Η επιλογή να είσαι άγαμη και άτεκνη

*Της Αγλαΐας Ρογγανάκη

Άκουσες….
Αποστολή της γυναίκας είναι να κάνει παιδιά και να τα αναθρέφει, ενώ του άντρα να συντηρεί την οικογένειά του
Άκουσες….
Αν δεν γνωρίζεις να μαγειρεύεις να σιδερώνεις και να φροντίζεις το σπίτι. Ποιος θα σε πάρει εσένα;
Άκουσες….
Άντε στην κουζίνα σου να πλύνεις κάνα πιάτο
Μεγάλωσες σε μια κοινωνία όπου σε μάθανε να ρυθμίζεις την συμπεριφορά σου με βάση το τι θέλουν οι άλλοι.Δεν σου είπε κανείς πως να αναγνωρίσεις και να σεβαστείς τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου ανάγκες .
Μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον διδάσκεσαι τον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο υποτίθεται ότι προορίζεσαι ως γυναίκα και τις πρακτικές που τον συνοδεύουν.
Ανατρέφεσαι με την πεποίθηση ότι ο προορισμός σου είναι να μπεις σ ένα γάμο ,να φτιάξεις τη δική σου οικογένεια, ενώ φέρεις την ευθύνη «να μη χαλάσεις το γάμο σου» και κατά συνέπεια θα πρέπει να μάθεις να κάνεις υπομονή και να δέχεσαι τα πάντα για να μη χωρίσεις.
Αγωνίστηκες και κέρδισες πολλές μάχες παρόλα αυτά οι χιλιάδες υπεραπλουστευμένες κρίσεις και κοινωνικές πεποιθήσεις που διαμορφώνουν και αναπαράγουν αντιλήψεις σχετικά με τα φύλα συνεχίζουν να σου περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και κινήσεων.
Οι άνδρες είναι καλύτεροι στην πολιτική από τις γυναίκες. Οι άνδρες είναι καταλληλότεροι από τις γυναίκες σε ανάληψη ρόλων ευθύνης ή ηγεσίας ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίζονται σε βοηθητικούς ρόλους.
Απέδειξες και διεκδίκησες ,κόντρα στις περιοριστικές πεποιθήσεις,πράγματα που για τους άντρες είναι δεδομένα .Πάντα όμως θα υπάρχουν αυτοί που θα βάλουν τα δυνατά τους να σου δημιουργήσουν αισθήματα αποτυχίας επειδή δεν συμμορφώθηκες στα κοινωνικά πρότυπα και προσδοκίες.
Επιλογή άγαμη και άτεκνη σε μια κοινωνία που ο γάμος και η μητρότητα για μια ενήλικη γυναίκα είναι προορισμός.Εφόσον γεννήθηκες γυναίκα θεωρείται αυτονόητο πως θα γίνεις σύζυγος και μητέρα αλλιώς δεν θα είσαι ποτέ ολοκληρωμένη για την κοινωνία.
Η προσφορά,η επιτυχία,η αποτελεσματικότητα σου αμφισβητείται γιατί δεν έκανες το αυτονόητο.Δέχεσαι έντονη κριτική αφού η εμπειρία, οι γνώσεις ακόμα και η δημοκρατική επιλογή των πολιτών, δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν τις παρωχημένες προκαταλήψεις για το φύλο σου.
Σου αποδίδονται γυναικεία χαρακτηριστικά όπως η αφοσίωση, η ενσυναίσθηση το ενδιαφέρον για τις ανάγκες και τα προβλήματα των άλλων, η επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων.Δεν αναγνωρίζουν όμως την σημαντικότητα τους στην εξέλιξη των μοντέλων διοίκησης και ηγεσίας ενός υπουργείου σύμφωνα με τις ανάγκες της σημερινής εποχής
Εάν ήσουν άνδρας δεν θα αμφισβητούσε κανείς την ικανότητα σου να αντιληφθείς τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία και στην οικονομία το δημογραφικό πρόβλημα ανεξάρτητα από το εάν έχεις ο ίδιος επιλέξει να νυμφευθείς ή να τεκνοποιήσεις. Δεν θα σου ζητούσε κανένας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για να εκτιμήσεις την σημαντικότητα της στήριξης των νέων ζευγαριών και της διασφάλιση ίσων ευκαιριών, της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων για την ευημερία της κοινωνίας.
Δυστυχώς τα στερεότυπα είναι ακόμα εδώ και συντηρούνται τόσο από άντρες όσο και από τις ίδιες τις γυναίκες. Χρειάζεται προσπάθεια να αφυπνιστούμε για να αναγνωρίσουμε και να περιορίσουμε τις προκαταλήψεις. Είναι τόσο λογικό μα τόσο δύσκολο να κρίνουμε ισότιμα τα δύο φύλα με κριτήριο τις ικανότητες και την αξία τους και να επιλέξουμε ικανότητες, όχι στερεότυπα!
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγωνίζεται να απομυθοποιήσει τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο.Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας αναδεικνύουμε την προκατάληψη-στερεότυπο, μέσω της αλλαγής μιας εικόνας που βλέπουμε κάθε μέρα,τοποθετώντας γυναικείες φιγούρες στους σηματοδότες .
Θεσσαλία η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που σηματοδοτεί την Ισότητα με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας ,δείχνοντας μηδενική ανοχή σε σεξιστικές εκφράσεις ή εικόνες.
Γυναίκα.
Χαρακτηριστικά: ενσυναίσθηση, γνώσεις, εμπειρία, πείσμα.
Επιλογή:άγαμη, άτεκνη.
Συνδυασμός χαρακτηριστικών προσωπικότητας, με σκληρή δουλειά και σκληρό στομάχι κόντρα στα στερεότυπα, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες σχετικά με την επίλυση προβλημάτων ενώ οδηγεί αδιαμφισβήτητα στην αποτελεσματική υλοποίηση στόχων με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία.
Υπουργίνα Σοφία Ζαχαράκη καλό έργο!

*Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Περιφέρειας Θεσσαλίας

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ