Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Σειρά εξελίξεων φαίνεται πως δρομολογεί η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς μεταξύ άλλων, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει και ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Άγκυρα, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Πιο συγκεκριμένα, η Celeste Wallander σημείωσε ότι «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Για αργότερα μέσα στην ημέρα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συζήτησής τους θα βρεθεί και το θέμα «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία» και του εξοπλιστικού προγράμματος συνολικότερα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Όπως και να ‘χει, αξίζει να σημειωθεί πως για να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 αλλά και η πώληση νέων στην Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Kentavros