Πλακιωτάκης: Κανένα πρόβλημα υποστελέχωσης στον λιμενικό σταθμό Αλοννήσου…

Μετά από επερωτήσεις βουλευτών στον υπουργό Ναυτιλίας και από παρεμβάσεις συνδικαλιστών του λιμενικού σώματος ο κ. Πλακιωτάκης, δεν βλέπει ζήτημα υποστελέχωσης στον λιμενικό σταθμό Αλόννήσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ότι  αφορά στον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου, ενώ η οργανική του σύνθεση  οριζόταν σε επτά στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (χωρίς τη σύνθεση του πλωτού) η οργανική του σύνθεση ορίζεται σε δέκα τέσσερα (14) στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης του πλωτού).

Σύμφωνα δε με τον Κανονισμό Λειτουργίας πλοίων – σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση του πλωτού μέσου Αλοννήσου είναι τρία άτομα και η ελάχιστη οργανική σύνθεση για εκτέλεση πλου είναι δύο  άτομα. Κατά την τρέχουσα περίοδο στον Λ/Σ Αλοννήσου υπηρετούν συνολικά εννέα  στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Επισημαίνεται ότι τον μήνα Δεκέμβριο  πρόκειται να τοποθετηθούν σε Λιμενικές Αρχές εβδομήντα (70) Δόκιμοι Λιμενοφύλακες, μετά την ορκωμοσία τους, ενώ τον μήνα Ιανουάριο 2023 άλλοι ενενήντα πέντε (95). Στο πλαίσιο των εν λόγω τοποθετήσεων πρόκειται να καταβληθεί προσπάθεια ενίσχυσης του Λ/Σ Αλοννήσου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τη Λιμενική Αρχή Σκιάθου στην οποία υπάγεται διοικητικά ο Λ/Σ Αλοννήσου, ο εν λόγω Λιμενικός Σταθμός ανταποκρίνεται στις υπηρεσιακές τακτικές ανάγκες της περιοχής δικαιοδοσίας του, αλλά και σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Λιμενικής Αρχής Αλοννήσου έχει διατεθεί και επιχειρεί σε μόνιμη βάση πλωτό σκάφος, ενώ όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν, πραγματοποιείται ενίσχυση των περιπολιών με μετασταθμεύσεις – διαθέσεις περιπολικών πλοίων/ σκαφών άλλων Λιμενικών Αρχών ή εναλλακτικά επεκτείνονται οι περιπολίες των πλωτών μέσων των όμορων Λιμενικών Αρχών.

Για την αστυνόμευση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων συνδράμει τόσο το πλωτό σκάφος του Λ/Σ Αλοννήσου, όσο και πλωτά μέσα από τις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Σκοπέλου, Βόλου και Σκύρου.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ως άνω αστυνόμευσης σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από το πλωτό του Λ/Σ Αλοννήσου κατά το έτος 2022 έχουν βεβαιωθεί 38 παραβάσεις. Τέλος, όσον αφορά στην αστυνόμευση του λιμένα και της χερσαίας ζώνης λιμένα Αλοννήσου με πεζές περιπολίες ή με χρήση υπηρεσιακού οχήματος, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2022 βεβαιώθηκαν συνολικά 479 παραβάσεις.

 

Kentavros