Αρχική Τεχνολογία - Επιστήμη Πώς το Temu μας εξαγόρασε τόσο φτηνά;

Πώς το Temu μας εξαγόρασε τόσο φτηνά;

Εκμετάλλευση των μικροεμπόρων στην Κίνα, καταναγκαστική εργασία και απομιμήσεις έχτισαν μία παγκόσμια αυτοκρατορία που εξασφαλίζει χαμηλές τιμές αλλά με υψηλό τίμημα.

13 πινέλα μακιγιάζ σε ποικιλία χρωμάτων για 2,18 €, με δωρεάν αποστολή σε όλον τον κόσμο φαντάζει μία προσφορά εξωπραγματική. Αλλά στην ενότητα προσφορών του Temu, οι τιμές που βρίσκεις είναι όντως από άλλο πλανήτη -50 λαστιχάκια μαλλιών για 0,87€, 10 ζευγάρια κάλτσες για 0,47€ σε μία πλατφόρμα που πουλάει από μπολάκια σκύλου μέχρι προϊόντα ομορφιάς, οργάνωσης σπιτιού, παιχνίδια και κοσμήματα.

Ό,τι μπορείς να φανταστείς το βρίσκεις εκεί. Ακόμα και πράγματα που δεν ήξερες ότι θες, είναι διαθέσιμα σε χαμηλές, πολύ χαμηλές τιμές, εγείροντας όμως ερωτήματα σχετικά με την προέλευση, τον ανταγωνισμό και την ποιότητα.

Το Temu, που ανήκει στην PDD Holdings, η οποία διαχειρίζεται τον εγχώριο κινεζικό ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και γρήγορα έγινε η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ. Η εταιρεία στοχεύει να ανταγωνιστεί παγκόσμιες εταιρείες λιανικής, όπως η Amazon και το EBay.

Η Pinduoduo στρατολογεί εγχώριους προμηθευτές για να προσφέρει προϊόντα. Η Temu λειτουργεί ένα παρόμοιο μοντέλο, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα και χειρίζεται την παράδοση, την προώθηση και τις υπηρεσίες μετά την πώληση για εμπόρους στην πλατφόρμα της, καθώς η κινεζική μητρική της εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί γρήγορα στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Δημοτικότητα

Στις ΗΠΑ, το Temu έκανε εκκίνηση με δύο διαφημίσεις που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Super Bowl στα μέσα Φεβρουαρίου. Το σποτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων -το οποίο κόστισε εκατομμύρια για την παραγωγή- περιλαμβάνει μία κοπέλα που χορεύει με ρούχα και προϊόντα της Temu και κλείνει με το μότο «Ψώνισε σαν δισεκατομμυριούχος».

Έκτοτε, η διαφήμιση έχει προβληθεί στο YouTube 870 εκατομμύρια φορές.

Το Temu πρόσφατα ξεπέρασε τον αντίπαλό του Shein, το κινεζικό μεγαθήριο της ταχείας μόδας (με εκτιμώμενες πωλήσεις στις ΗΠΑ 8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι), όσον αφορά τις πωλήσεις σε καταναλωτές στις ΗΠΑ. Είναι πλέον από τις λίγες μόνο κινεζικές πλατφόρμες διαδικτύου που έχουν γίνει δημοφιλείς στην αγορά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του AliExpress της Alibaba Group Holding και του TikTok της ByteDance.

Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία του Temu οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικά φθηνές απομιμήσεις του. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν μια απομίμηση του Apple Watch για 10 δολάρια, απομιμήσεις Yeezy για 4,99 δολάρια και κονσόλες παιχνιδιών για 20 δολάρια.

Εκτός από τις απομιμήσεις, οι χρήστες βομβαρδίζονται από κουπόνια, μεγάλες εκπτώσεις, αντίστροφες μετρήσεις δωρεάν αποστολής, flash sales και εκπτώσεις μέσω «τροχού της τύχης».

Με εξεφτελιστικά φθηνά προϊόντα, σε μία περίοδο ολοένα και πιο αυξημένης ακρίβειας, που αποστέλλονται απευθείας από το Guangzhou της Κίνας, σε μόλις επτά μήνες, η εφαρμογή του Temu σε κινητά έχει ληφθεί 50 εκατομμύρια φορές.

Η έλευσή του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα φαίνεται να καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

Συνομιλώντας με τον κ. Νίκο Ξυδά, της Humble Digital Agency, μας ενημέρωσε ότι το Temu έχει εισχωρήσει επιθετικά στην ελληνική αγορά με «10.000 παραγγελίες τη μέρα. Με μέσο καλάθι τα 25 ευρώ, δηλαδή κάνει τζίρο 250.000 τη μέρα.

Χρήματα που ουσιαστικά τα παίρνει από την ελληνική αγορά. Έχει καταφέρει να κάνει τεράστια εξάπλωση στην Ευρώπη. Στην Αμερική είναι ο Νο1 ξένος έμπορος σε τζίρο και το ίδιο σιγά σιγά πάει να γίνει και στην Ευρώπη.»

Σύμφωνα με την έρευνα που έχουν κάνει στην Humble Digital Agency:

«Πολλές επιχειρήσεις στην χώρα μας εισάγουν από τους ίδιους εμπόρους κινέζικα προϊόντα, ωστόσο οι τιμές τους δεν μπορούν να είναι τόσο ανταγωνιστικές καθώς επιβαρύνονται και με το κόστος του εκτελωνισμού, το οποίο δεν εμπίπτει σε καθεστώς ecommerce παραγγελιών με χαμηλό τελωνείο, αλλά και με επιπλέον κόστη, όπως το μισθολογικό, τα κόστη συντήρησης της επιχείρησης, το μισθό του ίδιου του εμπόρου, πιθανώς και ενοίκια.

Συνεπώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην τιμή, παρά μόνο στην άμεση διαθεσιμότητα του προϊόντος και στο γεγονός ότι μπορείς να το δεις από κοντά και να το αγοράσεις επιτόπου. Επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα υπερ των ελλήνων εμπόρων το γεγονός ότι οι τελευταίοι δέχονται πληρωμή με αντικαταβολή, κάτι που δεν παρέχει το Temu.

Βραχυπρόθεσμα πλήττονται χιλιάδες επιχειρήσεις που εμπορεύονται κινέζικα προϊόντα, από το Jumbo, τον μεγαλύτερο retailer με κινέζικα προϊόντα (το οποίο -για να έχετε μια τάξη μεγέθους- δεν έχει περισσότερες από 500 παραγγελίες την ημέρα στο ecommerce του) έως το μικρότερο τοπικό κατάστημα που εμπορεύεται διακοσμητικά, θήκες τηλεφώνων, gadgets, κα.

Είναι σχεδόν απίθανο να εντοπίσεις λιανέμπορο που να μην εμπορεύεται κινέζικα προϊόντα αντίστοιχα ή τα ίδια ακριβώς με αυτά που βρίσκει ο καταναλωτής στο Temu.

Το στοίχημα είναι εάν το Temu θα έχει την κατάληξη του αντίστοιχου WISH, ένα site που έφτασε να έχει 7.000 παραγγελίες την ημέρα και πλέον έχει λιγότερες από 500. Εάν το Temu επικρατήσει και έχει αντοχή στον χρόνο, τότε σίγουρα θα είναι πλήγμα για χιλιάδες επιχειρήσεις, αφού ουσιαστικά “κόβει” όλους τους μεσάζοντες, στην  αγορά των κινέζικων προϊόντων».

Πώς εξασφαλίζει χαμηλές τιμές;

Kατά τον εκτελωνισμό το Temu, σύμφωνα με τον κ. Ξυδά, «εκμεταλλεύεται το προνομιακό καθεστώς δασμών που υπάρχει για το ecommerce και συγκεκριμένα για τους εκτελωνισμούς ecommerce παραγγελιών μικρής αξίας.
Ουσιαστικά, το Temu είναι η “ψηφιοποίηση” και “ενοποίηση” των εμπόρων του Alibaba.

Έχοντας στο δυναμικό του επενδυτές και από την αμερικάνικη αγορά, αυτό που ουσιαστικά κάνει το TEMU είναι να αγοράζει μαζικά προϊόντα από τους κινέζους εμπόρους (αυτούς που υπάρχουν και στο Alibaba) και να τα πουλάει απευθείας χωρίς μεσάζοντες. Έτσι εξασφαλίζει τα χαμηλά κόστη».

Μια ανάλυση του κόστους της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας από το WIRED -που επιβεβαιώθηκε από έναν εμπιστευτικό προσωπικό της εταιρείας- δείχνει ότι η Temu, στις αρχές τουλάχιστον, έχανε κατά μέσο όρο 30$ ανά παραγγελία καθώς ρίχνει χρήματα στην προσπάθεια εισβολής στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια αγορά.

Η χρηματοοικονομική εταιρεία China Merchants Securities υπολόγισε ότι η Temu, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, χάνει μεταξύ 4,15 δισεκατομμυρίων RMB και 6,73 δισεκατομμυρίων RMB (588 εκατομμύρια δολάρια έως 954 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

«Αυτή τη στιγμή, η Temu δεν ενδιαφέρεται πολύ για να βγάλει τα έξοδά της», λέει η Ivy Yang, ιδρύτρια της Substack Calling the Shots και της Wavelet Strategy. «Το πρωταρχικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι να πουλάει τα προϊόντα όσο το δυνατόν φθηνότερα. Η πλατφόρμα εστιάζει στην κατάκτηση της θετικής γνώμης των πελατών», τόνισε.

Επιπλέον, έχει αφιερώσει εκατομμύρια δολάρια σε μάρκετινγκ και άλλες επενδυτικές ενέργειες. «Ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να τροφοδοτήσει όλες τις διαφημίσεις στα Social Media, τα διαφημιστικά banners και τις πληρωμένες αναζητήσεις, όλα με στόχο την επιθετική επέκταση της πελατειακής βάσης», λέει η Yang μιλώντας στον Guardian.

Εκμετάλλευση μικρών παραγωγών της Κίνας

Για να μειώσει το κόστος της, η Temu πιέζει τους προμηθευτές και κατασκευαστές της πίσω στην Κίνα να μειώσουν τις τιμές σε επίπεδα που καθιστούν σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσουν κέρδη.

«Εργαζόμαστε για την Temu δωρεάν, ώστε να μπορεί να προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς πελάτες», λέει η Sandy, η οποία άρχισε να πουλά προϊόντα για κατοικίδια στην πλατφόρμα αμέσως μετά την κυκλοφορία της, μιλώντας στο WIRED υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει αντίποινα.

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας βασίζεται σε εξαιρετικά αποδοτικά κατασκευαστικά clusters, τα οποία έχουν αναδυθεί σε μέρη όπως το Guangzhou στην Κίνα.

Ομάδες συνδεδεμένων εταιρειών διαχειρίζονται αυτόνομες μικρο-αλυσίδες εφοδιασμού, σχεδιάζοντας γρήγορα προϊόντα, προμηθεύονται υλικά και κατασκευάζουν, συχνά με σύντομους χρόνους ολοκλήρωσης. Αυτό έχει αποδειχθεί ανεκτίμητο για εταιρείες γρήγορης μόδας όπως η Shein, ή εταιρείες όπως η Temu που θέλουν να ακολουθήσουν μια τάση και να φέρουν ένα προϊόν στην αγορά.

Πολλοί από αυτούς τους κατασκευαστές προσπάθησαν να πάνε απευθείας στην αγορά των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την Amazon, λέει ο Jeff Li, αναλυτής τεχνολογίας και πρώην διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Accenture China. Αλλά τα τεχνάσματα που συνήθιζαν να προσελκύουν αγοραστές σε κινεζικές πλατφόρμες -όπως η προσφορά εκπτώσεων ή δώρων σε αντάλλαγμα θετικών κριτικών- παραβίαζαν τους κανόνες και τους κανονισμούς της Amazon.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Amazon ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε απαγορεύσει περισσότερες από 600 κινεζικές επωνυμίες σε 3.000 διαφορετικούς λογαριασμούς πωλητών για παραβίαση των πολιτικών της.

Μην μπορώντας να εισχωρήσουν σε αγορές του εξωτερικού και λόγω επιβράδυνσης στην εγχώρια αγορά λιανικής, λόγω των αυστηρών ελέγχων Covid-19, πολλοί κατασκευαστές έμειναν με μεγάλο αριθμό απούλητων αποθεμάτων. Έτσι προσεγγίστηκαν από την Pinduoduo καθώς ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει το Temu και το είδαν αυτό ως μια ευκαιρία να ρευστοποιήσουν το απόθεμά τους και να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην αγορά των ΗΠΑ.

Αλλά μόλις μπουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Temu, οι πωλητές δυσκολεύονται να βγάλουν κέρδος.

Ο Tai Shi, ο οποίος ζήτησε να αναγραφεί στο WIRED με το ψευδώνυμό του για να αποτρέψει αντίποινα από τον Temu, έχει πουλήσει μικρά οικιακά αντικείμενα στο Pinduoduo εδώ και χρόνια. Λέει ότι τον πλησίασε η Temu όταν κυκλοφόρησε το 2022.

Έγινε μέλος της πλατφόρμας, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι είχε ελάχιστο έλεγχο στην τιμολόγηση. H Temu θα του ζητήσει συχνά να μειώσει τις τιμές του και, αν συμφωνήσει, η πλατφόρμα θα αποφασίσει ποια θα είναι η χαμηλότερη τιμή. «Δεν έχεις λόγο για αυτό», λέει. «Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να μειώσετε την τιμή, είναι πιθανό να αφαιρέσουν το προϊόν σας από τις καταχωρίσεις τους.»

Στην Κίνα, ορισμένοι πωλητές έχουν ήδη εγκαταλείψει. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Temu άρχισε να απαιτεί από τους κατασκευαστές να αναλαμβάνουν το ήμισυ των εξόδων αποστολής για την αποστολή προϊόντων από τα εργοστάσια στην αποθήκη της στο Guangzhou.

Η Sandy λέει ότι σταμάτησε να πουλάει προϊόντα για κατοικίδια στο Temu τον Μάρτιο. «Τους στείλαμε μερικά προϊόντα για να κάνουν μια δοκιμή, αυτά τα προϊόντα πουλήθηκαν καλά και η Temu μας ζήτησε να τους στείλουμε προϊόντα σε μεγάλο όγκο», λέει. «Αλλά αφού ξοδέψαμε χρήματα για να ετοιμάσουμε το απόθεμα και πληρώσαμε τα έξοδα αποστολής για να στείλουμε στην αποθήκη τους, η Temu μας ζήτησε να μειώσουμε την τιμή μας».

Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι τους ζητείται να πουλήσουν με ζημία και αν οι πωλητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες τιμές του Temu, τα προϊόντα τους διαγράφονται.

Το κόστος διεκπεραίωσης των επιστροφών είναι επίσης συχνά υψηλότερο από την αξία του προϊόντος που αποστέλλεται, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι πελάτες στις ΗΠΑ αισθάνονται ότι μπορούν να στείλουν πίσω τα προϊόντα τους χωρίς κυρώσεις, ωθούν πραγματικά το πρόβλημα πίσω καθώς ασκείται ουσιαστικά σκληρή πίεση στους μικρο πωλητές και όχι στον κολοσσό Temu.

Αφού πούλησε το υπάρχον απόθεμά της με ζημία, η Sandy έκλεισε το κατάστημά της στο Temu. Εξακολουθεί να την προσεγγίζει η Temu, η οποία της ζήτησε να στείλει μερικά από τα προϊόντα της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε μια από τις αποθήκες της, αλλά δεν την ενδιαφέρει πλέον. «Οποιαδήποτε δυναμική και να υπόσχεται το Temu δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες που είχα πουλώντας σε αυτήν την πλατφόρμα».

Ασφάλεια Δεδομένων

Το Temu δεν είναι επίσης απρόσβλητο από τις γενικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων που συνδέονται με την Κίνα εδώ και χρόνια.

Οι αναλυτές λένε ότι δεν φαίνεται να συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα χρηστών από την Amazon ή το eBay, αλλά υποστηρίζουν ότι η Temu δεν είναι διαφανής σχετικά με τις δοκιμές ασφαλείας και την ασφάλεια των δεδομένων της. Η εφαρμογή ανεστάλη προσωρινά από το App Store, αφού η Apple διαπίστωσε ότι παραπλανούσε τους χρήστες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων τους, σύμφωνα με το Politico.

Η Apple λέει ότι οι ανησυχίες της για τη διαφάνεια επιλύθηκαν τον Ιούλιο. Τον Μάρτιο, η Pinduoduo, ανεστάλη από το Google Play Store αφού διαπιστώθηκε ότι περιέχει κακόβουλο λογισμικό που στόχευε συσκευές Android. Ο έλεγχος στην Pinduoduo φαίνεται ότι οδήγησε την Temu να αποστασιοποιηθεί από την κοινή τους μητρική εταιρεία, την PDD Holdings. Η Temu μετέφερε τη διεθνή έδρα της από τη Σαγκάη στο Δουβλίνο φέτος.

Καταναγκαστική εργασία

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των, κυρίως, μουσουλμάνων Ουιγούρων (Uyghurs), στην περιοχή Xinjiang, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής εκστρατείας γενοκτονίας.

Δηλώσεις πρώην κρατουμένων και αναφορές από μια σειρά ερευνητών και ομάδων υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι η κινεζική κυβέρνηση έβαλε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε στρατόπεδα κράτησης στην περιοχή και ότι οι εργάτες σε χωράφια και εργοστάσια εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας.

Η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτοντας επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι οι κατασκηνώσεις είναι για σκοπούς επανεκπαίδευσης.

Το Κογκρέσο το 2021 ψήφισε νόμο περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, αυξάνοντας τις κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς. Ο νόμος απαγορεύει την εισαγωγή αγαθών από τη Xinjiang στις ΗΠΑ, με το τεκμήριο ότι αυτά είναι προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση του Ηouse Select Committee των ΗΠΑ ο κινεζικός γίγαντας λιανικής Temu, δεν έχει σε εφαρμογή σύστημα για να αποτρέψει την πώληση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας.

Η άνοδος της δημοτικότητας της Temu τράβηξε την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί τον ιστότοπο ότι εκμεταλλεύεται τους κανόνες αποστολής de minimis για να μην γίνονται έλεγχοι στα προϊόντα του -σύμφωνα με τους κανόνες οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων δεν υπόκεινται σε δασμούς και υποβάλλονται σε ελάχιστους τελωνειακούς ελέγχους.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σοκαριστικά: Η Temu δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να διατηρήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της απαλλαγμένες από την εργασία σκλάβων», δήλωσε ο Mike Gallagher , Ρεπουμπλικάνος από το Ουισκόνσιν και πρόεδρος της Επιτροπής CCP της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Την ίδια στιγμή, Temu και Shein χτίζουν αυτοκρατορίες γύρω από το παραθυράκι de minimis στους κανόνες μας για τις εισαγωγές – αποφεύγοντας τους φόρους εισαγωγής, αλλά και τον έλεγχο για τα εκατομμύρια αγαθά που πωλούν στους Αμερικανούς

Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνει και την αποφυγή του ελέγχου συμμόρφωσης με τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων (UFLPA). Αυτό εγγυάται ότι αποστολές από Temu που περιέχουν προϊόντα κατασκευασμένα με καταναγκαστική εργασία εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τακτική βάση».

Tο παραθυράκι επιτρέπει στη συγκεκριμένη εταιρεία να μην παρέχει ολοκληρωμένα δεδομένα στα αμερικανικά τελωνεία και επομένως καθιστά δυσκολότερο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ να εντοπίσουν πακέτα με ναρκωτικά, απομιμήσεις και αγαθά που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία, λόγω του μεγάλου όγκου των μικρών πακέτων αξίας κάτω των 800 δολαρίων.

Η εκμετάλλευση και η σύγχρονη δουλεία δυστυχώς υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα σε πολλά μέρη του κόσμου, και οι εξωπραγματικά χαμηλές τιμές σίγουρα αποτελούν σημάδι τέτοιας πρακτικής.

Η ακρίβεια, η λιτότητα και η ακραία καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε έχει χτίσει αυτοκρατορίες που πλουτίζουν καταπιέζοντας μικρότερους εμπόρους, προμηθευτές και εργάτες.

Οι αγορές βασισμένες με καταναλωτική συνείδηση είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Πριν κλικάρουμε και βάλουμε στο καλάθι άπειρα μικροπράγματα που κοστίζουν ελάχιστα, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις των αγορών μας στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Η καταναλωτική συνείδηση είναι σημαντική όχι μόνο για την προσωπική μας ευημερία, αλλά και για τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές.

➪ Με πληροφορίες από: WIRED, AP, Los Angeles Times

OLAFAQ