«Μηδενική ενσυναίσθηση»: Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην αντιπολίτευση, η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ανδρουλάκης: Μηδενική ενσυναίσθηση

Πρώτος μετά τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα που κυβερνά έχει μηδενική ενσυναίσθηση.

Μιλάμε για ένα έγκλημα με 57 θύματα και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για έναν άνθρωπο που έλεγε ντροπή σε όσους έβαζαν ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων.

Αυτόν χειροκροτήσατε. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Το άκουσα και από βουλευτές και υπουργούς σας. Αλλά δεν φταίει αυτός. Ο Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια. Κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Απεριόριστη αλαζονεία. Σήμερα με το χειροκρότημά σας στη βαθιά προκλητική τοποθέτηση, επί της ουσίας όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για την ανοχή και τις πράξεις του υπουργού που αυτό το βήμα υποσχόταν ασφάλεια. Είστε απολύτως υπεύθυνοι. Επειδή άφησε υπονοούμενα για διαπλοκή. Ποιας διαπλοκής; Αυτής που δύο στελέχη της ΝΔ έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ;

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και ο κ. Καραμανλής και τα γαλάζια παιδιά».

Καλαματιανός: «Ο Καραμανλής ήρθε για να κουνήσει το δάχτυλο»

«Ελπίζαμε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ήταν λιγότερο αλαζονικός και προκλητικός και περισσότερο ταπεινός.

Οι Έλληνες ζητούν να αποδοθούν ευθύνες και ο κ. Καραμανλής ήρθε για να κουνήσει το δάχτυλο. Υπήρξε αίτημα σύστασης προανακριτικής και κατηγορητήριο και η κυβερνητική πλειοψηφία τα απέρριψε. Πώς λοιπόν λέτε ότι δεν κρύβεστε; Προφανώς και το κάνετε με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ.

Απερίφραστη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία και θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν θα το κάνει όμως.

Σας έπιασε ο πόνος για το Σύνταγμα τώρα για να προστατευτεί ο κ. Καραμανλής».

Καραθανασόπουλος: Δεν σας προστατεύει η βουλευτική ασυλία αλλά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Για θράσος και προκλητικότητα του πρώην υπουργού έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του. «Θράσος και προκλητικότητα Καραμανλή. Ποιος ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960. Ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφαλείας; Ότι τέσσερις συμβάσεις που έτρεχαν δεν είχαν ολοκληρωθεί; Δεν ευθύνεται ο υπουργός;

Ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό; Ούτε γι’ αυτό έχει ευθύνη; Πρόκειται για μια προκλητική στάση η τοποθέτησή σας και σήμερα. Αξιοποιήσατε και κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη. Τι είπε; Ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Πλυντήριο η δήλωση για την κυβέρνησή σας. Αυτή τη διάτρητη σύμβαση, προσπαθούσατε να την εκτελέσετε;

Γιατί υπήρχαν αυτά, που τα ξέρατε πολύ καλά; Τα λόμπι οδήγησαν στο να μην ολοκληρωθεί καμία σύμβαση. Κρυφτήκατε πίσω από την ΕΕ. Η ΕΕ ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη από την Ευρωπαία εισαγγελέα. Η έλλειψη ασφάλειας στους σιδηρόδρομους είναι διαχρονική. Καταλήξαμε σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που βαραίνουν και εσάς και τους προηγούμενους.

Υποκρισία να λέτε ότι παραιτείστε από τη βουλευτική ασυλία. Δεν σας προστατεύει η βουλευτική ασυλία αλλά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Κωνσταντοπούλου: Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες;

«Τελικά είστε αθώοι του αίματος κι εσείς και ο κ. Μητσοτάκης… Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών;» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε όσα είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη.

«Λέτε ότι δεν κρύβεστε αλλά σας κρύβουν και σας προστατεύουν οι δικοί σας και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 23 Νοεμβρίου» συνέχισε και στη συνέχεια «έκανε παρατήρηση» στον πρώην υπουργό Μεταφορών, λέγοντας ότι κοιτάζει το κινητό του. «Μπορεί να έχετε μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς αποφασίσατε από κοινού, έχοντας σχέση με τον θάνατο 57 ανθρώπων να ξαναείστε υποψήφιος; Εγώ πρώτη είπα πόσο ανήθικο είναι να βάλετε στην πλάτη των πολιτών των Σερρών την ευθύνη για την αθώωση σας» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά την πρόταση για προανακριτική -στην οποία θα ελέγχονταν και οι προκάτοχοί σας- την καταψηφίσατε. Εσείς και ο κ. Μητσοτάκης σέρνετε το κόμμα στον βωμό της ποινικής και πολιτικής ευθύνης» κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι τρεις ερωτήσεις του Τσακαλώτου

Τρεις ερωτήσεις απηύθυνε στον πρώην υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Άκουσα με προσοχή τον Καραμανλή. Μας είπε ότι σκέφτεστε κάθε μέρα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Θα ήθελα αν μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις τι σκεφτόταν. Δεν νομίζω ότι είναι ρητορικές. Σκεφτήκατε πως ίσως ήταν λάθος στην περιβόητη επιτροπή να πείτε «ντροπή» σε δύο βουλευτές που σας έλεγαν για θέματα ασφάλειας;

Έχετε σκεφτεί ότι με την έκθεση – αναφορά που βάλανε θέματα που είναι στο δικό σας το πόρισμα της Εξεταστικής ότι έπρεπε να κάνετε κάτι. Τα πήρατε; Τα διαβάσατε; Τα διαβάσατε και τα απορρίψατε; Όταν σκέφτεστε αυτά που σκέφτεστε, αυτά που ονομάζει ο Βορίδης συστημικά προβλήματα θα μπορούσατε να τα είχατε λύσει πριν την τραγωδία. Είναι ερωτήματα που θα έχει πάρα πολύς κόσμος».

Νικόλαος Βρεττός: Θλιβερή η ομιλία – απολογία του

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε δηλαδή να μην έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή; Η ομιλία – απολογία που ακούσαμε ήταν θλιβερή. Επί υπουργίας και εποπτείας του, συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στους σιδηρόδρομους. Έγκλημα που διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις και έχει για όλες ευθύνη».

newsbeast.gr