Ο δυσεπίλυτος γρίφος της νέας στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ και ο διττός ο στόχος της Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο (Eurokinissi)

Σημαντικές αποφάσεις υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δημιουργεί ο χρόνος που απομένει έως και τις κάλπες της 25ης Ιουνίου καλείται να λάβει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και στην παρούσα φάση η πιο καίρια απόφαση της Κουμουνδούρου φαίνεται πως συνδέεται με το νέο εκλογικό αφήγημα που καλείται να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε όχι μόνο να σταθεί όρθιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά συγχρόνως να κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του.

Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι αφενός θεωρείται εξωπραγματικό να ομιλεί για νίκη ή συγκρότηση κυβέρνησης στις εκλογές του Ιουνίου και αφετέρου κρίνεται «λίγο» το να στοχεύει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μην συμπεριφέρεται ο Κ. Μητσοτάκης ως «ανεξέλεγκτος ηγεμόνας». Κι αυτό διότι το να κατεβαίνει σε εκλογική μάχη ένα κόμμα εξουσίας με στόχο τα έδρανα της αντιπολίτευσης υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί από τους ψηφοφόρους ως «λευκή πετσέτα» μπροστά σε μία μείζονα πολιτική εκλογική πρόκληση.

Εκλογές 2023: Απαραίτητη η χάραξη μίας νέας στρατηγικής από τον ΣΥΡΙΖΑ
Επομένως, τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να καταλήξει σε μία νέα προεκλογική στρατηγική η οποία φαίνεται πως δεν αφορά πλέον καθόλου τα άλλα αριστερά και προοδευτικά κόμματα που ούτως ή άλλως δείχνουν εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην Κουμουνδούρου.

Από την μία ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να τιθασεύσει ή και να ψαλιδίσει την εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη να φυλάξει τα νώτα του και να υπενθυμίσει στην κοινωνία ότι δεν παύει να είναι ο κεντρικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης όσο κι αν το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη διαδηλώνει ότι επιθυμεί να καταλάβει τον εκλογικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ξανά τον τόνο
Οι ισορροπίες είναι δύσκολες και η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα επιχειρήσει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει να βγάλει και την κεντρική γραμμή για τις επερχόμενες εκλογές. Τον τόνο θα δώσει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό του κόμματος που εξακολουθεί να παλεύει με μία κλονισμένη ψυχολογία, όσο στους ψηφοφόρους του αλλά και στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες αρκετά μηνύματα στους ενδιαφερόμενους με τη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή. Το ένα αφορά τον ίδιο και την υποχρέωσή του να αναλάβει «ακέραια την πολιτική ευθύνη» για το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Την Δευτέρα μάλιστα είχε δηλώσει «παρών» λέγοντας ότι «είμαι εδώ και δεν εγκαταλείπω τη μάχη». Το δεύτερο μήνυμα αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τους οποίους ζήτησε συγγνώμη «γιατί τούς πληγώσαμε» και το τρίτο αφορά το σύνολο της κοινωνίας με την επισήμανση πως ανεξάρτητα τού τι έχει προηγηθεί «πρέπει να αποτρέψουμε την επανάληψη των συσχετισμών».

Εν αναμονή μίας γενναίας αυτοκριτικής
Πολλοί ψηφοφόροι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένουν από το κόμμα τους να κάνει μία γενναία αυτοκριτική, γίνεται όμως σαφές ότι τα συνολικά αίτια της ήττας θα αναζητηθούν σε βάθος (όχι ιδιαίτερο) χρόνου. Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου δήλωσε χθες στο Κόκκινο ότι και η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη στο βαθμό που την αφορά τονίζοντας πως «κάναμε λάθη στρατηγικής και τακτικής» μιλώντας και για «άστοχες δηλώσεις στελεχών». Ομοίως η Ρένα Δούρου μίλησε για «στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής» εξηγώντας πως αναφέρεται στο συνολικό προεκλογικό αφήγημα και στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμενε στην πρόσκληση για κυβερνητική συνεργασία ενώ δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση από τους δυνάμει εταίρους.
Πηγή: ethnos.gr