Grok 1.5: Ο αντίπαλος του ChatGPT που έφτιαξε ο Ελον Μασκ αναβαθμίστηκε

O Ελον Μασκ πριν από επτά μήνες αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί οργανωμένα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θέλοντας να αφήσει το δικό του προσωπικό ίχνος και το ίδιο επιχειρεί να κάνει σε άλλους τομείς όπως αυτόν της ηλεκτροκίνησης, της διαστημικής βιομηχανίας, της σύμπραξης των νευροεπιστημών και της τεχνολογίας (εγκεφαλικά εμφυτεύματα), των social media (X-πρώην Twitter) κ.α.

Για αυτόν τον σκοπό ο Μασκ ίδρυσε την εταιρεία xAI με αρχικό στόχο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ανταγωνιστικό στο ChatGPT και τα υπόλοιπα αντίστοιχα προγράμματα γενετικής νοημοσύνης. Ο Ελον Μασκ προσέλαβε στην xAI πρώην εργαζομένους σε εταιρείες όπως η Open AI (ChatGPT), η Google και η Microsoft όπως και στελέχη του X και της Tesla. Oι προγραμματιστές της εταιρείες έκαναν έναν αγώνα ταχύτητας και τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασαν την πρώτη έκδοση ενός προγράμματος γενετικής νοημοσύνης που δημιούργησαν.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε Grok και ανάμεσα στις άλλες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί για να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών είναι και το X γεγονός που σύμφωνα με τον Μασκ του δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Επίσης ο Μασκ αναφέρει ότι ο Grok έχει αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ κάτι που θα διαπιστώσουν οι χρήστες στις απαντήσεις που θα λαμβάνουν.

Η αναβάθμιση

Η xAI ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη η νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Grok η οποία ονομάζεται Grok 1.5 και θα δοθεί σε λίγες μέρες στους υπάρχοντες χρήστες του προγράμματος που είναι ταυτόχρονα και χρήστες της πλατφόρμας X καθώς και σε επιλεγμένα άτομα που θα τεστάρουν τη νέα έκδοση. Η εταιρεία αναφέρει ότι η νέα έκδοση είναι βελτιωμένη κυρίως στους τομείς της κωδικοποίησης αλλά και της εκτέλεσης μαθηματικών εργασιών.

Ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι η δική του εταιρεία θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από τις υπόλοιπες και θα αναπτύξει μια υπέρ του ανθρώπου (pro-human) τεχνητή νοημοσύνη όπως ο ίδιος την αναφέρει.

Ο Μασκ έχει δηλώσει πολλές φορές τους φόβους του ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα. Για αυτό το λόγο συνυπέγραψε μαζί με εκατοντάδες ειδικούς και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας μια επιστολή που ζητούσε την παύση για έξι μήνες της ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να δημιουργηθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο που να θέτει κανόνες ασφαλείας στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Από την σκοπιά της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης μια εξαιρετικά περίεργη τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνητή νοημοσύνη που προσπαθεί να κατανοήσει το Σύμπαν, νομίζω ότι θα είναι υπέρ της ανθρωπότητας. Αν μπορούσα να θέσω σε παύση την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ή γενικότερα στην προηγμένη ψηφιακή υπερευφυΐα θα το έκανα. Όμως δεν φαίνεται ότι αυτό είναι πλέον ρεαλιστική λύση οπότε με την xAI ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια τεχνητή νοημοσύνη που θα λειτουργεί με… καλό τρόπο» είχε πει ο Μασκ στην ανακοίνωση της ίδρυσης της νέας του εταιρείας υποστηρίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη που θα αναπτύξει η xAI θα αποτελεί ένα είδος αντίβαρου, αντιπάλου ή ασπίδας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τον άνθρωπο τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

«Το κλειδί για την ανάπτυξη μιας ακίνδυνης για τον άνθρωπο τεχνητής νοημοσύνης είναι να μην προσπαθήσουμε να αναπτύσσουμε τέτοιες τεχνολογίες προσπαθώντας να προγραμματίσουμε στον κώδικα τους ηθικούς κανόνες και αξίες αλλά να δημιουργήσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που να έχουν την περιέργεια να μάθουν τα πάντα για την ανθρωπότητα μόνα τους» ανέφερε ο Μασκ.

Naftemporiki.gr