Να ξεχάσουμε τον Βόλο που ξέραμε

Κώστας Μανωλίδης 

Να ξεχάσουμε τον Βόλο που ξέραμε. Μετά τον αέρα, το νερό και τα δέντρα σειρά έχει να θυσιαστεί και η ιαματική ανάπαυση του βλέμματος στο γαλήνιο τοπίο της απέναντι ακτής. Εκεί, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, και σε έκταση 365 επί 150 μ., θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που, χωρίς καμία διαβούλευση, αδειοδοτήθηκε εσπευσμένα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στον κόλπο του Βόλου.
Εκεί όπου η θέα της θάλασσας, του ουρανού και των γύρω λόφων δεν ήταν απλώς σχήματα και χρώματα αλλά ένα υπερβατικό βάθος γεμάτο υποσχέσεις μιας μυσταγωγικής επανασύνδεσης με το φυσικό σύμπαν, θα αντικρίζουμε πλέον ένα πλωτό βιομηχανικό μεγαθήριο. Η εγγυημένη περιβαλλοντική υποβάθμιση και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ανυπολόγιστης σφοδρότητας για την πόλη είναι βέβαια αμελητέα ζητήματα μπροστά στην σπουδαία αυτή «επένδυση»…

Η αντίστοιχη πλωτή μονάδα LNG που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε απόσταση 17,6 χιλιόμετρα ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιόμετρα από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Η προβλεπόμενη μονάδα στον Βόλο δεν θα απέχει ούτε 300 μέτρα από τα Πευκάκια και λιγότερο από χιλιόμετρο απέναντι από το Πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου.