Διαμαρτυρία με πανό και …”σκελετούς” κατά της ΑΓΕΤ: “Αφήστε τον Βόλο να αναπνεύσει”

Μέλη οικολογικών οργανώσεων μεταμφιέστηκαν σε “σκελετούς” και ξάπλωσαν στις εισόδους του κτιρίου του ΤΕΕ Μαγνησίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για της επιπτώσεις της λειτουργίας της ΑΓΕΤ μέσα στην πόλη. Η ειρηνική διαμαρτυρία διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα με αφορμή εκδήλωση της ΑΓΕΤ με θέμα “Η μετάβαση στον στόχο του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα”. Περίπου 30 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το ΤΕΕ και ύψωσαν πανό με συνθήματα κατά της ρυπογόνου λειτουργίας της ΑΓΕΤ στην πόλη του Βόλου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, με τη δημόσια αυτή εκδήλωση η ΑΓΕΤ προσπαθεί να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία, σχετικά με την παραγωγική της διαδικασία στο Βόλο. Το θέμα αφορά μια νέα τεχνική που μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται κατά την καύση ορυκτών ή δευτερογενών καυσίμων. Στη συνέχεια αυτό θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε διάφορους υπόγειους χώρους, όπως εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου. Στόχος του προγράμματος αυτού, που επιδοτείται οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), είναι να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική κρίση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η τοπική κοινωνία απειλείται άμεσα και πρωτίστως από τις υπόλοιπες εκπομπές του κλιβάνου της ΑΓΕΤ. Η βιομηχανία αυτή, που καταχρηστικά λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου, εκπέμπει καθημερινά 16 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα καυσαερίων και αερίων ψύξης του κλίνκερ στην ατμόσφαιρα της πόλης μας! Εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων διαχέονται στα σχολεία, στα σπίτια και στους χώρους όπου εξελίσσεται η κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ανυπολόγιστοι χημικοί ρύποι από διοξίνες και φουράνια απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία. Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στο Βόλο είναι επιβαρυμένη τις περισσότερες μέρες του έτους και οι πρόωροι θάνατοι, από τις επιπτώσεις αυτές, τοποθετούν την πόλη μας στην πρώτη θέση πανελλαδικά”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ζήτησαν ξανά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να κάνει μετρήσεις (και σε βάθος χρόνου) διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων πέριξ του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και σε δημόσιους χώρους της πόλης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον της επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοστασίου μέσα στην πόλη μας και δεν παραπλανούνται από τις φιέστες της ΑΓΕΤ ή τα «καθρεφτάκια» που μοιράζει.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο χημικός μηχανικός κ. Χαράλαμπος Κουρής, ο οποίος εργάζεται στην ΑΓΕΤ τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρθηκε στην επένδυση μονάδας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα βοηθήσει την εταιρεία να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ελλάδα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει τα θέματα της τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΑΓΕΤ και ο Όμιλος Ηρακλής σε σχέση με τη στρατηγική απανθρακοποίησης της παραγωγής τσιμέντου και σκυροδέματος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, αποτελεί μια ευκαιρία για την εταιρεία να γνωστοποιήσει στην κοινωνία του Βόλου την έγκριση ενός πολύ μεγάλου επενδυτικού προγράμματος το οποίο αφορά στην εγκατάσταση μιας μονάδας δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα για το εργοστάσιο στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται εγκατάσταση αντίστοιχης μονάδας στον Βόλο, ο κ. Κουρής απάντησε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που τώρα αναπτύσσεται και έχει γίνει μια αρκετά εκτενής μελέτη για την κατάλληλη τεχνολογία η οποία αφενός θα είναι προσαρμοσμένη στη σύσταση των καυσαερίων που εκπέμπουν οι τσιμεντοκλίβανοι, αφετέρου θα ταιριάζει στον σχεδιασμό του κάθε εργοστασίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για το εργοστάσιο του Αλιβερίου και πλέον “τρέχει” για το εργοστάσιο του Βόλου, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί μια πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.  Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια να προκύψουν και νέες τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν στο εργοστάσιο του Βόλου.
Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.