Ο Νίκος Παπαπέτρος σε Μητσοτάκη, Φλωρίδη και την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τον Α. Μπέο

Με επιστολή του ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Ν. Παπαπέτρος προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα, και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, θέτει ζήτημα χειραγώγησης της δικαιοσύνης από τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρειος Πάγος “για βρωμιές και μηνύσεις” εναντίον του και ο κ. Παπαπέτρος θέτει ζήτημα λειτουργίας των θεσμών από την ώρα που ο δήμαρχος υποστηρίζει, σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, “ότι έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεως και αποτροπής κάθε πιθανού ελέγχου σε βάρος του”.

Με την επιστολή, ο κ. Παπαπέτρος  ήθελε να φέρει σε γνώση τους το γεγονός ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Βόλου ενέπλεξε τα ονόματα τους υπό τις θεσμικές τους ιδιότητες στην προεκλογική του ρητορική και τα υβριστικά του παραληρήματα.
“Πιστεύω ακράδαντα ότι δε μπορούν πολιτειακοί θεσμοί και πρόσωπα που απευθύνονται στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών να εμπλέκονται καθ’οιονδήποτε τρόπο στον προεκλογικό σχεδιασμό και τις γενικόλογες αιτιάσεις επί παντός επιστητού του κ. Μπέου.
Είναι ανεύθυνο ένας αιρετός να παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι υπονομεύει συνταγματικούς θεσμούς με τέτοια ευκολία παρουσιάζοντας την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό ως περίπου συνεργάτες του.  Το ψέμα είναι η ύστατη καταφυγή ενός καθεστώτος σε αποδρομή. Προσωπικά εγώ και συλλογικά τα μέλη του συνδυασμού μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δε μασάμε από αυτή τη ρητορική ούτε θα συνεργήσουμε στο βουτηγμα της πολιτικής ζωής της πόλης μας στον βούρκο του κουτσαβακισμου, του σεξισμού και των ύβρεων”, τόνισε ο κ. Παπαπέτρος.

Η επιστολή Παπαπέτρου
Έχω ανακοινώσει εδώ και αρκετό διάστημα την υποψηφιότητά μου, ως υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου, για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Ο συνδυασμός τον οποίο έχουμε σχηματίσει ονομάζεται «Συμμαχία για τον Βόλο-Νίκος Παπαπέτρος» και ηγούμαι αυτού εκπροσωπώντας το σύνολο των υποψηφίων. Ένα σύνολο υπερκομματικό και αρκετά αντιπροσωπευτικό της βολιώτικης κοινωνίας, του επαγγελματικού κόσμου και των επιστημονικών φορέων της πόλης.
Επανειλημμένα, από τότε που έχουμε εκφράσει δημοσίως τη βούλησή μας για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, έχουμε υποστεί πάμπολλες προσβολές σε προσωπικό επίπεδο από τον νυν Δήμαρχο κ. Αχιλλέα Μπέο, που δεν ανέχεται την πολιτική μας δραστηριότητα. Προσβολές ωστόσο που αντικρούουμε ή παρερχόμαστε καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά στο ηθικό και λεκτικό επίπεδο που θέλει να εκτρέψει την συζήτηση ο κ. Δήμαρχος. Αναγκάζομαι όμως διά της παρούσας να φέρω στην προσοχή σας δηλώσεις του Δημάρχου σε συνεντεύξεις τύπου και συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς αποστροφές του λόγου εμπλέκουν τους θεσμούς που υπηρετείτε στην προεκλογική του ρητορική.
Ενδεικτικά :
Την 31η -7-2023, περί τις 10:00 π.μ., σε συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο κος Αχιλλέας Μπέος στο Δημαρχείο Βόλου με την ιδιότητά του ως Δημάρχου Βόλου, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής για το πρόσωπό μας: «…οι καραγκιόζηδες και τα γελοία υποκείμενα…» (αναφερόμενος ευθέως σε μένα, αλλά και στο σύνολο των υποψηφίων), «ο αχυράνθρωπος του Σκοτινιώτη» , «πήρε λάστιχο αυλής και έπλενε» (αναφερόμενος σε μένα απ’ αφορμή σχετική φωτογραφία στην περιοχή «Σπαρτιάς»). «Τι νομίζετε, 50 μαλάκες είστε που κάνει ο ένας στον άλλον like…» «Που ήσασταν Μεικόπουλοι που ήσασταν;.. Εσείς από τον καναπέ βγάλατε ανακοινώσεις… Που ήσασταν φλώροι;» (https://www.youtube.com/watch?v=9cNXi6VVd0U).
Στη χθεσινή από 07-08-2023 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Βόλου κος Μπέος αποκαλούσε συνεχώς τον γιατρό και δημοτικό σύμβουλο, κο Λεωνίδα Μαυρογιάννη, «κοπρίτη», «νούμερο» και «επιστήμονα του κώλου». Ανέφερε συνεχώς πως το ψηφοδέλτιο του Νίκου Παπαπέτρου αποτελείται «από κοπρίτες και πανεπιστημιακούς που νομίζουν πως θα ανοίξουν φροντιστήριο». Αναφερόμενος δε στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας Νικόλαο Παπαπέτρο, που φέρει και την ιδιότητα του δικηγόρου, μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα: «Όσο για τον «χασοδίκη» που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ,να ξέρει ότι έχει ενημερωθεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου γι’ αυτό, να ξέρετε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης για αυτές τις βρωμιές που κάνετε και διοχετεύετε με μηνύσεις, αναφορές κι αυτά, να ξέρετε είναι ενημερωμένη και η ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός για να ξέρετε…» (https://gegonota.news/2023/08/07/o-beos-pige-se-floridi-kai-areio-pago-gia-ton-papapetro-aithis-epithesi-ston-leon-mavrogianni-video/?fbclid=IwAR1I5yHaECEBRPM2ouQKqewLLU6sM-REuRhgaxaK5H10-IGmTg7mxY3G6QU).
Είναι δικαίωμα του κάθε αιρετού άρχοντα να θέλει να επικοινωνήσει και με τους υπουργούς και με την ηγεσία του Δικαστικού Σώματος. Αντίστοιχα και υποχρέωση των Αρχών αυτών να τον δεχτούν. Μέλλει να επιβεβαιωθεί αρμοδίως, εάν έλαβε χώρα η επικαλούμενη από τον κύριο Δήμαρχο Βόλου συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Υποχρέωση του όμως είναι να μη θέτει ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Δικαστικής Εξουσίας, αρμοδιότητα που, ούτως ή άλλως, δεν έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και αντίστοιχα υποχρέωση των τελευταίων να μη συζητούν ζητήματα που άπτονται της απονομής δικαιοσύνης. Θεωρούμε βέβαιο ότι αυτό δεν συνέβη και θα επιβεβαιωθεί από την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Άλλως, η διάκριση και η άσκηση των σχετικών εξουσιών τίθεται εν αμφιβόλω.
Η ηγεσία της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης μας, σε αντίθεση με τον κο Δήμαρχο Βόλου, που άλλοτε χαρακτηρίζει τους Δικαστές «επίορκους και θεατρίνους» και άλλοτε εξαίρετους, αναλόγως της καταδίκης ή αθωώσεώς του. Της ίδιας εκτιμήσεως τυγχάνει από εμάς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τόσο ως επαγγελματίας της νομικής επιστήμης, όσο και ως πολιτικός, για λόγους που ο Δήμαρχος Βόλου, ούτε μπορεί να κατανοήσει, ούτε να φανταστεί. (https://www.capital.gr/epikairotita/3714661/enosi-dikaston-kai-eisaggeleon-prosblitikes-oi-diloseis-mpeou-se-baros-tis-proedrou-protodikon-bolou/)
Είμαστε πεπεισμένοι, ότι ουδέποτε Δικαστές εν ενεργεία ή Υπουργός θα δέχονταν πολιτικές πιέσεις για να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προς αποτροπή υποβολής μηνύσεων, που σκοπό θα είχαν τον έλεγχο της διαχείρισης του Δήμου. Το τελευταίο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο του διεκδικούντος την εκλογή του ως Δημάρχου. Και βεβαίως «βρωμιά» δεν είναι η καταγγελία και το αίτημα για έλεγχο της διαχείρισης, αλλά μόνο η τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος του Δημάρχου Βόλου και αυτό καθιστά ακόμη πιο άστοχη την κίνηση του να συναντηθεί – αν συναντήθηκε – με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Ηγεσία του Αρείου Πάγου, επί ανύπαρκτου κατά βάση ζητήματος, ζητώντας προληπτικά δήθεν δικαστική προστασία. ‘Η επιχειρώντας, κατά τη σκέψη του, να δημιουργήσει εκ των προτέρων συνθήκες πολιτικής και δικαστικής ασυλίας.
Εφόσον αποφασιστεί, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι σχετικές υπόνοιες ή ενδείξεις, η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, δε θα αφορά τα ήσσονος σημασίας αδικήματα της προσβολής μας και της δυσφημήσεως μας, για τα οποία φυσικά θα υποβληθούν και μηνύσεις και αγωγές, αλλά πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Και απ’ αυτό για το οποίο φοβάται προκαταβολικά ο Δήμαρχος Βόλου – δικαίως ίσως; – δε θα ξεφύγει.
Μας προβληματίζει πάντως ιδιαιτέρως η θεσμική στάση του Δημάρχου Βόλου απέναντι στους νόμιμους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας και συγκεκριμένα: Σε συνέντευξη τύπου, προ ημερών, για το θέμα της αντιμετώπισης των ζητημάτων από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κου Χρήστου Τριαντόπουλου, απαίτησε επιτακτικά από τον τελευταίο να κατέλθει από τα έδρανα της παρουσίασης, προκειμένου να παραμείνει μόνος του, λέγοντας του «Χρήστο κατέβα κάτω γιατί τώρα θέλω να βρίσω», όπερ και έπραξε στη συνέχεια (βλ. https://www.youtube.com/live/9cNXi6VVd0U?feature=share&t=562). Και ο τελευταίος «υπάκουσε», ωσάν να είχε δεχθεί στρατιωτική εντολή ή ωσάν να επρόκειτο για φιλαράκια που γυρνούσαν από διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα.
Στη δε  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προβάλλοντας πανηγυρικά (και υβρίζοντας φυσικά ημάς) τις επαφές του με την ηγεσία του δικαστικού σώματος και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επαίρονταν, εμμέσως, ότι έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεως και αποτροπής κάθε πιθανού ελέγχου σε βάρος του.
Η κυβερνώσα παράταξη έχει αποδείξει ότι το ήθος και το ύφος ασκήσεως εξουσίας ουδεμία σχέση έχει με το παραπάνω αναφερθέν. Τέτοιου δε είδους δημόσιος λόγος και πράξη από πρόσωπα που ασκούν εξουσία έχει τύχει και της κριτικής και της αποδοκιμασίας της. Έτι δε περισσότερο, όταν τα πρόσωπα αυτά αυτοπροσδιορίζονται ως οι εκφραστές και οι εκπροσωπούντες το κυβερνόν κόμμα στο νομό. Η στήριξη ή ακόμα και η ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές θεωρούμε ότι δεν εκθέτει μόνο αυτόν που τις εκφράζει, αλλά και αυτόν που αδιαφορεί ή τις ανέχεται.