“Σαρώνει” το αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας «Κένταυρος» στην Ευρώπη

Η  ομάδα «Κένταυρος», με το αγωνιστικό μονοθέσιο “σάρωσε”  σε Ιταλία, Τσεχία και Γερμανία.

Όπως επισημαίνεται από την ομάδα, η χρονιά ξεκίνησε με την συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις και στη συνέχεια με το recruitment, την προσάρτηση νέων μελών, όπου οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Σταδιακά, όλες οι υποομάδες ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την επίτευξη του φετινού στόχου της ομάδας, δηλαδή τη συμμετοχή στους καλοκαιρινούς διαγωνισμούς του Formula Student, αλλά και την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου νέου μονοθεσίου, μελετημένο και σχεδιασμένο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όντας μέλη της ομάδας Κένταυρος.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, όλη η ομάδα προετοιμαζόταν για τα registration quiz την προκριματική διαδικασία των διαγωνισμών. Τα registration είναι διαγνωστικά τεστ που εξετάζουν τις γνώσεις των μελών πάνω στους κανόνες σχεδιασμού που επιβάλλουν οι διαγωνισμοί Formula Student, αλλά και σε μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτή διαδικασία που θα καθόρισε την πρόκριση-συμμετοχή της ομάδας μας στους φετινούς διαγωνισμούς του καλοκαιριού. Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία στις 28/1 , η ομάδα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ προκρίθηκε σε 5 από τους 6 διαγωνισμούς που συμμετείχε.

Έχοντας λάβει το ‘’εισιτήριο’’ για τους διαγωνισμούς Formula Student της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, η ομάδα φέτος το καλοκαίρι αγωνίστηκε στους διαγωνισμούς της Ιταλίας , της Τσεχίας , ενώ τον Αύγουστο πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι με προορισμό το Hockenheim της Γερμανίας για τον αντίστοιχο διαγωνισμό που είναι ο πλέον κορυφαίος, λόγω τόσο του ανταγωνισμού όσο και των κριτών που προέρχονται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το φετινό μονοθέσιο , λοιπόν , αποτελεί το 8ο κατά σειρά και φέρει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. Από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ΕΛΟΨ, είναι στο σύστημα της ανάρτησης, το ονομαζόμενο Decoupled suspension system αλλά και η μετάβαση σε ελαστικά της Pirelli. Επιπλέον, έχει σημαντικές αναβαθμίσεις στα περιφερειακά του κινητήρα και ένα ολοκαίνουριο βελτιωμένο αεροδυναμικό πακέτο.

Σε ότι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, η σεζόν για το 2022 ολοκληρώθηκε με τη λήξη του διαγωνισμού της Γερμανίας. Με αφετηρία τον διαγωνισμό της Ιταλίας, η ομάδα κατέκτησε την 2η θέση στην κοστολόγηση και κατασκευή, την 3η θέση στην παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου και την 4η θέση στο μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Συνεχίζοντας στην Τσεχία με εξίσου καλά αποτελέσματα, όπως ενδεικτικά την 5η θέση στο Autocross. Στα στατικά αγωνίσματα, η ομάδα ανταποκρίθηκε ισάξια, κατακτώντας την 2η θέση στην κοστολόγηση αλλά και την 4η θέση στον μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου, όπως έγινε και στην Ιταλία, αποδεικνύοντας πως ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ είναι πλέον ανταγωνιστικός στο στατικό μέρος των διαγωνισμών με τις συνεχείς διακρίσεις. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί και η 8η θέση στην γενική κατάταξη του διαγωνισμού της Τσεχίας από τις 30 ομάδες. Τέλος, στη Γερμανία η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στην παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου, την 5η θέση στην κοστολόγηση και κατασκευή του μονοθέσιου και την 6η θέση στον μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα, στα δυναμικά την 8η θέση στο αγώνισμα του Autocross και με βάση τα παραπάνω στην γενική κατάταξη βρέθηκε στην 10η θέση ανάμεσα στις 26 καλύτερες ομάδες.

Ολοκληρώνοντας τις συμμετοχές της η ομάδα «Κένταυρος» θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους για τη νέα χρονιά όσον αφορά την έρευνα, την κατασκευή και τη διάκριση και με ανακοίνωσή της ευχαριστεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που στέκεται αρωγός στο έργο της , την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους χορηγούς, αλλά και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν σε αυτή την πολυετή προσπάθεια.