Ο Γιάννης Παντελάκης παρουσιάζει την ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του ισπανικού εμφυλίου

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει και φέτος εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσει την 9η Μάη που γιορτάζεται σαν ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών .
Φέτος θα παρουσιάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παντελάκη LOS BUENOS ANTIFASCISTAS που περιγράφει την δράση των Ελλήνων εθελοντών στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Οι νέοι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους είναι αθεράπευτα αισιόδοξοι

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1936 το πλοίο ‘’Normandie’’ αποβιβάζει στο λιμάνι της Χάβρης ένα πλήθος ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Οι ενενήντα έξι επιβάτες δεν μοιάζουν με συνηθισμένους ταξιδιώτες. Δεν είναι τουρίστες, αλλά ούτε έμποροι και επιχειρηματίες που έχουν έρθει στην Ευρώπη για δουλειές.

Οι Γάλλοι τελωνειακοί, με περιέργεια που περισσεύει, ανοίγουν τις βαλίτσες τους για έλεγχο. Είναι γεμάτες με παράταιρες στρατιωτικές στολές, μπαλάσκες, παγούρια και αρκετά αποκόμματα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων της Αριστεράς. Όλα αναφέρονται στον ισπανικό Εμφύλιο. Οι τελωνιακοί θα καταλάβουν (…) Αγκαλιάζουν τους ξένους ταξιδιώτες και σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά σχηματίζοντας σφικτές γροθιές. Λίγα λεπτά αργότερα ταξιδιώτες και τελωνειακοί θα φωνάξουν μαζί ‘no pasaran’!

Δυο ισπανικές λέξεις, ένας κοινός κώδικας, κατανοητός απ’ όλους. ‘’Πρόκειται για μια από τις πρώτες αποστολές εθελοντών από τις ΗΠΑ, που σχεδιάζουν μέσω Γαλλίας να περάσουν στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο, Ισπανία. Τελικός προορισμός τους το Albacete: η πόλη που αποτελεί βασικό πυρήνα συγκέντρωσης των brigadistas, των ξένων εθελοντών που δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν τον ισπανικό φασισμό και εντάσσονται στις Διεθνείς Ταξιαρχίες (Brigadas Internacionales).

Ογδόντα χρόνια αργότερα ένας Έλληνας δημοσιογράφος θα ταξιδέψει στην ίδια πόλη, στο ιστορικό Albacete, προκειμένου να πιάσει από την αρχή το κουβάρι μιας ιστορίας έρωτα, επανάστασης, απουσίας κι αναζήτησης. Με βάση αυτήν θα χτίσει ένα αφήγημα, όπου παράλληλα αναδεικνύεται για πρώτη φορά η ελληνική παρουσία των διεθνιστών που πολέμησαν την δικτατορία του Φράνκο. Όταν ο Γιώργος Τσάκος γνώρισε την Llanos Moratalla, ήταν η λάθος χρονική στιγμή στον λάθος τόπο για την γνωριμία ενός ζευγαριού που θα ονειρευόταν να ζήσει happily ever after. Όμως οι νέοι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους είναι αθεράπευτα αισιόδοξοι· πιστεύουν ότι είναι καταδικασμένοι να ευτυχήσουν. Κυριευμένος από την έξαψη της νιότης ο νεαρός Γιώργος ξεροσταλιάζει έξω απ’ το παπουτσάδικο του πατέρα της Llanos, μαγνητισμένος από τα μαύρα, σπανιόλικα μάτια της. Από εκεί ξεκινάει μια ιστορία έρωτα που έκανε τα πάντα για να πάει κόντρα στους καιρούς. Αλλά οι καιροί ήταν σκληροί και κοφτεροί σαν ξυράφια· από εκείνους τους καιρούς της Ιστορίας που αφήνουν πίσω τους σπαραγμό, αίμα κι ορφάνια. Πολύ ορφάνια.

Ο Γιάννης Παντελάκης βρήκε στον δρόμο του ένα σπάνιο υλικό. ‘’Τυχαία’’, έχει δηλώσει ο ίδιος. Αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο: ο Ισπανικός Εμφύλιος είναι μια ιστορική στιγμή που πάντα του ασκούσε ιδιαίτερη έλξη· όπως και το άλυτο ερωτηματικό σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών που συμμετείχαν στην μεγαλύτερη ‘’συνομωσία’’ διεθνισμού κι αλληλεγγύης στην ιστορία. Την αληθινή ιστορία που διαβάζουμε από τον Γιάννη Παντελάκη, διηγείται η Anastasia Tsackos Moratalla, η κόρη του Γιώργου και της Llanos που εξακολουθεί να ζει στο Albacete· θυμάται τον πατέρα της μόνο από θραύσματα μνήμης και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τους τράβηξε ένας πλανόδιος φωτογράφος, την μοναδική φορά που συναντήθηκαν ως οικογένεια έξω από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου 2ας Νοεμβρίου –Ξενοφώντος την Παρασκευή 13 Μα’ί’ου στις 7 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Πολυμέρης Βόγλης καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βαγγέλης Καραμανωλάκης καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ΄
Αννίτα Πρασά προϊσταμένη ΓΑΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Γενικά αρχεία του Κράτους)
Και ο συγγραφέας Γιάννης Παντελάκης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Θα τηρηθούν τα μέτρα που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.