Οι 12 πιο ακριβές αποτυχίες στην ιστορία της τηλεόρασης

Πριν ακόμα και από το streaming και τα ογκοδέστατα ποσά που έφερε στη βιομηχανία, οι σειρές πάντα κόστιζαν ακριβά. Ακόμα και αν θεωρούνταν το φτηνό – και φτηνιάρικο – μέσο οπτικοποιημένης μυθοπλασίας σε σχέση με τον κινηματογράφο.

Κάποιες σειρές ωστόσο κοστίζουν περισσότερο από άλλες, πολύ-πολύ περισσότερο, άρα θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν ως ιστορίες εάν δεν αποδώσουν απευθείας τα μέγιστα για τα δίκτυά τους.

Αυτές παρακάτω είναι 12 από τις ακριβότερες αποτυχίες της τηλεόρασης.

Battlestar Galactica (1978-79)

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν το Battlestar Galactica ως την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που προβλήθηκε από το 2003 έως το 2009. Πολλοί δεν θυμούνται ωστόσο πως η σειρά ξεκίνησε το 1978 και ήταν αρκετά ακριβή πτώση.

Το Battlestar Galactica είχε κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο – υπερδιπλάσιο δηλαδή από αυτό μιας τυπικής εκπομπής σε prime-time την εποχή εκείνη. Σε πρώτη φάση άξιζε την επιταγή του. Τα πρώτα επεισόδια της σειράς προσέλκυσαν θετικές κριτικές και καλά νούμερα, αλλά αυτά άρχισαν τελικά να διολισθαίνουν, ενώ ορισμένα προβλήματα στα παρασκήνια άρχισαν να ταλαιπωρούν την παραγωγή.

Το Battlestar Galactica δεν μπορούσε να τραβήξει το βάρος του σε σύγκριση με άλλες, λιγότερο δαπανηρές επιτυχίες του δικτύου όπως το Mork & Mindy του ABC, ή το All in the Family του CBS. Το ABC ακύρωσε τη σειρά.

Supertrain (1979)

Μεγαλύτερο ναυάγιο από το δραματικό Supertrain του NBC δύσκολα βρίσκεις.

Το ομώνυμο super train της σειράς – μία πυροκίνητη ατμομηχανή με πισίνες και εμπορικά κέντρα – δεν ήταν πραγματικό, και έτσι οι δημιουργοί της σειράς χρησιμοποίησαν ακριβά μοντέλα τρένων για να γυρίσουν ένα ταξίδι του τρένου από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες. Δυστυχώς αυτά τα μοντέλα τρένων δεν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά και ένα από αυτά συνετρίβη πριν γυριστεί καν το πρώτο επεισόδιο.

Αφότου το show έκανε το ντεμπούτο του με απίστευτη τηλεθέαση, κάμποσες διασημότητες είχαν προσληφθεί για να διατηρήσουν το Supertrain στον καλό του δρόμο. Ο Tony Danza, η Rue McClanahan και ο Dick van Dyke έκαναν guest εμφανίσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το MeTV, η εκπομπή ακυρώθηκε μετά από εννέα επεισόδια και παραμένει μία από τις πιο δαπανηρές αποτυχίες του NBC μέχρι σήμερα, με 4 εκατομμύρια δολάρια κόστος ανά επεισόδιο.

Father of the Pride (2004)

Εστιάζοντας στις παρασκηνιακές ζωές των λευκών λιονταριών που ανήκαν σε διάσημους μάγους του Vegas, τους Siegfried και Roy, το Father of the Pride ήταν ένα φιλόδοξο και ακριβό στοίχημα.

Αφού η DreamWorks είχε σκίσει στο box office με το Shrek, το NBC ήταν πρόθυμο να δαπανήσει πολλά χρήματα για να χρηματοδοτήσει CGI κινούμενα σχέδια και ένα δυνατό voice cast για να ζωντανέψει τη σειρά του, με ένα κόστος μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανά επεισόδιο. «Είναι μια μεγάλη ζαριά», είχε πει τότε ο ιδρυτής της DreamWorks, Jeffrey Katzenberg, στους New York Times. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν κάνεις κάτι τέτοιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Σε αντίθεση με το Shrek, το Father of the Pride δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει τις καρδιές όσων το παρακολούθησαν και μάλιστα, το Συμβούλιο Τηλεόρασης Γονέων είχε πλημμυρίσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών με ισχυρισμούς ότι το Father of the Pride ήταν απρεπές.

Η τηλεθέαση ελαχιστοποιήθηκε και το NBC δεν άργησε να ακυρώσει το Father of the Pride, προσθέτοντας μία ακόμη αποτυχία στη λίστα με τα κακά στοιχήματα της DreamWorks.

Bionic Woman (2007)

Το remake της δημοφιλούς σειράς της δεκαετίας του 1970 από το NBC – μία εκπομπή για μία υπεράνθρωπο κυβερνητική πράκτορα – ήταν μία τεράστια, πολύ ακριβή αποτυχία. Η σειρά, όπως και πολλές στη λίστα, είχε κοστίσει κάπου κοντά στα 7-8 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τον πιλότο της.

Όταν η Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής είχε προχωρήσει τότε σε απεργία, το καστ του Bionic Woman ανέστειλε τα συμβόλαιά του ενώ η παραγωγή της σειράς είχε τεθεί σε αναμονή. Η σειρά δεν ανέκαμψε ποτέ. Αντίθετα γνώρισε δραματική πτώση στην τηλεθέαση και φυσικά ακυρώθηκε.

Viva Laughlin (2007)

Το Viva Laughlin είναι μάλλον η χειρότερη από τις σειρές στη λίστα.

Σε μια προσπάθεια να αποκλίνει από μία διαδοχή από τυπικές σειρές για το CBS, το δίκτυο θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα remake της δημοφιλούς μιούζικαλ σειράς μυστηρίου του BBC Viva Blackpool, σε παραγωγή Hugh Jackman. Ωστόσο κριτικοί και οι θεατές μίσησαν το μιούζικαλ με θέμα το καζίνο από το εναρκτήριο μουσικό του νούμερο και η τηλεθέασή του ήταν θλιβερή.

Οι New York Times ας πούμε είχαν ανοίξει την κριτική τους ρωτώντας: «Το Viva Laughlin στο CBS μπορεί κάλλιστα να είναι η χειρότερη νέα σειρά της σεζόν, αλλά είναι η χειρότερη σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης;» Ούτε ο Hugh Jackman δεν μπορούσε να αποτρέψει το φιάσκο.

Οι διαφημίσεις αποσύρθηκαν, η σειρά ακυρώθηκε μετά από μόλις δύο επεισόδια και το δίκτυο συνέχισε να προσποιείται ότι δεν είδαμε ποτέ τίποτα. Με το πιλότο να κοστίζει 6,8 εκατομμύρια δολάρια, η ακύρωση του Viva Laughlin από τόσο νωρίς ήταν πιθανώς η σωστή απόφαση.

Kings (2009)

Να μία καλή έως πολύ καλή από τις σειρές που θα βρεις σε τούτη τη λίστα. Για κάποιους από εμάς κιόλας ήταν η πρώτη μας σύσταση με τον Sebastian Stan. Αδικοχαμένη θα λέγαμε.

Στοιχηματίζοντας στην δύναμη του Ian McShane του Deadwood, τη σεναριογραφική ικανότητα του Michael Green του American Gods και τη βοήθεια από τον σκηνοθέτη του The Hunger Games: Catching Fire, Francis Lawrence, το NBC φαινόταν έτοιμο να τα καταφέρει με τη συγκεκριμένη σειρά. Η δίωρη πρεμιέρα της είχε κοστίσει 10 εκατομμύρια δολάρια, με κάθε επόμενο επεισόδιο να κοστίζει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το Kings ωστόσο, δεν ήταν δαπανηρό μόνο για το NBC. Η ασφαλιστική Liberty Mutual είχε επενδύσει χορηγία 5 εκατομμυρίων δολαρίων στη σειρά, με στόχο να χρησιμοποιήσει το μήνυμα προσωπικής ευθύνης της σειράς ώστε να ενθαρρύνει τους θεατές να αγοράσουν ασφάλειες αυτοκινήτων και σπιτιού.

Η τηλεθέαση ήταν επιεικώς απογοητευτική και έτσι το NBC εξόρισε το Kings στις ψόφιες καλοκαιρινές ημέρες πριν το ακυρώσει επίσημα.

Camelot (2011)

Εδώ κλέβουμε λίγο, γιατί το πρόβλημα δεν ήταν ακριβώς τα νούμερα. Η εκδοχή του αρθούριου μύθου από το Starz δεν τα πήγε καθόλου άσχημα στην τηλεθέαση, ούτε βέβαια και εντυπωσιακά.

Οι κριτικές του Camelot ήταν λιγότερο από θεαματικές – κάτι που μπορεί να συνέβαλε στην απόφαση του δικτύου να τραβήξει την πρίζα – η σειρά όμως εξακολουθούσε να έχει αξιοπρεπή νούμερα κατά τα τελευταία της επεισόδια. Το Starz ωστόσο ακύρωσε το ιστορικό δράμα φαντασίας μετά από μία και μόνο σεζόν. Ο αποσυντονισμός του προγραμματισμού με τα βασικά μέλη του καστ – Joseph Fiennes, Jamie Campbell Bower, Eva Green – έριξαν ένα τεράστιο σύννεφο βαρυγκόμιας πάνω από τη σειρά. Πολύ απλά, ήταν πολύ ακριβή για να προκαλεί τόσα προβλήματα στην οργάνωσή της – 7 εκατομμύρια ανά επεισόδιο συγκεκριμένα.

Troy: Fall of a City (2018)

Τοποθετημένο στη μυθολογική εποχή της αρχαίας Ελλάδας, το show μεταφέρει τον Τρωικό Πόλεμο στη μικρή οθόνη, με Αχιλλέα, Πάρη, Ελένη και τα γνωστά.

Παρά τις θετικές κριτικές, το Troy: Fall of a City δεν κατάφερε να προσελκύσει θεατές. Το είδαν μόλις 3,2 εκατομμύρια θεατές στο πρώτο του επεισόδιο του – 2 σχεδόν εκατομμύρια λιγότερα από ένα τυπικό απογευματινό show Σαββάτου. Λίγα επεισόδια αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε πέσει σε μόλις 1,6 εκατομμύρια συνολικά.

Σύμφωνα με τους Times, η σειρά κόστιζε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο, με αποτέλεσμα η σειρά να κοστίζει συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη σεζόν οκτώ επεισοδίων. Μιλάμε για ένα από τα ακριβότερα δράματα που είχε κάνει ποτέ το BBC.

Utopia (2020)

Μία μεταφορά της ομώνυμης σειράς του Channel 4 από το 2013, το Utopia είναι μία σειρά του Amazon Prime Video από το 2020 που είχε δημιουργηθεί από τη συγγραφέα του Gone Girl, Gillian Flynn. Με πρωταγωνιστές τους John Cusack, Rainn Wilson, Sasha Lane και Desmin Borges, η σειρά ακολουθούσε μία ομάδα νεαρών ενηλίκων που ανακαλύπτει ένα καλτ κόμικ και συνειδητοποιεί τη σύνδεσή του με μια τεράστια παγκόσμια συνωμοσία. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, αποφασίζουν να σώσουν τον κόσμο αλλά και να γίνουν στόχοι μίας μυστικής παράνομης οργάνωσης. Το Amazon ακύρωσε τη σειρά μετά από μία μόνο σεζόν οκτώ επεισοδίων.

Το Utopia επρόκειτο αρχικά να γίνει η παραγωγή του HBO, όμως αυτό ναυάγησε μετά από μια διαφωνία για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με φήμες δημοσιευμένες στο Deadline, ο σκηνοθέτης David Fincher ζητούσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για τα γυρίσματα της σειράς, αλλά τα στελέχη του HBO ήταν απρόθυμα να προσφέρουν περισσότερα από 95 εκατομμύρια δολάρια. Μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι ο προϋπολογισμός στο Amazon ήταν τουλάχιστον σε παρόμοια περιοχή με αυτόν που είχε προσφέρει το HBO.

Cop Rock (1990)

Το Cop Rock δημιουργήθηκε από τον Steven Bochco, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το επιτυχημένο αστυνομικό δράμα Hill Street Blues. Το Cop Rock ωστόσο παίρνει την έννοια ενός τυπικού αστυνομικού procedural και το συνδυάζει με μουσικά στοιχεία. Καθώς οι διάφοροι ντετέκτιβ και αστυνομικοί στην αστυνομία του Λος Άντζελες εκτελούν το έργο τους, μια σειρά από χορογραφημένα μουσικά νούμερα ωθούν την ιστορία και παρέχουν το συγκείμενο στους θεατές.

Ως μια άκρως πειραματική ιδέα, το Cop Rock ήταν πάντοτε πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Η σειρά ακυρώθηκε μετά από μόλις 11 επεισόδια από τα προγραμματισμένα 13 που επρόκειτο να αποτελέσουν την 1η σεζόν. Οι New York Times αποκάλυψαν κάποια στιγμή πως το Cop Rock είχε μεγάλο μπάτζετ – περίπου 40% μεγαλύτερο από αντίστοιχες εκπομπές στη χρονική του περίοδο.

Good Girls Revolt (2015)

Το Good Girls Revolt ήταν μία ακόμα ακριβή αποτυχία για μία streaming πλατφόρμα. Βασισμένο στο βιβλίο του 2013, το Good Girls Revolt της Lynn Povich αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας γυναικών γραφιάδων σε ένα ειδησεογραφικό περιοδικό, όπου φυσικά υπόκεινται σε φαινόμενα σεξισμού. Οι Genevieve Angelson, η Anna Camp, η Erin Darke και Hunter Parrish ήταν μέρος του κύριου καστ, με τη σειρά να έχει συγκριθεί μερικές φορές με το εξαιρετικά Mad Men, τόσο από κριτικούς όσο και από τηλεθεατές.

Η υψηλή ποιότητα της σειράς δεν μεταφράστηκε ποτέ σε θεατές, με το Reuters να αποκαλύπτει ότι μόνο 1,6 εκατομμύρια ήταν συντονισμένοι. Ακόμη πιο καταδικαστικό ήταν το γεγονός ότι μόλις 52.000 συνδρομές είχαν ενταχθεί στην υπηρεσία για να δουν το Good Girls Revolt. Με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι περίεργο που η Amazon επέλεξε να μην ανανεώσει για δεύτερη σεζόν.

Vinyl (2016)

Μια συνεργασία μεταξύ Martin Scorsese, Terence Winter και Mick Jagger, το Vinyl είναι μια σειρά του HBO από το 2016 που εστιάζει στη μουσική σκηνή στη Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του 1970. Καθώς τα γούστα του κόσμου μετατοπίζονται από τη ροκ στη ντίσκο και το χιπ-χοπ, ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να παραμείνει σημαντικός σε μία αγορά που αλλάζει.

Ηθοποιοί όπως ο Bobby Cannavale, ο Ato Essandoh, ο Jack Quaid και ο Ray Romano είχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ο ίδιος ο Scorsese ;ήταν εκτελεστικός παραγωγός και σκηνοθέτης του δίωρου πιλότου.

Πριν καν βγει το πρώτο επεισόδιο στις τηλεοπτικές οθόνες, το HBO είχε αποκαλύψει ότι είχε δώσει το πράσινο φως για τη δεύτερη σεζόν. Αυτό άλλαξε ωστόσο όταν προέκυψαν τα νούμερα τηλεθέασης για τη σειρά και το δίκτυο αποφάσισε να το ακυρώσει. Η πρώτη σεζόν είχε κοστίσει 100 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 10 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο. Ήταν ένα από τα ακριβότερα πρότζεκτ που είχε κάνει ποτέ το HBO, όμως οι θεατές του ήταν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο κατά μέσο όρο. Ο Scorsese από την άλλη πιστεύει πως η σειρά θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη επιτυχία, εάν είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος όλα τα επεισόδια και είχε αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτήν.

oneman.gr