Δείτε πού θα βρείτε τα φθηνότερα καύσιμα – Πρωτοποριακή εφαρμογή από ομάδα του Π.Θ.

Μια δωρεάν χρήσιμη εφαρμογή για την Ελλάδα και την Κύπρο, την ώρα που οι τιμές των καυσίμων είναι τσουχτερές, έρχεται να δικαιώσει τους δημιουργούς της, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή τους.

O Δημήτρης Ντέμος, ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής

Ο Δημήτρης Ντέμος που σπούδασε στη Λάρισα μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Φώτη Κόκκορα, ξεκίνησαν το εγχείρημά τους το 2013, όταν ο τελευταίος εμπνεύστηκε αυτή την εφαρμογή. «Ο κ. Κόκκορας πειραματιζόταν με τεχνικές αποδελτίωσης ιστοσελίδων (με το δικό του σύστημα ΔEiXTo – https://deixto.com) και είχε συγκεντρώσει και συντηρούσε δεδομένα για πρατήρια και τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν είχαν αξιοποιηθεί κάπως» αναφέρει ο 29χρονος Δημήτρης που εργάζεται εξ αποστάσεως σε μια γαλλική εταιρία πληροφορικής. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης ανέλαβε τη δημιουργία της εφαρμογής αρχικά για τα Windows 8 και στη συνέχεια για Android και iOS με το Γιάννη Γκουζιώτη, τον Τάσο Θεοδωσίου και το Θάνο Πηγάδα να εξελίσσουν την εφαρμογή σε όλες τις εκδόσεις για κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές. «Ο κ. Κόκκορας είναι πίσω από τους μηχανισμούς που τροφοδοτούν τις εφαρμογές με δεδομένα, τη βάση δεδομένων και γενικά το λεγόμενο back-end» σημειώνει ο Δημήτρης.

Με τη χρήση διευθύνσεων, δορυφορικών φωτογραφιών και διαφόρων υπηρεσιών χάρτη της Google, οι δημιουργοί της εφαρμογής κατάφεραν με επίπονη και σκληρή δουλειά να εντοπίσουν τις ακριβείς γεωγραφικές θέσεις των πρατηρίων στο χάρτη προκειμένου η εφαρμογή να λειτουργεί ως χάρτης και όχι ως μιας απλής λίστας πρατηρίων. Επίσης, εισήγαγαν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αξιολόγηση πρατηρίων από τους χρήστες, οδηγίες μετάβασης στο πρατήριο, εξατομίκευση στις ρυθμίσεις, ιστορικό τιμών, κλπ.

«Αρχικά πιστεύαμε πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκτήσουμε χρήστες όμως τόσο η ευκολία χρήσης της εφαρμογής όσο και το “word of mouth”, δηλαδή οι ευχαριστημένοι χρήστες που την πρότειναν και σε άλλους, οδήγησαν σε εκτόξευση του αριθμού των χρηστών, ειδικά μετά τη δημοσίευση της Android έκδοσης που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών μας. Οι χρήστες μας ανέφεραν ότι είναι πολύ εύκολη στη χρήση της, κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει, γρήγορη στη λειτουργία και κυρίως έγκυρη στην πληροφορία που μεταδίδει. Αυτά όλα αντικατοπτρίζονται και στα on-line “καταστήματα εφαρμογών”, όπου εδώ και 8 χρόνια η εφαρμογή βρίσκεται μόνιμα στις κορυφαίες εφαρμογές της κατηγορίας αποσπώντας υψηλές βαθμολογίες» σημειώνει ο Δημήτρης που δεν περίμενε την άμεση ανταπόκριση των καταναλωτών στην εφαρμογή που δημιούργησε.

Η καλοκαιρινή περίοδος καθώς και οι γιορτές κάνουν την εφαρμογή ανάρπαστη με τους χρήστες να γίνονται πιο ενεργοί τότε λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αυξομειώσεις των τιμών καθώς πολλοί χρήστες παρακολουθούν τα γεγονότα και θέλουν να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους στην καλύτερη δυνατή τιμή. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που κοιτούν τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης γιατί σε μεγάλες ποσότητες καυσίμου, ακόμα και η μικρότερη απόκλιση στην τιμή, δημιουργεί μεγάλη διαφορά. Ο μέσος όρος των χρηστών της εφαρμογής είναι 120.000 ενεργοί χρήστες.

«Καθημερινά κάνουμε περίπου 2 εκατομμύρια ελέγχους τιμών για όλα τα καύσιμα, όλων των πρατηρίων. Ταυτόχρονα δίνουμε στον χρήστη την δυνατότητα να ελέγξει μόνος του αν τυχόν διαφορά τιμής που συνάντησε οφείλεται στην εφαρμογή ή στο πρατήριο. Αν και οι τιμές ενημερώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενδέχεται να υπάρξει ασυμφωνία για μερικά λεπτά, μέχρι τον συγχρονισμό του δικού μας server. Αυτό όμως είναι πολύ σπάνιο. Πιο συχνά, το πρατήριο καθυστερεί να ενημερώσει το Υπουργείο για την αλλαγή τιμής στην αντλία και έτσι ο καταναλωτής βλέπει λάθος τιμή, αλλά με υπαιτιότητα του πρατηρίου, όχι της εφαρμογής» αναφέρει ο προγραμματιστής για τυχόν λάθη που μπορεί να δει ένας χρήστης.

Το μέλλον της εφαρμογής συγχρονίζεται με την τεχνολογική εξέλιξη
Το επόμενο άμεσο στάδιο της εφαρμογής είναι η ενσωμάτωση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, οι δημιουργοί σχεδιάζουν να υλοποιήσουν και κάποιες νέες λειτουργίες που θα δώσουν δυνατότητα στους πρατηριούχους να έχουν μια πιο άμεση αλληλεπίδραση με την εφαρμογή όπως να αλλάζουν μόνοι τους το ωράριό τους, τις παροχές τους κλπ.

«Το fuelGR δεν είναι απλά μια εφαρμογή για τιμές καυσίμων αλλά περισσότερο ένα παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στα λεγόμενα “ανοιχτά δεδομένα” (open data) που παράγουν δημόσιες και μη υπηρεσίες. Πέρα από την ενημέρωση που παρέχει η εφαρμογή μας σε ατομικό επίπεδο, γνωρίζουμε ότι είναι εργαλείο πολλών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πρατηρίων (συνεργεία, πωλητές, κτλ), αλλά και μέσο παρακολούθησης του ανταγωνισμού για τους πρατηριούχους. Έχουμε, επίσης, ενδείξεις ότι η εξάπλωση χρήσης της εφαρμογής σε μια περιοχή συμβάλει στην τόνωση του τοπικού ανταγωνισμού» υπογραμμίζει ο Δημήτρης για τα οκτώ χρόνια της ύπαρξης της εφαρμογής.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ