Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ στη Ναντέρ με τεθωρακισμένα στους δρόμους

Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του εφήβου, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους.

Αργότερα, στην είσοδο ενός νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Καθώς ο αριθμός των συλλήψεων συνέχιζε να αυξάνεται, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η βία είχε αρχίσει να μειώνεται χάρη στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Από την έναρξη των ταραχών το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία έχει προβεί συνολικά σε 2.400 συλλήψεις – περισσότερες από τις μισές κατά την τέταρτη νύχτα βίας.

Η αντίδραση στη δολοφονία ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση της επίμονης φτώχειας, των διακρίσεων, της ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε γειτονιές σε όλη τη Γαλλία, όπου πολλοί κάτοικοι έλκουν τις ρίζες τους από πρώην γαλλικές αποικίες – όπως εκεί όπου μεγάλωσε ο Ναέλ. “Η ιστορία του Ναέλ είναι ο αναπτήρας που άναψε το σπίρτο.

Απελπισμένοι νέοι άνθρωποι την περίμεναν. Μας λείπει η στέγαση και οι θέσεις εργασίας, και όταν έχουμε (θέσεις εργασίας), οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί“, δήλωσε ο Samba Seck, 39χρονος εργαζόμενος στις μεταφορές στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αστέρα Kylian Mbappe, είδωλο για πολλούς νέους στις μειονεκτικές γειτονιές όπου εδράζεται η οργή – παρακάλεσε για τον τερματισμό της βίας. “Πολλοί από εμάς προέρχονται από εργατικές γειτονιές, μοιραζόμαστε κι εμείς αυτό το συναίσθημα πόνου και θλίψης” για τη δολοφονία του Ναέλ, ανέφεραν οι παίκτες σε ανακοίνωσή τους.

Η μητέρα του Ναέλ δήλωσε στο France 5 ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. “Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας“, είπε. Η οικογένεια έχει ρίζες στην Αλγερία.

Μπροστά στην κλιμακούμενη κρίση που εκατοντάδες συλλήψεις και μαζικές αστυνομικές αποστολές δεν κατάφεραν να καταπνίξουν, ο Μακρόν απέφυγε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια επιλογή που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες περιστάσεις το 2005.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνησή του αύξησε τη δύναμη των αρχών επιβολής του νόμου με τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Οι ταραχές ασκούν νέα πίεση στον Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποδαύλιση της βίας.

Κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως
Ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ναέλ κατηγορήθηκε προκαταρκτικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Οι προκαταρκτικές κατηγορίες σημαίνουν ότι οι ανακριτές υποψιάζονται αδίκημα, αλλά πρέπει να ερευνήσουν περισσότερο πριν στείλουν την υπόθεση σε δίκη. Ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Pascal Prache, δήλωσε ότι η αρχική του έρευνα τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό δεν ήταν νομικά δικαιολογημένη.

Ταραχές και λεηλασίες εξακολουθούν να σημειώνονται σε πόλεις της Γαλλίας, παρά την τεράστια αστυνομική ανάπτυξη και τις 1.311 συλλήψεις, καθώς η οικογένεια και οι φίλοι ετοιμάζονταν να συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία τον 17χρονο του οποίου η δολοφονία από την αστυνομία ήταν η αφορμή για τις ταραχές. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε νέο αριθμό συλλήψεων σε όλη τη χώρα, όπου 45.000 αστυνομικοί εξαπλώθηκαν σε μια μέχρι στιγμής ανεπιτυχή προσπάθεια να καταστείλουν τις πολυήμερες βιαιότητες που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του εφήβου την Τρίτη. Παρά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, οι συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίστηκαν. Περίπου 2.500 φωτιές εκδηλώθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.