Η «ανασυγκρότηση» της Μαγνησίας είναι παραγοντίστικη, προσωρινή και «μπαζωμένη»

Σε παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, για παράγοντες και κομματάρχες εξελίσσεται η… ανασυγκρότηση της Μαγνησίας, που δεν έχει ξεκινήσει 7 σχεδόν μήνες μετά τις καταστροφές και όλες οι διακηρύξεις αποδεικνύονται κενό γράμμα.
Η ανακατασκευή της γέφυρας του «Μπελεγρίνο», που συνδέει το εθνικό δίκτυο με το Νότιο Πήλιο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το τι συμβαίνει στο κομματικό σκληρό παρασκήνιο.
Ένα έργο που έπρεπε να δρομολογηθεί κατά προτεραιότητα, που έπρεπε να περιλαμβάνει μελέτες ροής πλημμύρας, γεωτεχνικές μελέτες, διευθέτηση χειμάρρων και τεχνικά έργα ασφάλειας, εγκαταλείφθηκε, με την Κυβέρνηση να μην διαθέτει κονδύλια, παρά τις δεσμεύσεις της. Αυτό το έργο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης, με φόντο επαρχιώτικα παιχνίδια εξουσίας.
Το έργο, με τις εικόνες της καταστροφής του στις πλημμύρες να κάνουν τον γύρο του κόσμου, ανήκει στην Περιφέρεια, ωστόσο ο δήμος Νοτίου Πηλίου που πρέπει να κλείσει εκατοντάδες «πληγές» αρμοδιότητάς του …αποφάσισε να το αναλάβει! Και ακούγεται και είναι αδιανόητο, αλλά συμβαίνει αλήθεια.
Ο κ. Μιτζικός με το Νότιο Πήλιο να είναι διαλυμένο, την Κυβέρνηση απούσα και τα ταμεία άδεια, θέλησε για ακατανόητους λόγους να αναλάβει την ευθύνη της Περιφέρειας και εκείνος να εκτελέσει με επιστασία του Δήμου τα προσωρινά έργα στην γέφυρα. Μπορεί να ήθελε να τοποθετήσει πλάκα με το όνομά του, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του… στο μυαλό του δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά κακή πρόθεση εκ μέρους του δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται όμως να σκέφτεται κανείς πολύπλοκα και σύνθετα για να καταλάβει πως επιβάλλεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να φροντίσει για τις αποκαταστάσεις στις κατεστραμμένες περιοχές ευθύνης του και μετά να διεκδικεί αρμοδιότητες άλλων.

Μπαζωμα 500.000 ευρώ !
Ο κ. Μιτζικός έλαβε δέσμευση από τον κ. Τριαντόπουλο ότι εφόσον γίνει μελέτη από τον Δήμο για προσωρινή αποκατάσταση της γέφυρας, θα χρηματοδοτηθεί και “κόπηκε” κονδύλι 500.000 ευρώ. Τα 500.000 ευρώ αφορούν μέτρα αποκατάστασης βατότητας σε ακρόβαθρο υφιστάμενης γέφυρας. Οι τεχνικοί το λένε απλά μπάζωμα του νεροφαγώματος που έριξε την γέφυρα. Απλά και κατανοητά. Δηλαδή για το “μπάζωμα” θα δοθεί μισό εκατομμύριο ευρώ. Εάν κατασκευαζόταν ένα ασφαλές έργο, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση, θα μιλούσαμε για πολλαπλάσια χρήματα καθώς έπρεπε να κατατεθεί μελέτη γραμμής πλημμύρας και μελέτη διευθέτησης χειμάρρου. Το μπάζωμα λοιπόν που ο δήμος Νοτίου κοστολογεί 500.000, η Περιφέρεια που με βάση το νέο Νόμο έχει την ευθύνη των προσωρινών αποκαταστάσεων το κοστολογεί 200.000 ευρώ. Ενημερωθήκαμε λοιπόν μέσω αυτής της διαμάχης, πως για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου δεν είναι μόνο ζήτημα … κύρους για το ποιος θα μπαζώσει τον χείμαρρο, αλλά υπάρχει και ένα “επίδικο” 300.000 ευρώ.

Η επίσημη αλληλογραφία αποδεικνύει πως αποφάσισαν ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μιτζικός να αναλάβει ο δήμος το έργο ερήμην της Περιφέρειας και έδωσε την συγκατάθεσή του για διάθεση 500.000 ευρώ στον δήμο, ο υφυπουργός υποδομών κ. Ταχιάος, ο οποίος θυμίζουμε πως εγκατέλειψε τον Νομό κυριολεκτικά στην τύχη του, μετά τις καταστροφές.

Χωρίς μελέτες, χωρίς αντιπλημμυρικά

Ο κ. Μιτζικός υποστηρίζει σε επίσημη αλληλογραφία ότι η Περιφέρεια δήλωσε αδυναμία να αναλάβει ακόμα και το έργο «αποκατάστασης βατότητας σε ακρόβαθρο υφιστάμενης γέφυρας», οπότε για τον δήμο ήταν μονόδρομος να αναλάβει την ευθύνη. Έγγραφο όμως δήλωσης αδυναμίας της Περιφέρειας δεν υπάρχει. Η αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδημητρίου αρνείται πως συνέπραξε στις αποφάσεις Τριαντόπουλου σε σύσκεψη στο Νότιο Πήλιο , ενώ ο δήμος Νοτίου Πηλίου δεν έλαβε καμία άδεια για το μπάζωμα. Απάντηση για το τι θα συμβεί στην μπαζωμένη γέφυρα, που δεν διαθέτει αντιπλημμυρικά, εάν εκδηλωθεί μια έντονη βροχόπτωση – μέχρι να ευαρεστηθεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο που ανέλαβε αλλά το “πασάρει” δια της πλαγίας στον Δήμο- εννοείται πως δεν υπάρχει.

Δημόσιο χρήμα για μπάζα της… “ανασυγκρότησης”

Η Περιφέρεια είδε την αδιαφορία της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των έργων και αποφάσισε  να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των οικονομικών δυνατοτήτων της. Θα προχωρήσει η ίδια στο μπάζωμα της γέφυρας. Η συμφωνία που έκλεισε με τον κ. Τριαντόπουλο και με τον κ. Ταχιάο, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν είχε καμία βάση, αλλά δεν φρόντισαν οι τρεις συνεργάτες να ενημερώσουν την Περιφέρεια που της ανήκει η αρμοδιότητα, ότι την αγνοούν και την παρακάμπτουν. Τυπικό ζήτημα εάν είναι να κατασκευαστεί το προσωρινό εργάκι με μισό εκατομμύριο ευρώ, θα σκεφτεί κανείς… Όμως ούτε τυπικό είναι , ούτε απλό ζήτημα, γιατί το ίδιο σκηνικό μπορεί να «παιχτεί» με δεκάδες ακόμα έργα, όταν και εάν ξεκινήσουν. Έργα προσωρινά, χιλιάρικα πολλά και υπερκοστολογημένα.
Όσα συνέβησαν στην γέφυρα του Μπελεγρίνο, αφορούν την υφιστάμενη πολιτική κυβερνητική εξουσία που αποδεικνύει πως διαχειρίζεται τα κονδύλια της ανασυγκρότησης, ως ιδίους πόρους. Και πιστεύει πως δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ