Ποιες ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι επικρατέστερες για τις εκλογές 

Με το μυαλό στις κάλπες ξεκινά η νέα χρονιά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Η επιστροφή από τις γιορτές αποτελεί και την έναρξη της τελικής ευθείας με μόνο ζητούμενο την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Το Σαββατοκύριακο φούντωσαν οι φήμες ότι οριστικοποιήθηκε η επιλογή του Απριλίου από τον πρωθυπουργό, με αφορμή την ανακοίνωση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Πρόκειται για το τελευταίο, ως προς τον χρόνο υλοποίησης του, από τα θετικά οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και η επίσπευση κατά ένα μήνα σήμανε για τους περισσότερους και την ανάλογη απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο να αιτιολογήσει την απόφαση του αυτή ως απόρροια της έναρξης της τουριστικής περιόδου και να την αποσυνδέσει από τις εκλογές.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», ανέφερε.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την εκλογική αναμέτρηση
Ωστόσο, οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου παραμένουν οι επικρατέστερες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, και ειδικά η 9η Απριλίου, παρότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Ο ίδιος έχει ζητήσει από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην κατεβάσουν τα μολύβια το προσεχές τρίμηνο, αλλά αντιθέτως, να δουλέψουν για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που τους έχει ανατεθεί.

Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν ένα «πηγαδάκι» το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να ευχηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», με τον κ. Κουτσούμπα να επιμένει, ρωτώντας «πότε ακριβώς;». Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Στόχος είναι η ψήφιση 30 νομοσχεδίων πριν κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο, μεταξύ των οποίων το νέο πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες, προγράμματα υποστήριξης ανέργων, ο νέος χάρτης διοικητικής δικαιοσύνης, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η σύσταση εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», όπως το θέτουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, όσο η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει τα εισοδήματα των πολιτών. Το ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που εισπράττει τη δυσαρέσκεια για την πίεση που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το επόμενο δίμηνο, οπότε και θα αποτυπωθεί στην τσέπη των πολιτών η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το market pass, θεωρείται κρίσιμο για το κυβερνητικό επιτελείο καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι δράσεις για την συγκράτηση των τιμών, ειδικά στα βασικά είδη διατροφής.
Πηγή: www.iefimerida.gr