“Ανοιξε” με ασφάλεια ο δρόμος για το Νότιο Πήλιο – Στο έργο ο Κουρέτας (εικόνες)

Η προσωρινή αποκατάσταση της γέφυρας του Μπελεγρίνο στο Νότιο Πήλιο ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης των τουριστών και των κατοίκων στις δημοφιλείς περιοχές του Νομού. Εάν η γέφυρα δεν είχε παραδοθεί μετά την καταστροφή της από τον Daniel, η τουριστική κίνηση θα ήταν νεκρή στο Νότιο Πήλιο καθώς η Κυβέρνηση δεν άρχισε τις αποκαταστάσεις, πράγμα που άλλωστε δεν θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι δημοπρασίες θα γίνουν τον Ιούνιο. Συνεργεία εργολάβου της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις προκειμένου προσωρινά η γέφυρα να λειτουργήσει με δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως παραδίδεται μέσα σε λίγες ημέρες ένα κρίσιμο τμήμα του οδικού δικτύου και είναι μια σημαντική παρέμβαση για το Νότιο Πήλιο. “Επρεπε το έργο να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Η παρέμβαση έγινε με πόρους της Περιφέρειας, σε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και την συμβολή της αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, που συντόνισε το έργο. Για την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος αναλαμβάνει το Υπουργείο που θα βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμο και εμείς θα βοηθήσουμε όσο χρειαστεί”, δήλωσε ο κ. Κουρέτας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι δεν ανατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα αποκατάστασης των υποδομών από τις θεομηνίες, ο κ. Κουρέτας τόνισε: “Για μένα είναι βούτυρο στο ψωμί μου να αναλάβει κάποιος άλλος να κάνει τα έργα. Εγώ χάρηκα που ανέλαβε την αρμοδιότητα το υπουργείο, γιατί η διαχειριστική ικανότητα της Περιφέρειας δεν φτάνει. Εμείς δεν θέλουμε να φορτωνόμαστε έργα και να μην τα κάνουμε, όπως γινόταν παλιότερα. Εμείς θέλουμε αυτά που αναλαμβάνουμε, να μπορούμε να τα κάνουμε”.
Αναφερόμενος στα κονδύλια που ανακοινώθηκαν από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μουζάκι, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι έχει γίνει καλός σχεδιασμός και εκτίμησε ότι οι αποκαταστάσεις των μεγάλων έργων θα αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα έχει επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο προστασίας των περιοχών. Η ολοκλήρωσή τους, πάντως, αναμένεται στα τέλη του 2025. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθούν έργα ανθεκτικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός σημείωσε ότι σήμερα στέλνεται ένα μήνυμα στους επισκέπτες της περιοχής πως το Πήλιο επανέρχεται στην κανονικότητα και πλέον είναι ασφαλής η πρόσβαση. “Θεωρούμε ότι το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο αποκαταστάσεων, αλλά το σημαντικό σήμερα είναι ότι διασφαλίστηκε η οδική ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την αποκατάσταση και σε 20 ημέρες, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία Το έργο, στην ουσία αποκατέστησε την σύνδεση της γέφυρας με το οδικό δίκτυο από την ανατολική πλευρά προς Μπούφα καθώς τα ορμητικά νερά του χειμάρρου είχαν διαβρώσει το πρίσμα, το οποίο υποχώρησε και υπήρχε κενό στην γεφύρωση. Οι εργασίες αφορούσαν την κατασκευή μεταβατικού επιχώματος, η βάση του οποίο είναι από πέτρα ανατίναξης και υλικό αναπλήρωσης σκυρόδεμα (το παλιό έργο ήταν μόνο από χώμα). Το νέο έργο, θεωρείται ασφαλέστερο από την προηγούμενη κατασκευή και θα παρέχει ταυτόχρονη ασφαλή διέλευση οχημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις χωρίς περιορισμούς βάρους.
Στο προηγούμενο διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με μεταλλική γέφυρα τύπου belley που είχε τοποθετήσει ο Στρατός, όχι όμως για βαρέα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν διάβαση ιρλανδικού τύπου μέσα από τον κοίτη του χειμάρρου.