Πανευρωπαϊκοί «πρωταθλητές» οι Έλληνες στην κατάχρηση αντιβιοτικών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, τονίζοντας πως τα αντιβιοτικά «δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε παυσίπονα» και ότι η κατανάλωσή τους δεν ενδείκνυται για «κρυολογήματα και πονόδοντο».

Απογοητευτικά χαρακτηρίζονται για ακόμα μία χρονιά τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά (18-24 Νοεμβρίου 2023).

Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα καταγραφής από το ECDC, η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα είναι διπλάσια έως και εξαπλάσια σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήδη από το 2009 έως το 2020, με τις μικρότερες καταναλώσεις να διαπιστώνονται στις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

ΠΟΥ για αντιβιοτικά: Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε 10 εκατομμύρια θανάτους έως το 2050
ΠΟΥ για αντιβιοτικά: Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε 10 εκατομμύρια θανάτους έως το 2050
Από την έρευνα, που γίνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά από την KΑΠΑ Research, προέκυψε ότι ένας στους τέσσερις Ελληνες φυλάσσει κάποιο αντιβιοτικό στο σπίτι για ώρα ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικό είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών το 2020, έχει μειωθεί σημαντικά η αλόγιστη χρήση τους. Η μείωση όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι «εύθραυστη» χωρίς αλλαγή νοοτροπίας.

Τα ευρήματα
Η έρευνα για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το 2013. Φέτος πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 4-7 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.097 ατόμων, στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 3 στους 4 Ελληνες πήραν κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ δύο στους δέκα δεν έχουν λάβει ποτέ αντιβιοτικό. Το 16% πήραν αντιβιοτικό για οδοντιατρικούς λόγους, ένα 21% για διάφορους λόγους σοβαρών ασθενειών ή χειρουργικών επεμβάσεων, ένα 11% για αντιμετώπιση λοιμώξεων και ένα ποσοστό 19% αναφέρουν ως αιτία τον επίμονο βήχα και προβλήματα με αναπνευστικό ή βρογχίτιδες.

Ενα πρώτο θετικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι, πως την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή (από 16% το 2013 στο 6% το 2023). Από τη μείωση το σημαντικότερο μέρος της καταγράφεται την τελευταία διετία (από 12% το 2021 στο 6% το 2023). Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό 32% συνεχίζουν να κρατούν αντιβιοτικά στο ψυγείο του σπιτιού τους για ώρα ανάγκης (το ποσοστό αυτό είναι ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 2013 που ήταν 36%).

Ενα δεύτερο θετικό συμπέρασμα αφορά τις παρενέργειες. Το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν παρενέργειες από τη χρήση αντιβιοτικού, πέφτει στο 19% το 2023, από 26% στο 2013. Η χρήση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού φαίνεται πως έχει συμβάλει στο θέμα των παρενεργειών, αφού η χρήση δεν είναι πια αλόγιστη, αλλά γίνεται με την παρακολούθηση ειδικών.

Πρωτιά της Ελλάδας στα υπερμικρόβια
Πρωτιά της Ελλάδας στα υπερμικρόβια
Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων (55%) έχουν ακούσει ή διαβάσει πως στην Ελλάδα υπάρχει υπερκατανάλωση και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, το 35% δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για την ανάγκη το αντιβιοτικό να χρησιμοποιείται μόνο με ιατρική συνταγή, και μόλις το 3% έχει ακούσει κάτι για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα»
«Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσμενή θέση, κατέχοντας το αρνητικό πρωτείο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, που μετουσιώνεται σε πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας μεγάλης σημασίας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα, και για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Οπως πρόσθεσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας συνεχίζει για 10η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια» με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το σοβαρό αυτό θέμα και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιατί οι Ελληνες υπερκαταναλώνουν αντιβιοτικά
Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της ελληνικής ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου, ανέφερε ότι οι Ελληνες σε υψηλό ποσοστό επιμένουν να παίρνουν αντιβιοτικά για απλές ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά.

Οπως εξήγησε η καθηγήτρια, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν τον χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το «κοινό κρυολόγημα», που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο για τις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, τις οποίες θα διαγνώσει ο ιατρός.

Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά είναι αποκλειστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα από το 2020, φαίνεται ότι οι ασθενείς «πιέζουν» τον γιατρό τους να τους χορηγήσει αντιβιοτικό.

Συνέπειες της υπερκατανάλωσης
Σύμφωνα με την κ. Κανελακοπούλου, συνέπειες της υπερκατανάλωσης είναι παρενέργειες όπως π.χ. εξανθήματα, βρογχικό άσθμα και το αλλεργικό σοκ που απειλεί την ίδια τη ζωή του ασθενούς, τοξικότητα στα νεφρά και στο ήπαρ, σοβαρά διαρροϊκά σύνδρομα, όπως η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα με θνητότητα που υπερβαίνει το 20% των προσβληθέντων.

Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που πήραν αντιβιοτικά σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών, θα γίνουν παχύσαρκα. Η χειρότερη όμως ανεπιθύμητη ενέργεια αφορά στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ώστε τα τελευταία να μην είναι πλέον δραστικά στις μικροβιακές λοιμώξεις.

Ευρωπαϊκό SOS για τα αντιβιοτικά
Ευρωπαϊκό SOS για τα αντιβιοτικά
Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει και στην αντοχή τα πρωτεία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε τουλάχιστον για τα μικρόβια που θα προκαλέσουν συχνότερα ιγμορίτιδα και πνευμονία, όπως ο πνευμονιόκοκκος, η αντοχή να κυμαίνεται μεταξύ 40-60% για τα ενδεικνυόμενα αντιβιοτικά, όπως οι μακρολίδες και οι κεφαλοσπορίνες, για τα κολοβακτηρίδια που προκαλούν συνήθως ουρολοιμώξεις η αντοχή στην αμπικιλλίνη υπερβαίνει το 50%, ενώ στις κινολόνες το 20%, ώστε η εμπειρική χορήγησή τους να είναι απαγορευτική.

Αρνητική πρωτιά για 13η χρονιά
Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023 τη θλιβερή πρωτιά της ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, όπου φάρμακα τελευταίας γενιάς όπως οι καρβαπενέμες έχουν χάσει πλέον τη δραστικότητά τους μπροστά στη γιγάντωση των πολυανθεκτικών μικροβίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Το 2019 έχασαν τη ζωή τους 1,27 εκατ. άνθρωποι εξαιτίας της πολυαντοχής, ενώ για άλλα 4,9 εκατ. ο θάνατός τους αποδόθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον για το 2020, οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά ξεπέρασαν τις 800.000, προκαλώντας 35.000 θανάτους.

Οπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου, με βάση τα δεδομένα του ECDC, είμαστε και εδώ, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πρώτοι με 20 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό και ακολουθούν η Ιταλία με 19, η Κύπρος και η Πορτογαλία με 10, η Πολωνία με 9, για να φτάσουμε μόνον τους 2 θανάτους σε Νορβηγία και Ολλανδία.

Η αυξημένη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η αυξημένη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση
Συγχρόνως, με βάση και πάλι τα δεδομένα καταγραφής του ECDC, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση καρβαπενεμών το 2020, πολύτιμων αντιβιοτικών για τη θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η υπερκατανάλωση των οποίων οδηγεί σε αντοχή και αχρήστευσή τους.

Η κ. Γιαμαρέλλου προτείνει ως λύση την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου λοιμωξιολόγου και φαρμακοποιού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τουλάχιστον σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίοι θα αναλάβουν την επιτήρηση της συνταγογραφίας των αντιβιοτικών σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ