Ελ. Ελευθεριάδης: Ένας ψυχολόγος που έχει ως εργαλείο την ορθοδοξία

Με τρόπο σαγηνευτικό ο ψυχολόγος και συγγραφέας Ελευθέριος Ελευθεριάδης «παντρεύει» την επιστήμη της ψυχολογίας με τις ορθόδοξες διδαχές κάνοντας τους ανθρώπους να ακολουθούν πιστά τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και τα βιβλία του να γίνονται ανάρπαστα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Ο Ελευθέριος που γεννήθηκε και ζει στο Σιδηρόκαστρο δεν είχε στόχο να ακολουθήσει τον κλάδο της ψυχολογίας αναφέροντας που βρέθηκε εκεί παρ’ όλο που ξεκίνησε για αλλού. «Είναι αυτό που λέμε πολλές φορές, ‘’αν κάνουμε εμείς το χρέος μας, ο Θεός φροντίζει όλα τα άλλα’’. Και τα φροντίζει με τρόπους καλύτερους από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε εμείς. Με τρόπους που πολλές φορές δεν κατανοούμε. Με τρόπους που δεν υποψιαζόμαστε. Έτσι λοιπόν, μπορώ να πω πως με την Ψυχολογία συναντηθήκαμε απρόσμενα στην αρχή και αγαπηθήκαμε στην πορεία» αναφέρει σχετικά.

Ο ίδιος έχει τη δική του φιλοσοφία γύρω από το δίπολο επιστήμη-θρησκεία τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά. «Κατά την άποψή μου, η πίστη χωρίς επιστήμη μπορεί να σταθεί. Αλλά επιστήμη χωρίς πίστη είναι λειψή και καταδικασμένη να βρεθεί κάποια στιγμή σε αδιέξοδο. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία. Είναι Αλήθεια, είναι Πίστη, είναι βίωμα. Η επιστήμη βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της πίστης. Μελετάει το τι υπάρχει, δηλαδή, γνωρίζει καλώς ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πράγματα που ήδη υπάρχουν. Ο επιστήμονας οφείλει να έχει πνεύμα ανοικτό, να ερευνά, να αμφισβητεί και να μην κλείνεται σε καλούπια. Όταν ερευνά κανείς με πνεύμα ανοικτό και καλή προαίρεση, θα βρει και όλες τις απαντήσεις.» υποστηρίζει ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Η ψυχολογία και η ορθοδοξία για αυτόν είναι συνυφασμένες. «Ορθοδοξία είναι η ρίζα του Δέντρου και η ψυχολογία είναι ο κορμός και τα κλαδιά του» υποστηρίζει σχετικά ο ψυχολόγος ενώ σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνει από τις αναρτήσεις που κάνει αναφέρει πως ο κόσμος φαίνεται να έχει ανάγκη τον συνάνθρωπο και τον Θεό, κάποιον να μιλά και Κάποιον να του δίνει Ελπίδα.

Υποστηρίζει πως τα ψυχικά νοσήματα των ημερών μας πρόκειται για αγχώδεις διαταραχές. «Μας έλεγαν στο πανεπιστήμιο πως ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της κατάθλιψης. Πιστεύω πως ο 21ος αιώνας είναι αυτός των αγχωδών διαταραχών» υπογραμμίζει ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης ενώ δίνει και συμβουλές προς τον κόσμο. «Ο κόσμος πρέπει να έχει πρόγραμμα στη ζωή του, να τρώει καλά, να βγαίνει για περπάτημα στον ήλιο, να ξεκουράζεται, να μιλάει, να διαβάζει να ταξιδεύει. Επίσης, πρέπει να βρίσκει χώρο και χρόνο για τον εαυτό του αλλά και να παλεύει για ειρηνική συνύπαρξη με τους ανθρώπους γύρω του κάνοντας υπομονή και εκφράζοντας με λόγια και με έργα την αγάπη. Και όσοι πιστοί, να κρατούν την Παναγία από το φουστάνι» αναφέρει ο ψυχολόγος.

Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης γράφει κείμενα συνεχώς όπου βρεθεί. Με την προτροπή του φίλου του, του Τριαντάφυλλου, εξέδωσε τα πρώτα του τρία βιβλία που αποτελούν συλλογές κειμένων και τονίζει τη σημαντική επιμέλεια της συζύγου του στη συγγραφική του πορεία. Σε λίγες ημέρες, κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο που αποτελεί δοκίμιο για το σκοπό της ζωής με τίτλο «Πες μου ένα λόγο για να ζω».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ