Γνώριζαν ότι Θεσσαλία κινδύνευε από το 2018

«Αυτός είναι ο χάρτης κινδύνου πλημμύρας (εθνική υποχρέωση στο πλαίσιο οδηγίας της ΕΕ) για την ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Ουσιαστικά, σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. Το Πήλιο φαίνεται πως δεν έχει αξιολογηθεί σε σχέση με τον κίνδυνο πλημμύρας, όμως ο Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας)» ανέφερε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου.

«Δεν είναι πως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Οι χάρτες για τη Θεσσαλία είναι αναρτημένοι εδώ από το 2018» προσέθεσε, αναρτώντας τους σχετικούς Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας από την ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«H Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) “για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας”, καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο “με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες”. Ευκαιρία να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα παγίως και σταθερά παραβιάζει το (πολύτιμο) περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ, ενώ είναι πρώτη και χειρότερη σε παραβάσεις του άρθ. 260, δηλαδή αγνόηση καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (12 συνεχιζόμενες παραβιάσεις, με δεύτερες την Ιταλία και την Ισπανία με 9). Η Ελλάδα μας έχει μακρύ, πολύ μακρύ δρόμο ακόμα για να πιάσουμε τη ‘βάση’ στις διαρκείς εξετάσεις ως πολιτεία που σέβεται το περιβαλλοντικό δίκαιο» κατέληξε.

Για τα σχεδια μίλησε και η τοπογράφος μηχανικός κ. Μπακλατζή

Από το 2017 είχαν στα χέρια τους όλο το σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών για τη Θεσσαλία , που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με όλα τα σχέδια για όλες της περιφέρειες της Ελλάδας, για να προετοιμαστούμε και να δράσουμε ως χώρα.
Και να τα αποτελέσματα σήμερα.
Σας κοινοποιώ λοιπόν την παλιά μου δημοσίευση ( 16 Νοεμβρίου του 2017) που αναφερόμουν στην μελέτη – σχέδιο περιοχών με Υψηλό Κίνδυνο Πλημμύρας , που σημειωτέων πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στους καλύτερους μηχανικούς ειδικούς στα υδραυλικά . Συγκεκριμένα ανέφερα μία προς μία τις επικίνδυνες περιοχές που σήμερα βέβαια πλημμύρισαν (Κραυσίδωνα,Άναυρο Αλλιγαρόρεμα , Ξηριά ).
Και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Γιατί στο site της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν υπάρχουν πιά τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών ολης της χώρας ???
Η σελίδα είναι http://floods.ypeka.gr/…/25-ydatika…/gr08/225-fhm-gr08 και τώρα έχει κατεβεί .
Αλλά έτσι είμαστε σε αυτή τη χώρα . Παίρνουμε τις μελέτες και τις βάζουμε στα συρτάρια των υπηρεσιών και κανένας δεν απολογείται. Φταίει όμως και η Ευρωπαϊκή Ενωση που ενώ ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα δεν κάνει κανέναν έλεγχο .
Έτσι αντί να δίνονται τα χρήματα στην πρόβλεψη και στην κατασκευή καλύτερων υποδομών γιατί άλλαξαν οι συνθήκες , τα χρήματα δίνονται κατόπιν εορτής για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθούντων . Και πάλι στην επόμενη καταστροφή. Σήμερα η Μαγνησία , αύριο η Κρήτη, η Καρδίτσα.