Στο κλειστό «κλαμπ» των 5 ο Mytilineos – Ποιος ακολουθεί

Η έκτη ελληνική μετοχή που θα κάνει το βήμα της διπλής διαπραγμάτευσης σε ξένο χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει η Mytilineos, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο όμιλος μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Ήδη έχει αναλάβει η σχετική ομάδα συμβούλων, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το έκτο dual listing για τα εγχώρια δεδομένα.

Άλλωστε, το δρόμο της παράλληλης διαπραγμάτευσης το έδειξε πρώτη η Coca Cola της, καθώς από το 2013 βρίσκεται σε ταυτόχρονη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE). Η Βιοχάλκο, ή Viochalco ακολούθησε το παράδειγμα της, με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση στο Euronext Βρυξελλών.

Το δρόμο των Βρυξελλών πήραν και οι Cenergy το 2016 και ο Τιτάνας το 2019, με τον τελευταίο να εντάσσεται και στον Euronext Παρισιού. Η AustriaCard Holding (πρώην Inform Λύκος) έγινε η πέμπτη εταιρεία που εντάχθηκε στους dual lists Χρηματιστηρίου Αθηνών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στη Βιέννη.

Οι «ευαγγελιστές»…
Οι επιδόσεις του Mytilineos είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές, ειδικά μετά τον μετασχηματισμό του ομίλου. Ευλόγως θέλει η διοίκηση να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε μια απαιτητική, αλλά με μεγαλύτερες προοπτικές αγορά, όπως είναι αυτή του Λονδίνου, με την επενδυτική επιλογή που προσφέρει να μην υστερεί σε τίποτα απολύτως από τις άλλες ομοειδείς της.

Το ζητούμενο, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στον «ΟΤ», είναι οι dual listing μετοχές να λειτουργήσουν και ως «ευαγγελιστές» του ελληνικού επιχειρείν στην Ευρώπη, ανοίγοντας τη βεντάλια των κεφαλαίων που μπορούν να δουν το ΧΑ ως μια από τις βασικές τους επιλογές.

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις των πέντε dual listing είναι θετικές, αν κριθούν από την εποχή της έναρξης της διπλής διαπραγμάτευσης, όμως οι συγκρίσεις δεν είναι ακριβείς, δεδομένου ότι προηγήθηκε ένα βίαιο, προς τα κάτω, rerating όλων των τίτλων την εποχή της κρίσης, ειδικά όταν η αγορά περνούσε τις συμπληγάδες των capital controls.

Οι «άλλοι» 3(;)
Προετοιμάζεται μεν αλλά δεν βιάζεται η Ιντραλοτ για την είσοδο σε αμερικανικό χρηματιστήριο (dual listing), όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σ. Κόκκαλης, με το ενδιαφέρον πλέον να είναι μεγάλο, καθώς η εισηγμένη άφησε πίσω της τη δύσκολη περίοδο της επιτήρησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν δύο ακόμη μη εισηγμένες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλής διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα να είναι όμως το δεύτερο σκαλοπάτι και το Λονδίνο το πρώτο. Η πρώτη προέρχεται από τον κλάδο πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και η δεύτερη από τον κλάδο της ενέργειας.
Πηγή: ot.gr