Οι Έλληνες μείωσαν τις φορές που κάνουν μπάνιο, περιόρισαν το κρέας και δυσκολεύονται να πάνε διακοπές

Έρευνα της Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ αποτυπώνει την αντιμετώπιση που είχαν οι Έλληνες απέναντι στην ακρίβεια τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμη και τις φορές που κάνουν μπάνιο περιόρισαν οι καταναλωτές, προτιμώντας ένα γρήγορο ντους.

Η έρευνα ξεκίνησε από τις 10 Ιανουαρίου και διήρκησε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2023, με συμπλήρωση 1.710 διαδικτυακών ερωτηματολογίων.

Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%). Στην ίδια λογική, μείωσαν και το σιδέρωμα ρούχων (73,7%) ενώ επιλέ­γουν να πλένουν τα πιάτα στο χέρι για να αποφύγουν τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (79,4%).

Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%.

Το ίδιο φαί­νεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.

Οι καταναλωτές μείωσαν και τη μετακίνηση με Ι.Χ. 77,3% ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό μείωσε και την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώ­της ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα).

Οι 6 στους 10 αδυνατούν να απολαύσουν μία εβδομάδα διακοπών

Αναφορικά με τις δραστηριότητες αναψυχής, 6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να απολαύ­σουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο.

Το 56,2% δεν έχει κάνει διακοπές τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη ή και καθόλου. Σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν κάνει διακοπές εδώ και πολλά χρόνια ενώ ομοίως στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το υπόλοιπο 27,8% που απέδρασε μόλις για μία εβδομάδα πριν από τρία έτη.

newsbeast.gr