπάνκα έχει χαράξει μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ.

Στην 11ετή θητεία του Ινδοαμερικανού Ατζάι Μπάνγκα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, τα έσοδα του ομίλου τριπλασιάστηκαν και τα κέρδη του τετραπλασιάστηκαν. Αφού η πανδημία χτύπησε την παγκόσμια οικονομία, ο Μπάνκα υποσχέθηκε πως κανείς από τους 19.000 υπαλλήλους της Mastercard δεν θα έχανε τη δουλειά του. Προκειμένου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, υποσχέθηκε τη χάραξη σχεδίου για την επόμενη τριετία, με τη σύναψη νέων συνεργασιών ανά την υφήλιο. Η απήχηση του Ατζάι Μπάνγκα στο επενδυτικό κοινό επιβεβαιώνεται με την ανοδική πορεία της μετοχής της Mastercard. Οι αποδόσεις της υπερβαίνουν το 1.000%, ξεκινώντας από τα 25 δολάρια το 2010, όταν έγινε CEO της Mastercard, και φθάνοντας στα 355 δολάρια σήμερα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον Ατζάι Μπάνγκα για να αναλάβει τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας αφού ο νυν πρόεδρος, Ντέιβιντ Μάλπας, ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει πρόωρα στα τέλη Ιουνίου. Τυπικά, η πενταετής θητεία του Μάλπας θα ολοκληρωνόταν το 2024 και δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της απόφασής του να αποσυρθεί νωρίτερα. Συνήθως, οι ΗΠΑ επιλέγουν επικεφαλής για την Παγκόσμια Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του κολοσσού χημικών Dow Chemical και του επενδυτικού ομίλου Temasek Holdings, ο Μπάνγκα έχει ακονίσει τα προσόντα του σε διαφορετικά πεδία. Υπήρξε επίσης μέλος της επιτροπής συμβούλων σε θέματα εμπορίου επί κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα το 2015 και εξωτερικός σύμβουλος της νυν αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Εξωτερικοί παρατηρητές τονίζουν πως συνδυάζει την ευπρέπεια με την άριστη διοίκηση, ανατρέποντας τη στερεοτυπική φιλοσοφία του επιχειρηματικού κανιβαλισμού. Θεωρείται κατάλληλος για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας σε μια περίοδο που η Κίνα διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στον αναπτυσσόμενο κόσμο και οι ΗΠΑ δίνουν βάρος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ερωτήθηκε από τους New York Times το 2020 έως ποιο βαθμό επηρεάζεται από την μονοθεϊστική θρησκεία του Σιχισμού, είχε απαντήσει πως «προσπαθώ να παραδεχτώ τα λάθη μου και έπειτα προσπαθώ να επανέλθω στη λογική πως υπάρχει μόνον ένας Θεός και αυτός είναι η αλήθεια». «Αυτή η έννοια της ταπεινοφροσύνης και της προσγείωσης στην πραγματικότητα πηγάζουν από τις αρχές αυτής της θρησκείας». Ο ίδιος τόνισε πως οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών μπορούν να συμβαδίσουν με την μακροχρόνια προοπτική μιας εταιρείας αρκεί να υπάρχει ευελιξία στους κοντινούς στόχους αντί για την εμμονή επανάληψης των τριμηνιαίων επιδόσεων.

Η πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει ο Ατζάι Μπάνγκα, ένας υπέρμαχος της συμβολής της τεχνολογίας στην τόνωση της ανάπτυξης, την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θέλει να στραφεί η ατζέντα του οργανισμού στην κλιματική αλλαγή. Ο Ντέιβιντ Μάλπας, μια επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δεχτεί κριτική για τη στάση του απέναντι στο ζήτημα. Όταν ερωτήθηκε σε εκδήλωση των New York Times για το εάν πίστευε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλει στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, είχε απαντήσει «δεν είμαι επιστήμονας». Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού επί προεδρίας Τραμπ, αλλά ο Τζο Μπάιντεν τις επανάφερε αφού επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2020. Πρόσφατα, η Γέλεν είχε τονίσει πως οι πόροι των διεθνών οργανισμών μπορούν να στραφούν στην απενεργοποίηση των εργοστασίων άνθρακα αλλά και στην προστασία των εργαζομένων όσο οι οικονομίες μεταβαίνουν σε ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
Πηγή: www.powergame.gr