Βαθιά συγκίνηση στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου για τον Ραφαήλ Φρεζή – Αύριο το τελευταίο αντίο

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου αποχαιρετά με συγκίνηση και αγάπη τον Επίτιμο Πρόεδρό της Ραφαήλ Α. Φρεζή, ο οποίος έφυγε, πλήρης ημερών, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.
Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 2:30 το μεσημέρι στην Ιερά Συναγωγή, στην οδό Ξενοφώντος & Πλάτωνος.

Σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου τονίζει ότι ο εκλιπών ήταν μια λαμπρή και πολυσχιδής προσωπικότητα, με πολύτιμη και πολυετή προσφορά προς την Κοινότητα, τον Ελληνικό Εβραϊσμό και στην τοπική κοινωνία. Ο Ραφαήλ Φρεζής, από τη νεότητά του, αγωνιζόταν με συνέπεια για τα πιστεύω του και συντέλεσε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της Κοινότητας μετά το ναζιστικό Διωγμό αλλά και μετά το πλήγμα που υπέστη από τους σεισμούς. Η δράση του σε διάφορες επιτροπές τον ανέδειξε στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Κοινότητας, από το 1957 έως το 1975 και του Πρόεδρου της μέχρι το 2005.

Πέραν της προσφοράς του στα κοινοτικά πράγματα, ο εκλιπών ασχολήθηκε με τη μελέτη των εβραϊκών θεμάτων και τη συγγραφή σημαντικών βιβλίων, μονογραφιών και άρθρων, αναδεικνύοντας την εβραϊκή παρουσία στο Βόλο και στην Ελλάδα γενικότερα.
Ασχολήθηκε, επίσης, με τα κοινά στον επαγγελματικό του χώρο και αναδείχθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, από το οποίο τιμήθηκε κατά τη συνταξιοδότησή του.
Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η από 22/4/2024 επιστολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, η οποία αναφέρεται με θερμά λόγια στην προσωπικότητα του εκλιπόντος.
Ο Ραφαήλ Φρεζής ήταν ένας καλός σύζυγος και οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος ικανός και δραστήριος με βαθιά αγάπη στον εβραϊσμό κι ένα πρόσωπο αγαπητό στην ευρύτερη κοινωνία, με προσφορά και αποδοχή από όλους. Μπαρούχ νταγιάν αέμετ.