Η “βουτιά στα νερά” του ΚΕΘΕΑ -Πιλότος μας έκανε καλύτερους δασκάλους και ανθρώπους”

Το σχολείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη, αλλά και να ωφεληθεί από αυτήν. Τα προγράμματα που διοργανώνονται σε σχολικές μονάδες είναι μια βασική μέθοδος πρόληψης εξαρτητικών μορφών συμπεριφοράς για παιδιά, εφήβους και έφηβες. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο αποτελεσματικές όταν απευθύνονται σε όλες τις ομάδες του σχολείου (εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό, μαθητές/τριες, γονείς), προσαρμόζονται στις ανάγκες τους, χρησιμοποιούν βιωματικές μεθόδους και δεν επικεντρώνονται μόνο σε θέματα χρήσης ουσιών και άλλες βλαπτικές μορφές συμπεριφοράς. Οι  πρωτοβουλίες βέβαια δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας που έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς ψυχολόγους, αλλά στο ΚΕΘΕΑ.

Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνία είναι “δεμένο” με το ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο. Η σχέση είναι “οικογενειακή” και η πόρτα του ΚΕΘΕΑ για εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς ανοιχτή σε 24ωρη βάση. Η καθηγήτρια Κατερίνα Αναγνώστου , είναι η υπεύθυνη στο σχολείο για την σύμπραξη με το ΚΕΘΕΑ .

Η απουσία ψυχολόγων στα σχολεία , έδωσε ένα επιπλέον βάρος στους εκπαιδευτικούς για την διαχείριση κρίσεων. Με ποια εφόδια όμως και ποιές γνώσεις να διαχειριστούν κρίσεις; Η ευαισθησία και το ανοιχτό μυαλό δεν είναι αρκετά, για να αντιμετωπίσει κανείς τα μεγάλα  ζητήματα εξαρτήσεων, τις πληγές, την ψυχολογία των παιδιών.

“Από αυτή τη συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ , το μόνο που μπορώ να εκφράσω είναι τον ενθουσιασμό μου. Περάσαμε και με τον covid, δύσκολα χρόνια. Κληθήκαμε να καλύψουμε το μόνιμο κενό ψυχολόγων και δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης. Αναπτύξαμε με το ΚΕΘΕΑ 9 εργαστήρια βιωματικά. Δεν είναι μυστικό ότι στα σχολεία η εξάρτηση κάθε είδους , είναι μεγάλο πρόβλημα. Εμείς θέλαμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες “.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, η σχολική μονάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία στελεχών του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος, προχώρησε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης που απευθύνεται στο σύνολο της σχολικής κοινότητας (μαθητές, καθηγητές-γονείς). Τα  βιωματικά επιμορφωτικά εργαστήρια με τη συμμετοχή 20 καθηγητών του σχολείου συντόνισε πενταμελής ομάδα ψυχολόγων του ΚΕΘΕΑ –Πιλότος, ήταν τρίωρης διάρκειας και εστίαζαν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και τη διαχείριση συμπεριφορών που προβληματίζουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον (όρια του ρόλου, δυναμική της ομάδας, μέσα και εργαλεία για τη δημιουργία και διατήρηση επικοινωνιακού- συνεργατικού κλίματος στη σχολική κοινότητα). Εκπονήθηκε πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας με τίτλο: «Μείνε ελεύθερος. Πες όχι στους εθισμούς».

“Αλλάξαμε σκέψη εμείς οι ίδιοι, δεν γίναμε κλύτεροι εκπαιδευτικοί, αλλά καλύτεροι άνθρωποι”, λέει η κ. Αναγνώστου, ενεργό πλέον μέλος της Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ. Τα εργαστήρια δεν περιορίστηκαν στον εθισμό και τις ουσίες , αλλά στη διαχείριση του άγχους. Ακόμα και στα προβλήματα παιδιών που έοχυν δυσκολία στην μάθηση . Ενας γονιός, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, θέλει 2,5χρονια για να αναγνωρίσει ότι το παιδί του έχει πρόβλημα. Χρόνος κρίσιμος και αμείλικτος. Τα σχολεία με βάση την συγχρονη παιδαγωγική βρίσκονται χρόνια πίσω και το ΚΕΘΕΑ , αυτή η πολύτιμη συνεργασία, μας βούτηξε όλους σε μια πισίνα γνώσης . Η τεχνική της επικοινωνίας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο . Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι νοιαζόμαστε για εκείνο, ότι το στηρίζουμε. Πως αλλιώς θα το διδάξουμε”. είπε και τόνισε πως από Σεπτέμβριο αναμένεται η συνέχιση της συνεργασίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 μαθητές της Α,Β και Γ τάξης του σχολείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν και οι εβιωματικές συναντήσεις με τους μαθητές. Τέσσερα στελέχη του ΚΕΘΕΑ ενθάρρυναν τα παιδιά να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους, να αναρωτηθούν για τις έννοιες της κατάχρησης και του εθισμού, να αγγίξουν αίτια, στάδια, επιπτώσεις του καθενός από αυτά και να καταλήξουν στην έννοια της βοήθειας μέσα από τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους (φίλοι, οικογένεια, σχολείο). Οι διεργασίες όλων των συναντήσεων αποτυπώθηκαν, από την ομάδα των συμμετεχόντων μαθητών, με δημιουργικές παρεμβάσεις και εικαστικές δημιουργίες στον χώρο του σχολείου. Πραγματοποιήθηκε απογευματινό βιωματικό εργαστήρι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεικτής ομάδας των γονέων/ κηδεμόνων των παιδιών του προγράμματος και 10 εκπαιδευτικών του σχολείου από 2 στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ με θέμα: «Εφηβικά προβλήματα-κολλήματα και ο ρόλος του γονιού και του εκπαιδευτικού».
Από το 1ο ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας, υπεύθυνοι σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων ήταν οι καθηγητές Κατερίνα-Λουίζα Αναγνώστου , Γεροντίδης Γεώργιος  με την πολύτιμη συμπαράσταση του Διευθυντή Δημήτρη Κόκκινου και των Υποδιευθυντών Χαρίκλειας Τσαμτσάκη και Παναγιώτη Τουλιάτου.