Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη: Πού φθάνουν τα 2.571 ευρώ

Το τρέχον έτος αναμένεται να είναι καλύτερο για τους Ευρωπαίους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, καθώς οι αυξήσεις των εθνικών κατώτατων μισθών ξεπερνούν τον πληθωρισμό σε πολλές χώρες, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ.

Οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών που παρατηρούνται το 2024 υποδηλώνουν μια «αντιστροφή της τάσης» της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2023, αναφέρει σε έκθεσή του το Eurofound, ο οργανισμός της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, όπως γράφει το imerisia.gr

Οι μισθολογικές αυξήσεις το τρέχον έτος αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν λάβει αύξηση των αποδοχών τους πάνω από τον πληθωρισμό από το 2022, μειώνοντας το χάσμα το οποίο έχουν με τους εργαζόμενους με μέσο μισθό.

Ενας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φέτος να είδε βελτίωση, ιδίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε η Christine Aumayr-Pintar, στέλεχος στο Eurofound, η οποία συντόνισε την έρευνα.

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2022. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο, αν και η Aumayr-Pintar δήλωσε ότι ήδη βλέπουμε την επίδρασή του στον καθορισμό των κατώτατων μισθών.

Η προκαταρκτική ανάλυση του Eurofound συνοψίζει τα πιο πρόσφατα ποσοστά κατώτατων μισθών για 22 χώρες της ΕΕ και παρέχει αρχικές εκτιμήσεις για την πραγματική αξία τυχόν αυξήσεων, συγκρίνοντας τις αλλαγές στους εθνικούς κατώτατους μισθούς από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 μαζί με τον ετήσιο πληθωρισμό έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, αν και έχουν κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Eurofound.

Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους στα τέλη Σεπτεμβρίου ανερχόταν σε 2.570,93 ευρώ και για τους ειδικευμένους εργαζόμενους αυξήθηκε σε 3.085,11 ευρώ, μετά την αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Μάλιστα, η αλλαγή των κλιμακίων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισήχθη αυτόν τον μήνα, αυξάνει το ποσό που θα δουν οι εργαζόμενοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.