Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες – Τι αποφάσισαν σε σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας

Στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους οι θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε 65.

Την απόφαση την πήραν αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά της Καρδίτσας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά, με κύρια αιτήματα το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).

Οι αγρότες ζητούν άμεσα:
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Πηγή: www.in.gr