Στην Κω οι 382 μετανάστες του φορτηγού πλοίου

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 μεταναστών, πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.

Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως μετά από τεράστια επιχείρηση του Λιμενικού, – μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο – το φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία εντοπίστηκε ανατολικά της Κρήτης και ρυμουλκήθηκε αρχικά στην Κάρπαθο. Παρά τα ελληνικά διαβήματα και αιτήματα, η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο πίσω, ως όφειλε βάση της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr