Συγκινεί και παράλληλα δίνει και ελπίδες σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης να αποκτήσουν παιδί με φυσική σύλληψη, η περίπτωση της 45χρονης σήμερα Assaraf Keren Dora από το Μονακό, η οποία υποβλήθηκε στην Ελλάδα σε πρωτοποριακή ερευνητική θεραπεία και έμεινε έγκυος.
Η κυρία Assaraf μπήκε σε πρόωρη εμμηνόπαυση όταν ήταν 33 ετών και ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι οι ελπίδες της να μείνει έγκυος και να αποκτήσει παιδί, ήταν ελάχιστες.
Η γυναίκα είχε έρθει από το Μονακό στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020 με την ελπίδα να αποκτήσει παιδί με δικά της ωάρια, κάτι που της είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά οι γιατροί στη χώρα της.
PRP: Η μέθοδος που γύρισε τον χρόνο πίσω
«Είχε διαβάσει στο περιοδικό New Scientist για την καινοτόμο μέθοδο PRP που εφαρμόζεται στην κλινική “Γένεσις Αθηνών”, η οποία βασίζεται στην έγχυση αυτόλογου πλάσματος αίματος στις ωοθήκες και στόχο έχει την αναζωογόνηση των ωοθηκών. Στην πραγματικότητα η μέθοδος καταφέρνει να “γυρίσει το χρόνο πίσω” σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», συμπληρώνει η ίδια.
Έτσι και έγινε. Με τιμές ορμονών FSH 62,6 και AMΗ 0,0 (δείκτες που αντιστοιχούν σε πλήρη εμμηνόπαυση) και χωρίς έμμηνο ρύση για 6 μήνες, η κυρία Assaraf Keren Dora απέκτησε και πάλι περίοδο 10 ημέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας PRP και 3 μήνες αργότερα έμεινε έγκυος με φυσική επαφή με τον σύζυγό της.
«Η μέθοδος αυτή αναζωογονεί τις ωοθήκες σε γυναίκες που είναι φτωχές ανταποκρίτριες ή στην εμμηνόπαυση, ώστε να κατεβάσουν ωάρια. Στην πραγματικότητα ακόμα και σε εμμηνόπαυση να είναι μία γυναίκα, υπάρχουν πολλά ωοθυλάκια, τα οποία όμως σε αυτές τις γυναίκες βαίνουν προς απόπτωση. Εμείς, όμως, τους προκαλούμε αναζωογόνηση και τα επαναφέρουμε στην επιφάνεια και να λειτουργήσει ο μηχανισμός της ωορρηξίας», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος-μαιευτήρας, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο μαζί με τον συνεργάτη του Κώστα Σφακιανούδη, γυναικολόγο-μαιευτήρα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό, μία γυναίκα δύναται να μείνει έγκυος είτε με φυσιολογική επαφή με τον σύντροφό της, είτε με διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που το εφαρμόσαμε. Τώρα, το εφαρμόζουν και άλλα κέντρα. Έρχονται καθημερινά γυναίκες από τις ΗΠΑ, από το Ντουμπάι και άλλες χώρες, που δεν θέλουν ξένα ωάρια και επιθυμούν αποκλειστικά το γενετικό τους υλικό. Η μέθοδος έχει μικρά ποσοστά επιτυχίας. Δεν λύνει το πρόβλημα. Δίνει μία διέξοδο και κάποιες γυναίκες μένουν έγκυες. Σαν μεθοδολογία είναι πολλά υποσχόμενη», εξηγεί ο κ. Πάντος.
Σήμερα, έχοντας αγκαλιά το υγιέστατο κοριτσάκι της που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό το 2021 στην Ελβετία, η κυρία Assaraf επέστρεψε με τον σύζυγό της στη χώρα μας και Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “Γένεσις Κρήτης” με στόχο να αποκτήσει η κορούλα της αδερφάκι, καθώς σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι τη διαδικασία με PRP.
PRP: Πώς δημιουργήθηκε φάρμακο από το δικό της αίμα
Τα αιμοπετάλια της γυναίκας που συλλέγονται με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης από το αίμα, στην πραγματικότητα αποτελούν φυσικό φάρμακο, καθώς λειτουργούν ως αυξητικές ορμόνες και διεγείρουν τις ωοθήκες, ώστε ή να φέρουν στην επιφάνεια ωοθυλάκια που βαίνουν προς απόπτωση ή μέσα από τα βλαστικά κύτταρα των ωοθηκών, να δημιουργηθούν νέα ωοθυλάκια.
«Πρόκειται για μία ερευνητική μέθοδο για την οποία έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Εγώ και ο συνεργάτης μου Κώστας Σφακιανούδης, γυναικολόγος-μαιευτήρας, είμαστε παγκοσμίως οι πρωτεργάτες της μεθόδου και στα διεθνή συνέδρια γίνεται πάντα αναφορά στη μέθοδό μας», λέει ο κ. Πάντος.
Μέχρι σήμερα και από όσο έχει γίνει γνωστό, η περίπτωση της κυρίας Assaraf ήταν η πρώτη στον κόσμο που αναφέρεται σε φυσική σύλληψη και φυσιολογικό τοκετό υγειούς τέκνου μετά από έγχυση PRP στις ωοθήκες εμμηνοπαυσιακής γυναίκας.
Η μέθοδος έχει δημιουργήσει ελπίδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν χάσει κάθε πιθανότητα απόκτησης παιδιού με δικό τους ωάριο και επιστήμονες ανά τον κόσμο, με τους έλληνες πρωτοπόρους, αναζητούν τρόπους ανάπτυξης και τελειοποίησής της.