Ο Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου σε απόλυτη εγκατάλειψη-“Νεκροταφείο” τρένων

Σε μάντρα με παλιοσίδερα μετατράπηκε ο ιστορικός σταθμός και θυμίζει νεκροταφείο τρένων, 8 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημύρες . Γκρεμισμένοι τοίχοι, πλημμυρισμένες και πνιγμένες στη λάσπη αποθήκες, αναποδογυρισμένα μηχανήματα, σπασμένες σιδηροδρομικές ράγες, τόνοι φερτών υλικών, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς περπατώντας στην περιοχή του ΟΣΕ στο Βόλο. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα λάσπη και σε τίποτα δεν θυμίζει μνημείο αναφοράς του Βόλου.

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηριστεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Το μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς κτίριο σχεδίασε ο ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του σπουδαίου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Η ιδέα ξεκίνησε όταν μπήκαν στα σκαριά οι εργασίες για την κατασκευή του περίφημου Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου που θα συνέδεε το λιμάνι του Βόλου με τη Λάρισα, τον θεσσαλικό κάμπο και όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Τα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Βόλου ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε στις 22 Απριλίου 1884.  Η λειτουργία του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου ήταν η βασική αιτία για την εκρηκτική ανάπτυξη της πόλης του Βόλου. Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου είναι ένα από τα λιγοστά σπουδαία κτίρια που σώθηκαν μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν τον Βόλο τη διετία 1955-1956 και έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στολίζει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Αυτή η μεγάλων διαστάσεων μνημειακή σύνθεση είναι το έργο του Ιταλού γλύπτη Ι. Previsan.

volospelionmagnesia.blogspot.com