Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μενεγάκη στον Βόλο για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

Με την παρουσίαση του βιβλίου «Ζωή Ν. Δραγούμη – Αρτύρ ντε Γκομπινώ – δύο πλειάδες στον Ελληνικό ουρανό» της Μαρίας Μενεγάκή, Ομοτίμου καθηγήτριας Γαλλικού Πολιτισμού του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ θα τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου (Σπ.Σπυρίδη 130 – Ρήγα Φεραίου). Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Μενεγάκη και η Δέσποινα Παπαγιώτη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας,αποσπάσματα θα διαβάσει η Μερόπη Σταμοπούλου, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας, θα πλαισιωθεί από μουσικό πρόγραμμα με τη Νεκταρία Παπαδημητρίου στο πιάνο και τη Σύλβια Τσιμπανάκου στο τραγούδι.
Το βιβλίο αναφέρεται στην τρυφερή σχέση που διασώθηκε μέσα από πλήθος επιστολών, ανάμεσα στην προικισμένη Ελληνίδα και στον Γάλλο διπλωμάτη, συγγραφέα και γλύπτη που αποτυπώνει την ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα με την ιστόρηση σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη Γαλλία στον «αιώνα των επαναστάσεων».

Η Μαρία Μενεγάκη έχει συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Λεξικό Γυναικών Δημιουργών ως μία από τις σημαντικές ιστορικούς της Ελλάδας στον χώρο του γαλλικού πολιτισμού. Πρόσφατα της επιδόθηκαν τα διάσημα της Αξιωματικού Τεχνών και Γραμμάτων από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για την συμβολή της στους στενούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών.
Υπήρξε Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου , Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου. Δημιούργησε έναν ειδικό Τομέα της Ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού και παρουσιάζει ένα μεγάλο συγγραφικό έργο.