Διαφθορά, υποκλοπές και εκλογές- Πανούσης, Μαραντζίδης για τον “δυναμίτη” στη Δημοκρατία

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό στην κοινωνία  σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό. Η Διαφθορά είναι δια-θεσμικό φαινόμενο παθογένειας της Δημοκρατίας και αυτό ηταν το θέμα  που ανέπτυξε  ο Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός, στην ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, με θέμα “Κράτος Δικαίου και Θεσμικές Προκλήσεις – Ιχνηλατώντας τις αντοχές της Δημοκρατίας”, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

“H κουλτούρα της διαφθοράς είναι μια στρέβλωση των αξιών: δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες που αποκτούν σταδιακά μια ιδιόρρυθμη «συνείδηση δικαίου» όταν διαφθείρουν ή διαφθείρονται. Το δίλημμα δεν τίθεται συνεπώς «ως προς τι είναι νόμιμο» ή «ηθικό» αλλά «ως προς τι μπορούμε να κάνουμε ατιμωρητί» ή ακόμα, και «ποια μορφή διαφθοράς είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία της κοινωνίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Γιάννης Πανούσης.Η διαφθορά γίνεται «παράδειγμα». Βαθαίνει και διακτινίζεται. Η κρίση δεν την σταματάει. Αντίθετα την επαυξάνει και εντέλει την «νομιμοποιεί». Η Διαφθορά διαπερνά το ελληνικό κράτος το διαπερνά οριζόντια και εχει «νομιμοποιηθεί.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά μείζον ζήτημα για τη Δημοκρατία και βαριά προσβολή στο Σύνταγμα, ηταν το πλαίσιο που κινήθηκε η ομιλία του Νίκου Μαραντζίδη καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. . Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που αν μείνουν σκιές και δεν επέλθει η κάθαρση, απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως είπε.

“Το θέμα της δημοκρατίας είναι το κλαδί που όλοι καθόμαστε πάνω. Αν σπάσει θα συμπαρασύρει και την οικονομία και την κοινωνία . Οι ιστορικές εμπειρίες της χώρας έχουν δείξει ότι αντιλαμβανόμαστε οτι η δημοκρατία που είναι το βασικότερο στοιχείο, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα αλλά και σαν πολίτες να ευημερήσουμε και να ζήσουμε. Υπό αυτή την έννοια  το ζήτημα υποκλοπών και χάρη στις αποκαλύψεις δημοσιογράφων είναι σοκαριστικό για την  ελληνικη κοινωνία.