Αφρικανική σκόνη: Προειδοποίηση Σαρηγιάννη – «Νέο επεισόδιο ίσως και πιο έντονο μέχρι τα μέσα Μαΐου»

Στο έντονο φαινόμενο αφρικανικής σκόνης που παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας μας κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον ακόμα ένα νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου»

Μιλώντας στο ΕΡΤNews o κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη σύνδεση του φαινομένου με την κλιματική κρίση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι πλέον θα τα συναντάμε όλο και πιο συχνά τέτοια επεισόδια.

«Η αφρικανική σκόνη είναι κάτι που έχουμε συναντήσει ίσως πριν από 15 χρόνια», υπογράμμισε και σημείωσε πως πλέον «θα έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα των φαινομένων και πιο νωρίς τη θερινή περίοδο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή το φαινόμενο «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος» και σημείωσε ότι «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα. Αυτό επηρεάζει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αφρικανική σκόνη».

Μάλιστα ο καθηγητής εκτίμησε πως αναμένεται επεισόδιο αφρικανικής σκόνης παρόμοιας και ίσως και μεγαλύτερης έντασης τον Μάιο. «Περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον ακόμα ένα νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Τι προκαλεί ανησυχία

Ο κ. Σαρηγιάννης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης καθώς και στη διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων και τόνισε «αυτό είναι καινούργιο στοιχείο και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή».

«Το ανησυχητικό» είναι όπως τόνισε «το γεγονός πως αυτή η επιβάρυνση με τη διακοπή έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο για παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα», προσέθεσε.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «εμείς έχουμε να κάνουμε τόσο δράσεις προσαρμογής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια οξεία επεισόδια και από την άλλη να κάνουμε δουλειά βάσης πραγματικά προληπτικά, μειώνοντας το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια στις πόλεις μας, έτσι ώστε όταν έρχεται μερικές μέρες που έρχεται αυτό το κύμα από την Αφρική να μην έρχεται να επικαθήσει πάνω σε ένα ήδη υψηλό υπόβαθρο από ατμοσφαιρική ρύπανση».

in.gr