Όταν οι Τρύπες έστησαν «πάρτι» στην παραλία με air guitar και κασετόφωνο

Το 1987 οι Τρύπες είχαν συστηθεί ήδη στο μουσικό κοινό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά συνολικά της χώρας. Δύο χρόνια πριν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο – ομώνυμο – άλμπουμ της μπάντας ενώ ήδη ετοίμαζαν τον επόμενο δίσκο τους, που θα γινόταν ένας από τους εμβληματικούς της 15χρονης δισκογραφικής τους παρουσίας.

Στο θρυλικό στούντιο του Νίκου Παπάζογλου, στο «Αγροτικόν» ηχογράφησαν τον δίσκο «Πάρτι στο 13ο Όροφο», έναν δίσκο με οκτώ τραγούδια, που πάνω τους αποτυπώνεται ο μουσικός πειραματισμός της μπάντας, ενώ τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά δείχνουν πως έχουν κάνει βήματα μπροστά σε σχέση με την πρώτη τους δουλειά, το 1985. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας δίσκος που αναντίρρητα κατέχει μία θέση στις κορυφαίες δουλειές αυτού που ονομάζουμε «ελληνική ροκ σκηνή».

Ανάμεσα στα οκτώ τραγούδια βρίσκεται και ένα κομμάτι, σαφώς επηρεασμένο από την επικαιρότητα εκείνης της περιόδου, έστω και να είχε ως «αφορμή» ένα γεγονός 40 χρόνια πριν. Είναι το τραγούδι «6η Αυγούστου». Hμερομηνία poy το αμερικανικό B-29 Enola Gay έριξε την ατομική βόμβα «Little Boy» καταστρέφοντας τη Χιροσίμα, σκοτώνοντας ακαριαία 70χιλ. ανθρώπους και οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες ακόμη, τα επόμενα χρόνια, λόγω της ραδιενέργειας.

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο είχε γίνει το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, με τον κόσμο να ζει στη σκιά του φόβου της ραδιενέργειας.

Τρύπες: Η παρουσία τους στην ΕΡΤ και τον Σαββόπουλο

Το συγκεκριμένο κομμάτι οι τηλεθεατές της ΕΡΤ, είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν λίγο καιρό νωρίτερα μέσω της θρυλικής μουσικής εκπομπής των 80s «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» του Διονύση Σαββόπουλου.

trypes1

Ο «Νιόνιος» την Άνοιξη του 1987 είχε αφιερώσει μία εκπομπή του στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις μνήμες για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τις συζητήσεις με τον συγγραφέα Τάκη Σιμώτα και τις μουσικές τον Νίκο Παπάζογλου, «σκάνε» οι Τρύπες. Οι πιτσιρικάδες τότε όλοι, του γκρουπ, βρίσκονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χωρίς όργανα, αλλά αγκαλιά με ένα μεγάλο κασετόφωνο και… μία ομπρέλα.

Μετά την απαγγελία του Γιάννη Αγγελάκα, που μιλά για έναν φανταστικό κόσμο που κάποιοι ξήλωσαν το τσιμέντο για να φυτέψουν πράσινο, μπαίνει η μουσική. Πατάνε το play στο κασετόφωνο και το πάρτι αρχίζει με τον κόσμο να παρακολουθεί τις Τρύπες να τραγουδάνε και να… παίζουν με αόρατα όργανα. Όλη η αισθητική του βίντεο, από τους ήχους και τα ρούχα ως τα τοπία και τον κόσμο που κοιτά, αποτυπώνει πλήρως τη ροκ αισθητική της πόλης τη συγκεκριμένη δεκαετία. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε (και μάλλον αποτελεί) τη μήτρα για μπάντες και καλλιτέχνες.

Δείτε όλη την εκπομπή με το αφιέρωμα στη μουσική της Θεσσαλονίκης εδώ.

Reader.gr