Απρόβλεπτος πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τις συνθήκες για την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών που κατέχουν εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας τον πόλεμο και μεταφέροντάς τον σε μια απρόβλεπτη νέα φάση.

«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο.

«Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Μάλιστα, έσπευσε να απευθύνει νέες απειλές προς τη Δύση, λέγοντας πως «θα υπερασπιστούμε τις περιοχές μας με κάθε μέσο», ενώ σε μια σαφή αναφορά σε χρήση τρομακτικών όπλων έφτασε στο σημείο να πει ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Λίγο αργότερα, ο Πούτιν έδωσε νέο σόου, στην Κόκκινη Πλατεία, όπου εμφανίστηκε μέσω video-wall λέγοντας στους κατοίκους των περιοχών που προσάρτησε «Καλωσορίσατε σπίτι σας».

Κίεβο: Τερατώδες σόου του Κρεμλίνου, χωρίς καμία νομική αξία
Σε μια τελετή που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου», χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς τη «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Δείτε το βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο Πούτιν με τους τέσσερις επικεφαλής φώναζαν «Ρωσία! Ρωσία!»:

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων, στα οποία οι εγκατεστημένες από τη Μόσχα φιλορωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Το σόου Πούτιν για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών / Φωτογραφία: AP
Ζελένσκι: Έτοιμοι να μιλήσουμε με τη Ρωσία, αλλά με άλλον πρόεδρο
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη του αντίδραση, είπε ότι δεν θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Το κράτος μας ήταν που πάντα πρόσφερε στη Ρωσία μια συμφωνία για συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους. Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια».

«Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανία: Αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για «ταχεία» ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.

Στόλτενμπεργκ: Δεν αναγνωρίζουμε τις προσαρτήσεις -Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποκλείει την αναγνώριση της προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών και χαρακτηρίζει «παράνομη» την «αρπαγή γης από τη Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πούτιν για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Οι κυβερνήσεις της Δύσης χαρακτηρίζουν ψευδή και παράνομα τα δημοψηφίσματα
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσιγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.

Οι ΗΠΑ μάλιστα επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, σε εκατοντάδες άτομα και εταιρείες.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και εταιρείες που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και των οικογενειών τών μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπάιντεν: Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος
«Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Μην κάνετε λάθος, αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει».

Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» σημείωσε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter, τονίζοντας την στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία

Ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση του στα αγγλικά, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία» και κατέληξε επισημαίνοντας με έμφαση: «Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά με την Ουκρανία».

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας. Η Ρωσία υπονομεύει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά με την Ουκρανία.υπονομεύοντας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Ο Μακρόν καταδικάζει την “παράνομη προσάρτηση” που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Ο Μακρόν καταδίκασε την «παράνομη προσάρτηση» του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Φον ντερ Λάιεν: Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε
«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέο ναδίρ στον πόλεμο η προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών, την οποία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ η G7
Από τη μεριά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

Λιζ Τρας: Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία
“Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο”, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

“Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος”, τόνισε η Λιζ Τρας.

Σουηδία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη “φάρσα” της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία
Η Σουηδία καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο» την «παράνομη προσάρτηση» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν είναι παρά μια απόλυτη φάρσα» σχολίασε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «παραμένουν τμήμα της Ουκρανίας».

ΕΕ κατά Πούτιν: Δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες προσαρτήσεις -Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια
«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια», τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις υπογραφές Πούτιν για τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Η ΕΕ απορρίπτει «κατηγορηματικά» και καταδικάζει «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». Όπως σημειώνει η ανακοίνωση: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις.

H Τζόρτζια Μελόνι καταδικάζει το ρωσικό “δημοψήφισμα φάρσα”
Στην Ιταλία, η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή δήλωσή της καταδίκασε τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές.

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε: “Η δήλωση προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα φάρσα τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό βίαιη στρατιωτική κατοχή, δεν έχει καμία νομική ή πολιτική αξία. Ο Πούτιν αποδεικνύει και πάλι ότι διαθέτει ένα νέο ιμπεριαλιστικό όραμα, σοβιετικού τύπου, το οποίο απειλεί την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η νέα αυτή παραβίαση των κανόνων συνύπαρξης των Εθνών, από μέρους της Ρωσίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν συμπαγείς και αρραγείς οι δυτικές δημοκρατίες”.

Βρετανία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής -Διάβημα διαμαρτυρίας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών
Παράλληλα, στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία
Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές «απόπειρες παράνομης προσάρτησης» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Μόσχα έχει εν μέρει καταλάβει και καταδίκασε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η μικρή πρώην Σοβιετική δημοκρατία είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας και το Κισινάου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Η χώρα μας επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα της, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της επειδή η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά της.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

“Η διεξαγωγή ενός εικονικού δημοψηφίσματος για την υποστήριξη μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και μιας βίαιης προσάρτησης δεν έχει καμία νομιμότητα ή μέλλον. Απορρίπτουμε αυτού του είδους τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” έγραψε η Ζουραμπισβίλι, σε ανάρτηση της στο Twitter, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

H πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε επίσης τα σχέδια επιστράτευσης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Γεωργίας ως ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των δύο χωρών.

Λιθουανία: Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία ξυπνά οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής
Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση», πρόσθεσε.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές.

Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

«Στο σενάριο, αυτό που ακολουθεί είναι τρομοκρατία και εκμετάλλευση των τοπικών πόρων. Που στην περίπτωση αυτή είναι ο λαός, που μετά την προσάρτηση θα σταλεί να πεθάνει στον πόλεμο», είπε ο Ανουσάουσκας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις βαλτικές χώρες εξορίστηκαν στη Σιβηρία ενώ πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ρωσόφωνων σε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Εσθονίας και στο ένα τέταρτο στη Λετονία.

«Φυσικά, έγινε με τον ίδιο τρόπο (το 1940), είναι παρόμοια ιστορία», είπε ο ηθοποιός Μάρτινς Μέιγερς, από τη Ρίγα. «Η Ρωσία ως έθνος δεν παραδέχεται την προσάρτησή μας και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τους Λετονούς, οι ρωσόφωνοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Λετονία εντάχθηκε οικειοθελώς στη Σοβιετική Ένωση και ότι η Ρωσία –τουλάχιστον, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία– ήταν φιλική χώρα, σύμφωνα με έναν δημοσκόπο που μίλησε επίσης στο πρακτορείο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το 1940, παράνομα ρωσικά δημοψηφίσματα μας οδήγησαν στην τρομοκρατία και την κατοχή», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Μάρκο Μίχελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Η Ουκρανία είναι σε καλύτερη θέση. Θα απελευθερώσουν τα εδάφη τους εκδιώκοντας τη Ρωσία», υποστήριξε.

Πούτιν: Η Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες
Στην ομιλία του σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.

Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.

Πηγή: iefimerida.gr