Ο μεγάλος Ασιάτης σκηνοθέτης Xie Fei στον Βόλο – Ο ρόλος του ευρωπαϊκού σινεμά στο έργο του

Ο πιο μεγάλος σκηνοθέτης και δάσκαλος της ανανεωτικής γενιάς του κινεζικού σινεμά και ένας από τους αυθεντικότερους εικονοκλάστες της απωανατολικής τελευταίας 40ετίας, βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο.
Πάθος του είναι η χώρα του η Κίνα, η πολύπαθη πατρίδα του, με την μακραίωνη ιστορία, τις αβυσσαλέες αντιθέσεις, τις σκληρές αντιφάσεις. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Xie Fei, πρεσβευτής της χώρας του μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την μεγάλη ανατροφοδότηση του ταλέντου των σκηνοθετών της Κίνας από την Ευρώπη, όταν η χώρα του άνοιξε στον κόσμο.

“Επισκέπτομαι την Ευρώπη για να δείξω τον πολιτισμό της Κίνας, τον πολιτιμό του κινηματογράφου της”, είπε και δήλωσε πως σήμερα στην χώρα του η παραγωγή ταινιών στοχεύει κατα κύριο λόγο στο κοινό που τις καταναλώνει εύπεπτα και είναι παραγωγές χαμηλού κόστους. Ο ίδιος , είναι ένας ανθρωποκεντρικός σκηνοθέτης είναι καθηγητής της Ακαδημίας Κινηματογράφου του Πεκίνου για 40 χρόνια.
Οι μαθητές του περιλαμβάνουν Διευθυντές της Κινέζικης πέμπτης και έκτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Chen Kaige, Zhang Yimou και Jia Zhangke.

Στις έξι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει κ προβάλει αρχικά τη ζωή των γυναικών, των νέων  και τη διαφορετικότητα. Ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στην ζωή των γυναικών και στην ανέλιξή τους δίνοντας ισχυρά μηνύματα.

Στόχος του, είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας, της ανάδειξης της κινεζικής κουλτούρας και του πολιτισμού, όπως δήλωσε.

“Η περιοδεία μου περιλαμβάνει την Ευρώπη και απευθύνομαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αναδείξω τα πολιτισμικά στοιχεία της Κίνας. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλήθηκαν οι παλαιότερες ταινίες μου με σκοπό να εκπαιδευτούν φοιτητές”, είπε.

Την εκδήλωση διοργανώνει με επίτιμο καλεσμένο σήμερα το απόγευμα το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Σαράτση» (3ος όροφος κτιρίου Δελμούζου, Αργοναυτών-Φιλελλήνων στον Βόλο).
Στο πλαίσιο αυτή της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία «A Girl From Hunan», η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 1987 και απέσπασε το βραβείο Don Quixote στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο San Sebastian καθώς και το βραβείο Golden Panda στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Montpelier το 1988.
Μετά την προβολή της ταινίας, ο σκηνοθέτη Xie Fei θα παραχωρήσει μία διάλεξη σχετικά με το πως ο κινηματογράφος μεταδίδει ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες και διαμορφώνει την αντίληψη του κοινού για την ζωή και την τέχνη.