Πόσες έδρες εκλέγουν ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία – Σε τι ελπίζει το ΠΑΣΟΚ

Οι επόμενες εκλογές -όποτε και αν προκύψουν- θα διεξαχθούν για πρώτη φορά τη μεταπολιτευτική περίοδο με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν επαναληφθούν, θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, αφού η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη το 2020 άλλαξε τον νόμο, επαναφέροντας το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Ωστόσο αυτό το σύστημα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές που θα εξαγγελθούν αμέσως μετά τις πρώτες, καθώς με την απλή αναλογική είναι περίπου αδύνατο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Στις δεύτερες αυτές εκλογές  μεγάλες δυσκολίες πρέπει να υπερκεράσει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την στάση βουλευτών του και τις αποφάσεις για συνεργασίες, αλλά την ίδια την ύπαρξη των εδρών που θα κερδίσει στην πρώτη αναμέτρηση.  Η περίπτωση της Μαγνησίας, είναι χαρακτηριστική. Στην πιθανότητα- σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους τα κομματικά επιτελεία- να βγάλει έδρα στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στο Νομό, στην δεύτερη αναμέτρηση  η έδρα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί, παρ΄εκτός και εάν εκτοξευθούν τα ποσοστά, πράγμα που στο ΠΑΣΟΚ “δεν θεωρούν απίθανο” επενδύοντας σε “κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα gegonota καταγράφουν, μέσω των κομματικών επιτελείων που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, τα στοιχεία που οδηγούν στους δρόμους … της έδρας με το σενάριο ότι ο Νομός εκλέγει εξι έδρες καθώς στην πενταεδρική όλα αλλάζουν και οι αλλαγές θα παρασύρουν περίπου 15 Νομούς ανάμεσά τους και τη Μαγνησία.

Με την απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί στις ερχόμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί περίπου 46% για να πετύχει αυτοδυναμία. Με τον νεότερο εκλογικό νόμο, που προβλέπει πρόσθετες έδρες (κλιμακωτό «bonus») για τον νικητή, η αυτοδυναμία χρειάζεται 38% στην περίπτωση που το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων (δηλαδή των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%) είναι 8,5%.

Η ΝΔ, που σήμερα έχει 4 έδρες στο Νομό Μαγνησίας παρότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στον Βόλο, μπορεί να κινηθεί από μία έως τρεις έδρες, στην αναμέρηση με απλή αναλογική.

Το ενδεχόμενο να βγάλει μία έδρα ή τρεις έδρες είναι εξαιρετικά μικρό και εξαρτάται από τα ποσοστά που θα λάβουν το ΜΕΡΑ 25 και το κόμμα του Κασιδιάρη, που βρίσκονται στο όριο εισόδου στην Βουλή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στην διάθεσή τους τα κόμματα. “Μικρό ενδεχόμενο, εξαιρετικά περιορισμένο αλλά όχι εντελώς αδύνατο με τα παιχνίδια του εκλογικού Νόμου. Ισχυρό σενάριο είναι οι δύο έδρες “, ηταν η απάντηση των εκλογολόγων.

Για τις δύο έδρες, που είναι σήμερα το απόλυτα ισχυρό σενάριο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, θα παλέψουν οι Χρήστος Μπουκώρος, Ζέτα Μακρή, Κώστας Μαραβέγιας, Θανάσης Λιούπης και Χρήστος Τριαντόπουλος. Καθοριστικό παράγοντα για μια ακόμη φορά στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ  θα παίξει ο μηχανισμός του Α. Μπέου, που είναι ταυτισμένος με το κόμμα. Την ανοιχτή στήριξη και σε αυτή την εκλογική μάχη έχει η Ζέτα Μακρή, που ωστόσο στις προηγούμενες εκλογές, με τον μηχανισμό του δήμου να εργάζεται για την εκλογή της δεν κατάφερε να υπερκεράσει τον Χ. Μπουκώρο. Το σύστημα όμως  της δημοτικής ομάδας Μπέου και της Ζέτας Μακρή διεμβόλισε ο Χ. Τριαντόπουλος καθώς μπήκαν επίσημα δημοτικοί σύμβουλοι στο άρμα του και στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με την απλή αναλογική κρατάει τις δύο έδρες στο Νομό, για τις οποίες θα αναμετρηθούν οι Α. Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μάνθος Δραμητινός. Ολοκληρωμένη στελέχωση του ψηφοδελτίου δεν υπάρχει ακόμη, και τα ονόματα που θα το συμπληρώσουν δεν έχουν κλείσει, αλλά έχει ανακοινώσει πως θέλει να συμμετάσχει η κ. Κατσαλή. Η υποψηφιότητα Δραμητινού θεωρείται από τα κομματικά στελέχη ότι εμβολίζει καίρια τον κ. Μεϊκόπουλο και την κ. Παπανάτσιου και λιγότερο την κ. Χρυσοβελώνη, καθώς απευθύνονται -εκτός από την προσωπική βάση που έχει χτίσει ο καθένας -στην ίδια δεξαμενή.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους συσχετισμούς που ισχύουν σήμερα, για να βγάλει έδρα στη Μαγνησία με απλή αναλογική σε εξαεδρική, πρέπει πανελλαδικά να αγγίξει το 13,5% και το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής να είναι 8,5%. Η πιθανότητα να συγκεραστούν οι δύο αυτοί παράγοντες, εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν το 5%.
Ακόμα και εάν υπάρξει αυτό το συνδυαστικό ενδεχόμενο -που από τα εκλογικά επιτελεία του κόμματος  σήμερα θεωρείται ότι έχει  πιθανότητες– στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα ισχύσει η απλή αναλογική, η έδρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί, αφού το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει, σε μια πολωτική σύγκρουση ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό μεγαλύτερο του 15,5%. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η “κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και υπάρχει πίστη στα πιο αισιόδοξα σενάρια γιατί τιποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο”.

Πρόβλημα και με τα ψηφοδέλτια
Προβλήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αντιμετωπίζουν στο Νομό όλα τα κόμματα με την σύνθεση των ψηφοδελτίων τους. Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα με την συμμετοχή γυναικών και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κλείσει όλες οι εκρεμμότητες. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερπλήρες από διαθεσιμότητα αντρών αλλά όχι γυναικών και θα ανακοινώσει ψηφοδέλτια στις 15 Ιανουαρίου.

Τα ποσοστά του Βελόπουλου
Για το κόμμα του Βελόπουλου αναμένεται υποψηφιότητα του Παύλου Μαρκάκη και του Αγγελου Αγραφιώτη. Για την έδρα της Μαγνησίας απαιτείται ποσοστό της Ελληνικής Λύσης πανελλαδικά, με απλή αναλογική , μεγαλύτερο από το 5,5%. Εάν κερδίσει έδρα , είναι γρίφος το εάν μπορέσει να την κρατήσει στην δεύτερη αναμέτρηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ