Ηθικός αυτουργός στη δολοφονία Λυγγερίδη Ρουμάνος που συνελήφθη στον Βόλο

Στα επεισόδια που έγιναν 3 Δεκεμβρίου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου κατά τη διάρκεια του αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός, είχε συλληφθεί ο «Ρουμάνος», που μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είναι οι αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη, στου Ρέντη, στους οποίους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι Αρχές.

Πρόκειται για τα άτομα που στρατολογούσαν κι έκαναν πλύση εγκεφάλου σε 16χρονους και 20χρονους, μετατρέποντάς τους σε «φονικές μηχανές».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα πέντε «κεφάλια» είναι: Ο Ι.Α, αρχηγικό μέλος της Θύρας 7. Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε προχθές το απόγευμα σε καφετέρια στα Ιωάννινα μαζί με μια φίλη του. Είχε στην κατοχή του 5.000 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα και οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσπαθούσε να διαφύγει στην Αλβανία.

Άλλο ένα πρόσωπο που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός είναι ο γνωστός πλέον μάνατζερ του τράπερ. Όταν είχε εξεταστεί από τις Αρχές, είχε πει: «Εγώ μετέφερα ένα πανό και έφυγα». Σύμφωνα με το «Star», μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη είχε συναντηθεί με τον 18χρονο, που είναι προφυλακισμένος, διά ζώσης.

Ο τρίτος είναι πρόσωπο με το παρατσούκλι «Ρουμάνος», που είναι άλλος ένας από τους κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία. Στις 03/04 ήταν ένα από τα άτομα, τα οποία είχαν συμμετοχή σε συμπλοκή έξω από το «Καραϊσκάκης» με άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Πρόκειται για το ίδιο άτομο που σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από την Αστυνομία στον Βόλο μετά τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό, ήταν μεταξύ των έξι συλληφθέντων για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών καθώς και για κατοχή ναρκωτικών, με έναν ανήλικο 15ετών ενώ οι ηλικίες των υπολοίπων, ήταν μεταξύ 20 – 43 ετών. Οι συλληφθέντες τότε με προφορική εντολή του Εισαγγελέα είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία, αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ο «Κοκός», 31 ετών. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα από τα δύο όπλα, τα οποία έχουν εντοπιστεί στις έρευνες των Αρχών και τέλος ο «Σαρκ», 31 ετών. Πρόκειται για οργανωμένο οπαδό στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στη δυτική Αττική.

Αντιμέτωποι με βαριά αδικήματα

Η Εισαγγελία σε βάρος των 66 συλληφθέντων άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων και για σωρεία πλημμελημάτων, συνολικά 28 αδικήματα, για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του αστυνoμικού των ΜΑΤ στου Ρέντη και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (πέντε άτομα), συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο, διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο κ.α..

Πέντε ανακριτές θα αναλάβουν την έρευνα μετά την άσκηση των διώξεων. Συγκεκριμένα την υπόθεση θα χειριστούν ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η, η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.

Μαρτυρίες «κλειδί»

Κλειδί για την εξιχνίαση της εγκληματικής ομάδας που ευθύνεται για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση των επεισοδίων έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου, αποδεικνύονται οι μαρτυρίες τριών προσώπων που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στο γήπεδο, αλλά και στα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια και κατέληξαν στη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη. Τα τρία αυτά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στα 384 που είχαν προσαχθεί εκείνη τη νύχτα, έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, συγκεκριμένα πρόσωπα, από τη ΘΥΡΑ 7, που αυτοαποκαλούνται «οργανωμένοι» είχαν συγκροτήσει ομάδα με σκοπό την τέλεση αδικημάτων. Το κρίσιμο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, όπως περιγράφεται στη δικογραφία και προκύπτει από μαρτυρίες, περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί, μετά το πρώτο σετ του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού βγήκαν από το γήπεδο και συγκεντρώθηκαν στην οδό Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Εκεί έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές σε κάδους δημιουργώντας σκηνικό επεισοδίων και προκαλώντας, ουσιαστικά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι οπαδοί ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι στα μαύρα, οι περισσότεροι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με full face κουκούλες και έχοντας προμηθευτεί εκ των προτέρων από τους οργανωτές των επεισοδίων μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ακόμη και πέτρες, τα εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών. Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων τραυματίσθηκε θανάσιμα ο Γιώργος Λυγγερίδης.

«Ενώ ο τραυματίας Υπαρχιφύλακας βρισκόταν στο έδαφος, ένας εκ των οπαδών ενεργοποίησε και έρριψε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προς το μέρος του ο οποίος εξερράγη πλησίον του και τον τραυμάτισε και στο δεξί του πόδι», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη προανακριτική δικογραφία. Όπως προστίθεται, και δεύτερος αστυνομικός τραυματίσθηκε και διακομίσθηκε εκείνο το βράδυ στο νοσοκομείο. Οι χούλιγκαν κατά τις επιθέσεις τους απειλούσαν με φράσεις όπως «έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους».

Η αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, πήρε την ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη». Η δικογραφία αφορά το σύνολο των 160 κατηγορουμένων και αποδίδεται συγκεκριμένος ρόλος για τον καθένα στην εγκληματική οργάνωση, όπως και συγκεκριμένη δράση και αδικήματα, κατά περίπτωση. Συνολικά, χθες τα ξημερώματα έγιναν έρευνες σε 87 σπίτια, αυτοκίνητα και άλλους χώρους και κατασχέθηκε πλήθος πειστηρίων που δηλώνουν την οργανωμένη δράση των κατηγορουμένων. Ανάμεσα στα όσα βρέθηκαν στην κατοχή συγκεκριμένων προσώπων περιλαμβάνονται και όπλα.

Στη δικογραφία προσδιορίζεται τόσο ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Λυγγερίδη- που έχει ήδη ομολογήσει ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα και έχει προφυλακισθεί, όσο και οι ηθικοί αυτουργοί της. Πρόκειται για πέντε άτομα, τους Ι.Α., Μ.Χ. Π.Κ. Α.Τ. και Λ.Κ., οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο «με πρόθεση προκάλεσαν την απόφαση του φυσικού αυτουργού να τραυματίσει θανάσιμα τον Γιώργο Λυγγερίδη». Ενα από τα ηγετικά στελέχη μάλιστα, ο Μ.Χ. φέρεται να μετέχει και στην οργάνωση «Δυτική Αλητεία» που θεωρείται η σκληρότερη οργάνωση με επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Ωστόσο, αυτό που προέκυψε κατά την έρευνα στους 4,5 μήνες από τη δολοφονία έως τις μαζικές συλλήψεις προχθές, ήταν ο τρόπος που συγκροτήθηκε η εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν της Θύρας 7.

Σκοπός της οργάνωσης, που δρα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και είχε οργανωτική δομή και διακριτούς ρόλους, σύμφωνα με την αστυνομία είναι η διάπραξη αδικημάτων.

Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία «εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη συνδεόμενα με τη δράση ορισμένων τουλάχιστον εκ των μελών της οργάνωσης, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη συνέχεια. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα».

Τέλος, σύμφωνα με τη δικογραφία οκτώ μέλη της οργάνωσης είναι ο στενός ηγετικός πυρήνας. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ή είχαν υπαλληλική σχέση είτε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, είτε με τον δήμο Πειραιά.