Ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας Απόστολος Φούρναρης στο Ινστιτούτο Ευρωπαίων Δημοκρατών

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου , ο Απόστολος Φούρναρης, υποψήφιος Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Μαγνησία, εκπροσώπησε την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ευρωπαίων Δημοκρατών (IED), ενός οργανισμού του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP).

Η ομιλία του κ. Φούρναρη, Επίκουρου Καθηγητή Ψυχολογίας, είχε τίτλο “Ηθική στην Πολιτική” και ήταν η τελευταία σε μια σειρά τοποθετήσεων από πολιτικούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακαδημαϊκoύς και ακτιβιστές του Δημοκρατικού τόξου. Θέματα περιλάμβαναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις παραβιάσεις τους από την Τουρκία, κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο κ. Φούρναρης δήλωσε:

“Με τιμά όταν οι  άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου, πράγμα που γίνεται συχνά τον τελευταίο καιρό στην σελίδα της υποψηφιότητάς μου στο διαδίκτυο, κυρίως για να εκφράσει ο κόσμος το πόσο τους έχει απογοητεύσει το παρόν πολιτικό σύστημα. Κατανοώ και την δυσπιστία και τον θυμό του κόσμου. Σε όλους λέω πως δεν με πειράζει και να μην με ψηφίσετε, αν και θα το ήθελα, γιατί ούτε την εξουσία έχω ανάγκη, αλλά κυρίως επειδή η ψήφος έχει βαρύτητα και δεν μπορούμε ούτε να την ζητήσουμε, ούτε να την εκβιάσουμε.

Μόνος μου στόχος αρχικά είναι μια αξιοπρεπής παρουσία, μια ειλικρινής έκφραση απόψεων και ένας ανοιχτός διάλογος με τον κόσμο, τους φορείς και την κοινωνία.

Θα αφήσω την απόφαση της ψήφου στον κόσμο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, προτίθεμαι να είμαι συνεπής και σταθερός σε αυτά που λέω και πιστεύω και θα προσπαθήσω να δώσω φωνή σε αυτούς, μεταξύ των οποίων και εγώ, που νοιώθουν πως την έχουν χάσει και πως δεν τους εκφράζει ο πολιτικός λόγος και η πολιτική πια. Στόχος μου είναι η σταθερότητα και κυρίως η ηθική στάση.

Οι λύσεις άλλωστε είναι απλές ο καθένας θα μπορούσε αν ήθελε να εφαρμόσει πολιτικές που περιέχουν δομικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από το τέλμα,  όσο και αν έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι οι λύσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες και, λόγω της προφανούς αποτυχίας τους, αδύνατες.

Αυτό που λείπει από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι πραγματική αφοσίωση στον σκοπό της πολιτικής, που δεν είναι κανένας άλλος εκτός από το να υπηρετήσουμε τον λαό, να τον υπερασπιστούμε, να τον εκφράσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες του. Αυτό που λείπει είναι συνέπεια, ειλικρίνεια και ανάληψη ευθυνών αν χρειαστεί. Υποσχέσεις μας περισσεύουν πλέον. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει και πάλι πως έχει δύναμη και πως είναι χρήσιμος ως ψηφοφόρος. Και αυτό είναι κάτι που μόνο να επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική, μπορούμε να το καταφέρουμε.

Θα προσπαθήσω να προσφέρω αυτά λοιπόν, χώρος βαρύγδουπες υποσχέσεις για θαύματα”.

*Ο Απόστολος Φούρναρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας (Roehampton University, University of Essex) και Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής και Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Μαγνησίας ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.